Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma kedden több, mint 4,2 milliárd dollár értékű fegyverértékesítésre adott engedélyt öt ország, köztük Magyarország számára.

A Védelmi Biztonság Együttműködési Ügynökségének weboldalán nyilvánosságra hozott adatok alapján az Egyesült Államok által jóváhagyott külföldi katonai értékesítések a 2020-as évben összesen 51,9 milliárd dollárra rúgnak majd – adta hírül a Defense News.

A jelenlegi, már engedélyezett értékesítési listán szereplő országok közé tartozik Magyarország mellett Japán, Dél-Korea, Litvánia és Dánia is.

Japán 73 SM-3 Block IIA víz-levegő rakétát, Dánia kilenc AN/AQS-22 ALFS szonárrendszert és 600 AN/SSQ-36/53/63 szonárbóját, Litvánia 500 darab JLTV MRAP-járművet, Dél-Korea pedig 31 MK 54-es torpedót vásárolna az Egyesült Államoktól. A most jóváhagyott tranzakciók közül messze a Japán rakétacsomag a legdrágább: az ázsiai ország 3,3 milliárd dollárt fizetne az eszközökért.

Hazánk az átszámítva 148,5 milliárd forintért cserébe 180 darab AIM-120C-7 légiharc-rakétát kapna Amerikától.

A közepes hatótávú rakétákat a Honvédség Gripenjeire tervezik felszerelni.

A Defense News arról ír, hogy a közepes hatótávú levegő-levegő rakétákat a Honvédség Gripenjeire szerelnék fel, az amerikaiaktól az eszközök üzemeltetéséhez szükséges kellékeket és képzést is megkapnánk.

Fontos megjegyezni, hogy ezzel a vételi megállapodás még nincs kőbe vésve, egyelőre még csak az exporthoz szükséges engedélyt adta ki az amerikai külügy

- írja a Portfolio.

Forrás: Blikk, 24.hu, Portfolio

Címlapi kép (illusztráció): Pixabay CCo

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
,,még nincs köbe vésve,, lehet kapunk ,,tejgumis csúzlikat,, az amcsiktól )))))))))))))))
Ez volt az ára a fogadásnak a Fehér Házban !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.