Bár már hat napja megkezdődött az ajánlások gyűjtése a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint nemzetiségi képviselők választására, még mindig kérik nyilvántartásba vételüket a választáson indulni szándékozó jelölőszervezetek. Az NVB csütörtökön hét jelölőszervezetet vett nyilvántartásba.

A testület a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására nyilvántartásba vette a Hely az Érték Városvédő Egyesületet, a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete – Központi Szervezetet, a Kisgazda Szövetséget, az Ifjúság a Fejlődő Albertirsáért Egyesületet, a V.É.D. Városunk Érdekében Dolgozunk Egyesületet, valamint a Fidelitast.

Az október 13-ai önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek – pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek – állíthatnak, valamint – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt rajta. Jelöltet az a szervezet állíthat, amely a választás kitűzése után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB a nemzetiségi választásra nyilvántartásba vette az IDENTITA Szlovák Egyesületet.

A jelölőszervezetek a nyilvántartásba vételről szóló határozat jogerőre emelkedése után vehetik át az ajánlóíveket, így alig egy hetük marad az ajánlások gyűjtésére.

A jelölőszervezeteket az NVB és a területi választási bizottságok veszik nyilvántartásba országos illetékességgel. A nyilvántartásba vett jelölőszervezetek listáját a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az internetes oldalán, a www.valasztas.hu címen közzéteszi.

Az NVI adatai szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására csütörtök délig 332 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, a nemzetiségi választásra pedig 91-et.

A jelöltek és jelölőszervezetek szombaton, augusztus 24-én vehették át az ajánlóíveket. A jelöltek szeptember 9-éig gyűjthetik a településtípusonként és választási típusonként eltérő számú ajánlást. Az NVI tájékoztató oldala szerint 4187 jelöltet jelentettek már be a helyi önkormányzati választásra és 576-ot a nemzetiségi választásra.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.