Továbbra is a magyar gazdaság növekedett a legnagyobb mértékben az Európai Unióban valamint a régióban, és nemcsak a lakossági fogyasztás, hanem a mögötte lévő bérnövekedés is magas – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken az M1 aktuális csatornán a KSH pénteken közzétett KSH adatokra reagálva.

Hozzátette, a második félévi részletes GDP-adatok megerősítették, hogy alapvetően a szolgáltatói szektor teljesítménye segítette a gazdasági növekedést a lakossági fogyasztás és a beruházások mellett.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint 2010 óta 85 százalékkal nőttek a nettó keresetek, miközben a reálbérek már több mint hat éve emelkednek.

Az euróban számolt magyar bruttó bérek növekedtek a leggyorsabban visegrádi országok között 2010 és 2018 között. A gazdasági növekedés 2019 második negyedévében a szezonálisan és naptárhatással igazított adatok szerint 5,2 százalék volt, ez a tagállamok átlagát négyszeres mértékben meghaladva Magyarországnak az uniós rangsor első helyét is jelenti.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, a magyar gazdaság növekedésében kiemelt szerepe van a beruházások bővülésének, és pozitív jelnek mondta, hogy a magán, az állami és az önkormányzati beruházások lendületesen emelkednek. A most kivitelezett beruházások teremtik meg a lehetőségét annak, hogy a következő időszakban a magyar gazdaság teljesítménye változatlanul magas maradjon.

Kifejtette,

az elmúlt évben 8500 milliárd forint beruházás történt Magyarországon, az idén arra számítanak, ezt az összeget meghaladó mértékű lesz a beruházás növekedése.

Megjegyezte, az adóváltozások, a fejlesztési kedvezmények, a gazdaságvédelmi akció intézkedései kedvezően alakították a beruházásokat.

Varga Mihály szólt arról is, hogy Magyarország legfontosabb külső piacainak gazdasági növekedése szerény számokat mutat, a magyar gazdaság növekedését a külső piac kevésbé húzta, a belső motorok teljesítenek jól.

Az év egészét tekintve a várakozásokhoz képest is magasabb lehet a magyar gazdaság növekedése, nem 4,1 százalék, hanem mintegy 4,3-4,4 százalék még akkor is, ha az év második felében lassulás következik be – mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter kitért arra, hogy kedvezően alakultak a magyar bérek is, még mindig 10 százalék felett nőttek a keresetek.

Akkor van értelme a gazdasági növekedésnek, ha az átlag ember számára is érzékelhető kereset- és bérnövekedést jelent, ez együtt jár a fogyasztás emelkedésével, a megtakarítások növekedésével – fejtette ki a pénzügyminiszter.

Varga Mihály rámutatott arra, hogy a bérek tekintetében felzárkózás történik, a magyar lakosság is szeretne úgy élni, fogyasztani, mint a nyugati országokban. Ehhez a gazdaság teljesítményének kellett javulnia. Arra számítanak, hogy idén is legalább 8 százalék körül lehet a bérek, keresetek növekedése.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Földi Imre

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Ezzel a bazi nagy gazdasági csodával mindössze Románia van a hátunk mögött, mindenki más előrébb van. Ez hogy a pichába lehet tessék mondani.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Nem a föld renget a gazdaság dübörög és mégis a fasorban sem vagyunk, a keleti blokkhoz viszonyítva sem. Elmentek ti a nedves 3,14csába!
uploads.disquscdn.com/images/50e47f4448f60f129abad8ee7ebdf01cd9a6d3b3ae413b64d6dee44a7ec42bb4.png?w=600&h=457
Eladott Ország
@Macskaszem: augusztus 30., 12:39; Nem Románia, ha nem "csak" Bulgária van mögöttünk, a többi stimmel. De ha továbbra is ilyen jól teljesítünk, akkor nem a balkáni életszínvonal, hanem a Bangladesi köszönt ránk.
uploads.disquscdn.com/images/f2d52ffa9199ab073dc9a31b56b061e2acaaefd7d39a272551e22ee26ad5838e.jpg?w=600&h=503
reagens
@Borsodi: Akkor hozz már valakit akit Orbán üldözött el. Tessék itt a lehetőség bizonyítani a rágalmad!
Hazugságokat nem szép terjeszteni még akkor sem ha a gyűlölködő ballibsi sajtó uszításainak ez is a célja.
kokopelli
@Aki Én: Az országot elhagyó melósok a "kaland" miatt fordítottak hátat hazájuknak!?Nem tudom hány
ezren az Orbán rezsim alatt,de észvesztően megszaporodtak a magyarul perfektűl tudó vásárlók az un. "multiknák"!Annyira érdekesek,hogy már a gyerekek is akcentus nélkül beszélik a magyar nyelvet! Túristák
lehetnek? Őket biztos nem a Zorbán üldözte el,hanem csak a "rendszere" ?! (;-))
Borsodi
@reagens:A mi gyerekeink az unoka testvérem gyerekei is egymás után mentek Ausztriába dolgozni mert itthon már a megélhetésük is veszélybe került,azóta gyereket szült és Ausztriában élnek boldogan.Valahányszor haza jönnek mindig azt hallom,hogy mért nem megyünk mi is ki hozzájuk, hiszen itt egyre rosszabb.amióta a fidesz van hatalmon.
www.youtube.com/watch?v=iQhjSa_iut8

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.