Debrecen fejlődése mintául szolgálhat minden magyar városnak – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD) pénteki átadásán, tanévnyitóján.

Elitiskolát adtak át Debrecenben, több millió forint lesz a tandíj már az óvodásoknak is
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (k), Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (b2), Öreg János igazgató (j), valamint Tasó László (b) és Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselők (j2) a Debreceni Nemzetközi Iskola (International School of Debrecen) avatásán Debrecen-Pallagon 2019. augusztus 30-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Gulyás Gergely hangsúlyozta: Debrecen példát mutatott abban, hogy miként lehet, kell és érdemes nagyot álmodni, és az álmokért keményen, következetesen, okosan dolgozni.

Hozzátette: a városban hosszú távú stratégiai tervezés folyik, az önkormányzat döntéseiben nemcsak a jelen, hanem a következő évtizedek is szerepet játszanak.

"Debrecen robbanásszerű fejlődése, a határokra való tekintet nélküli regionális központtá válása aligha tartható fenn egy ilyen színvonalú nemzetközi iskola nélkül" – mondta Gulyás Gergely

a 3,8 milliárd forint központi költségvetésből finanszírozott beruházás átadásán.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere szerint az alig több mint egy év alatt felépült iskola

a város fejlődésére hasonló hatással lesz, mint az 1538-ban alapított Református Kollégium. Csaknem ötszáz évvel ezelőtt a debreceni magisztrátus "bölcsen látta, hogy a kor kihívásaira iskolaalapítással kell reagálni, ahhoz, hogy a város jelentősége, befolyása növekedjen. Így látta ezt Debrecen közgyűlése is 2015-ben, amikor ezt a programot elindította"

- mondta.

A debreceni önkormányzat az oktatást a jövőt építő legfontosabb területnek tekinti, ezért 2015-ben nemcsak a nemzetközi iskola programját indították el, hanem egy a város teljes oktatási rendszerét érintő fejlesztési programot is – hangsúlyozta a polgármester.

Az Új Főnix-terv keretében 2016 és 2021 között 12 milliárd forintot fordítanak az oktatási, nevelési intézmények fejlesztésére. A Debrecen 2030 program elfogadásával pedig a kormány ezt az összeget további jelentős forrással egészítette ki, amelyből a szakképzés és az egyetem műszaki képzésének feltételei javulnak majd. Debrecen a következő évtized közepére a közép-európai régió egyik legjelentősebb oktatási centrumává válik – jelentette ki Papp László.

Közölte: azok a debreceni és a régióban élő tehetséges diákok, akiknek a szülei nem tudják megfizetni a nemzetközi iskola tandíját, az önkormányzat ösztöndíjprogramjának támogatásával juthatnak be az intézménybe.

Kósa Lajos (Fidesz-KDNP), a városrész országgyűlési képviselője kiemelte: a debreceni az ország első olyan oktatási intézménye, amely a teljes IB-programot végigviszi. A nemzetközi iskola speciális, de mégis jól illeszkedik a város oktatási rendszerébe. Nem rontja le a többi iskola esélyeit, hanem hozzáad az eddigi lehetőségekhez – mondta a kormánypárti politikus.

A Debreceni Nemzetközi Iskola a Nagyerdő szélén, egy öthektáros területen épült fel. Az intézményben 56 gyermek kezdi meg a tanévet, majd a következő öt évben felmenő rendszerben kialakul a teljes, 500-as diáklétszám. Az iskolában az oktatás angol nyelven folyik. A különböző nemzetiségű hallgatók kiegészítő angol nyelvi képzésen vesznek részt.

A Debreceni Nap rámutat, 

A tandíjak az óvodától az érettségiig így alakulnak:

Elitiskolát adtak át Debrecenben, több millió forint lesz a tandíj már az óvodásoknak is

Tehát ha valaki óvodás korától kezdve járatja ide a gyermekét, csak a tandíj 45 millió forintjába fog kerülni.

A lap azt is megjegyzi, a debreceni közgyűlés augusztus 22-én megszavazta a momentumos Kiss László ötlete nyomán beadott polgármesteri előterjesztést, mely szerint a legtehetségesebb helyi gyerekek a jövő évtől egy ösztöndíjprogram révén ingyenesen tanulhassanak a Debreceni Nemzetközi Iskolában.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
A fizetős elitiskola mi a fszért az adófizetők pénzén épült? ..."a 3,8 milliárd forint központi költségvetésből finanszírozott"...
Az átlagember gyerekére meg szakadjon rá a tető, télen fagyjanak meg, mert nincs fűtés, az sem baj ha beázik legalább megtanulnak úszni. A költségvetés pénzéből első sorban az állami iskolákat kellene rendben tartani, fejleszteni, ha már államosították azokat.
Az elitiskolák pedig működjenek a befizetett tandíjakból.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
A fizetős elitiskola mi a fszért az adófizetők pénzén épült? ..."a 3,8 milliárd forint központi költségvetésből finanszírozott"...
Az átlagember gyerekére meg szakadjon rá a tető, télen fagyjanak meg, mert nincs fűtés, az sem baj ha beázik legalább megtanulnak úszni. A költségvetés pénzéből első sorban az állami iskolákat kellene rendben tartani, fejleszteni, ha már államosították azokat.
Az elitiskolák pedig működjenek a befizetett tandíjakból.
görbetükör
Ebben az iskolában nem hiszem, hogy magas szintű lesz az oktatás.
Mert ezek azt is megszabják, milyen legyen. Menjenek csak oda az ő pereputtyaik.
colibri
@görbetükör: Nyílván a saját pereputtyuknak építették. A "dolgozó kisember" nem tud ennyi pénzt kifizetni csak elitiskolára.
Eriksson
Feltételezem, hogy elit iskolába elit tanárok kapnak megbízást. A többinek meg a maradék megélhetési tanerők is jók lesznek.
Ne csináljunk úgy, mintha ez lenne az első ilyen jellegű tanoda Magyarországon.
namihami
@lampa laz: Közmunkások, minimálbéresek és kisebbségi (cigány) szülők gyermekei pedig tandíjmentességet fognak élvezni. Mi több, eljárhatnak a fizetős diákokhoz házitanítani őket, ingyenebéd, heti 200-300 forint plusz levetett ruhák fejében.
lampa laz
@namihami: Újból divatba jönnek a Nyilas Misik... a Rokonok világát már így is 9 éve éljük... mind a két Móricz könyvet imádtam, de megélni mindezt borzalom.
CsipkeRózsa
Nem csak az állami milliárdokat adtuk oda, nagy értéket képvisel a jó helyen fekvő, óriási terület is, gondolom, senki nem fizetett érte, az csak egy ajándék.
Veleda
Mi is az amin megbotránkoztunk? 56 gyerek megkezdi a tanulmányait éves 2-3 millióért. Gondolom elit tanárok fognak tanítani angol nyelven, akiknek van angol nyelvvizsgájuk, elit fizetésért és nem lesz gond a táblakréta hiánya. A gyerekek nem örülnek annak, hogy pakkot kapott Nyilas Misi, és nem eszik meg a csizma kenőcsöt. Valami azért mégis elszomorító, az, hogy az iskolát bővíteni fogják 500 tanulói helyre. Hát ennyien meggazdagodtak a civis város környékén. Csak egy ugrásnyira a szabolcsi nyomortól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.