Az elhunyt betegről nem esik szó a levélben.

Keményen visszavágtak volt kollégái a felmondott zalaegerszegi szívesebésznekFotó: Pixabay

A kórház után volt kollégái is reagáltak a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Szívsebészeti Osztályának éléről távozó Alotti Nasri üzenetére. A főorvos azt írta, döntése hátterében az áll, hogy júniusi szabadsága idején a közreműködésével

bekerült az osztályra egy sürgős szívműtétet igénylő beteg, aki „indokolatlan egy hét tartózkodás után, műtétre várva meghalt".

Két választása volt, vagy nem csinál belőle ügyet és per esetén valami kegyes hazugsággal hozakodik elő a bíróságon, vagy inkább nem vesz ebben részt tovább, kockára téve családja megélhetését. Utóbbi mellett döntött.

A kórház vezetősége elsősorban az intézmény hitelének rontása miatt vágott vissza Nasrinak, de most volt kollégáitól is megkapta a magáét.

Az orvosok Facebook-közleményükben azt írják, egy emberként elítélik az osztály belügyeinek bármilyen módon történő kiteregetését, mert szerintük a szakmájuk olyan speciális miliő, amit külső szemlélő ilyen nyilatkozatokon keresztül nem láthat át, nem érthet meg.

Nem szedjük pontokba a korábbi vezető alkalmatlanságát bizonyító emberi, szakmai, manuális, erkölcsi és etikai szempontokat, nem soroljuk fel az elmúlt két évtizedben tapasztalható, országosan is kiemelkedő sebész-elvándorlás 16 (!) szívsebészének nevét, sem a számos szakdolgozóét. És nem sorolunk fel EGYET SEM azon számos esetből, akiket felsorolhatnánk...

Nem, mert ez nem tartozik betegeinkre. Ők a legmagasabb színvonalú ellátást kívánják a maguk számára, és ennél többet nem kívánunk értük tenni. Nem kívánjuk őket (félre)tájékoztatni arról, hogy elfogadunk-e hálapénzt, nem kívánjuk hosszú, terjengős cikkekben, riportokban dicsérni saját magunkat, és élő emlékművet sem akarunk emeltetni a volt betegeinkkel magunkról a hatalmas önimádatunk talapzatára. Ez egy letűnt generáció utolsó, fáradt, átlátszó kísérlete az űr betöltésére, melyet a szeretet hiánya képez. Mi nem ilyenek vagyunk.

- olvasható a 444.hu által észrevett közleményben.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Az orvosi kamara miért hallgat??? Szerintem nekik is vizsgálódni kellene.
A "visszavágó levelet" gondolom "csak" alá kellett írniuk a volt kollegáknak, a megfogalmazásával már nem nekik kellett fáradozni!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Huj de erzekenyek vagyunk! A szivsebeszek elvandorlasa mar regesregen termeszetes - valamint az ideg- es ortopedsebeszeke is, meg ugy altalaban az OSSZES sebeszeke is...
Most ez a "(mu)felhaborodott" tarsasag a vilagon semmit nem tett, csak belerugott valakibe, aki mar nem haraphat vissza.
Valaki(k) erre biztattak oket! Semmifele konkretumot nem hoztak fel a tavozo szivsebesz ellen, csak homalyosan egy "altalaban rossz vezetesrol" beszelnek.
Az igaz, hogy a szivsebeszek kasztja egy kulonleges kaszt, de most mar argus szemekkel fogom figyelni a hireket, hogy mi tortenik ebben a zalaegerszegi korhazban a most ottmarado szivsebeszekkel, orvosokkal, mennyire tudnak a betegek erdekeben dolgozni, szolgalni.
Egy biztos: valami nem gombolyu - valoszinu pont ok akarta'k raverni egy felelossegteljes dontes elmaradasat az osztalyvezeto foorvosra, es az nem akarta ezt vallalni. (Mert az emlitett elhunyt beteget az o szabadsaga alatt NEM irtak ki a most verig sertodott orvosok mutetre. Nagyon komoly dolognak kellett ott es akkor tortennie, hogy ezt az esetet NE vallalja be az ex foorvos...)
szaboria1
@karma1: Igen ha jól értelmeztem a szabadsága alatt kérte a beteg felvételét de egy hétig nem csináltak semmit meg sem műtötték így a beteg elhunyt. A főorvosnál ez verte ki a biztosítékot és felmondott.
Dr plágium
Ezek lefeküdtek és parancsra a nevüket adták ehhez a tákolmányhoz. Mi nem ilyenek vagyunk, de azért muszáj fröcsögnünk egy kicsit. Aki nem fizet azt hagyjuk meghalni? Ja igen ( mi nem beszélünk a hálapénzről csak elvárjuk és eltesszük). Olyan érzésem van mintha a beteget szándékosan feláldozták volna ezek a fantasztikus orvos kollégák. Remélem a hozzátartozók perelni fognak.
Mert ha ők nem ilyenek akkor vállalják fel hogy miattuk meghalt egy ember, mert nem törődtek vele (nyilván nem adott előre hálapénzt).
Lepényleső
Egy dolog biztos,így-úgy mégis a beteg bőre kerül vásárra,vagy a márványasztalra?
lampa laz
@karma1: @szaboria1: @Horizont: Veletek egyetértve engem az háborít fel most is, h nem az egészségügyben eluralkodott helyzet ellen háborodnak fel, hanem egymás torkának esnek. Hiába minden igyekezete az embereknek, h kívül, belül bizonyíthatóan bemutassák ezt az átkozottul lepukkadt ágazatot, mert azoknak és első sorban az orvosoknak kellene felemelni a hangjukat az eluralkodott káosz, a gyógyítás feltételeinek hiánya, higiénia, műszerezettség...stb miatt, de nekik kényelmesebb ezt lerázni azzal, h a gyögyítás a feladatuk. Hát nem, mert minden munkahelyen a munkáltatónak biztosítania kell a feltételeket a zökkenőmentes munkához. Amennyiben ez nincs meg, a dolgozó ezt követelheti. Az orvosokat, tisztelet a kivételnek, csak a pénz érdekli ami a borítékban lapul. A magán kórházakban miért működik a tisztességes munkáért járó bérezés elve, mert megfizetik őket. Akkor az állami egészségügyben is érjék el ugyan ezt maguknak és ne lapítsanak mint szar a fűben. Addig nem is lesz ez a kurva ágazat rendbe rakva amíg az érintettek nem akarják maguknak azt egységesen kiharcolni. Ne egymással keménykedjenek, hanem a uralkodó hatalommal. Már ott tartunk, h nem a hullaháztól, hanem a kórháztól iszonyodunk.
Dr plágium
@lampa laz: Tudod sok esetben a "hálapénz" sokkal több mint a fizetés. Egy sebész főorvos készpénzzel fizette ki a több milliós lakást. Nem sok ember tart a párna alatt 30-40 milliót.
Jozefina
Az orvosi kamara miért hallgat??? Szerintem nekik is vizsgálódni kellene.
A "visszavágó levelet" gondolom "csak" alá kellett írniuk a volt kollegáknak, a megfogalmazásával már nem nekik kellett fáradozni!!!
Csizmás Kond
...nem tudjuk, hogy mi történt pontosan, viszont a baj sosem jár egyedül. Azt írja a felmondott orvos, hogy a szabadsága idején az ő közreműködésével beutalt személy elhunyt...nem kellett volna megszakítsa a szabadságát ha már beleavatkozott ?
A hiányosságokat is hamarább kellett volna felemlegetni...szerintem a bőrét igyekszik menteni.
human
Egy migráns doki tudta hol az emberség és az embertelenség határa.
A magyar dokik meg megmutatták milyen a magyar lelkivilág.
karma1
@Csizmás Kond: Ha egy szivsebesz nem tud feltoltodni, - marpedig agyonhajszolt emberekrol van szo, a mar jol ismert okok miatt - akkor nagyon nagy bajok tortenhetnek kesobb a munkaja kozben.
Es egy evben mindenkinek jar szabadsag. Az nem ugy megy, hogy ilyenkor valaki csak ugy elmegy szabira, de nem rendezi el a dolgait? szerintem ez az orvos egeszen biztosan megadta az utemtervet, es minden egyes ember esete't megtargyalta elore az orvoscsoporttal. Ez nem EGY embertol fugg - a szivmutet elvegzese csoportmunka. Es ha egy vezeto allasban levo orvos elmegy szabira,. az tobb mint valoszinu, hogy nem Alsodabasra megy, hanem kulfoldre. Egy kulfoldi utat pedig nem lehet csak ugy felbeszakitani.
Sajnos, a szivbetegseg 365 napos elfoglaltsag - a gyogyitasukra szolgalo team viszont szigoru terv szerint dolgoznak.
Tehat ez a kilepett doki egyaltalan nem kovetett el semmit sem, - egesz jmas lehetett az oka annak, hogy a paciens egy het mulva elhunyt. Talan nem az orvosokat kell hibaztatni, hanem azokat, akik miatt a szorosnal is szorosabb idobeosztasban, agyonhajszoltan kell dolgozniuk.
lampa laz
@Dr plágium: Nem lenne szabad, h így legyen, mert már a pénzünkért cserébe sem kapjuk meg a legalapvetőbb elvárásokat sem.
Csizmás Kond
@karma1: Szerintem az egymásramutogatással akkor sem lehet semmit megoldani, ha valaki patyolattiszta mindenben...amúgy is a tényfeltárás nem a nagyközöznség feladata szóval ha becsületesen akart volna eljárni nem közszemlére adja az elégedetlenségét hanem a kivizsgáló orvoscsoportot tájékoztatja ilyen lelkesen.
karma1
@Csizmás Kond: Egyebkent honnan derul ki az, hogy a foorvos betegerol van szo? Mert szerintem ez sehova sincs leirva. Viszont a szabadsag meg akkor is jar neki, ha migransgyerekek potyognak az egbol...
"A főorvos azt írta, döntése hátterében az áll, hogy júniusi szabadsága idején a közreműködésével

bekerült az osztályra egy sürgős szívműtétet igénylő beteg, aki „indokolatlan egy hét tartózkodás után, műtétre várva meghalt".

Két választása volt, vagy nem csinál belőle ügyet és per esetén valami kegyes hazugsággal hozakodik elő a bíróságon, vagy inkább nem vesz ebben részt tovább, kockára téve családja megélhetését. Utóbbi mellett döntött.
Itt csak azt irja, hogy a "szabadsaga idejen a kozremukodesevel" kerult be a beteg, vagyis nem az o betege volt, viszont MINDEN beteg az o "kozremukodesevel" kerul be az osztalyra, mivel minden papirt o ir ala, ill. az o elozetes rendelkezesei szerint kell felvenni az osztalyra.
Csizmás Kond
@karma1: .." Egyebkent honnan derul ki az, hogy a foorvos betegerol van szo?" ...hát innen..."szabadsága idején a közreműködésével bekerült az osztályra egy sürgős szívműtétet igénylő beteg "
Málna
@Horizont: Szerintem meg mi ebbe ennyi információ alapján ne okoskodjunk bele. Nem vagyunk szívsebészek és nem ismerjük a konkrét esetet. Biztos volt oka annak, hogy nem műtötték meg azonnal. Pereljenek a hozzátartozók, és akkor kiderül.
sokanvagyunk
Keményen maguk alá vágtak ezzel a levéllel a "kollégák"... - a szennyest meg takargassák tovább.
karma1
@Csizmás Kond: Ismetlem: a "kozremukodes" szo jelentese nem az, hogy "a foorvos betege" !
Viszont egy foosztalyvezeto orvos kiadhat olyan rendelkezeseket, amivel mindenkeppen o "kozremukodik" a betegek felvetelevel.
A foosztalyvezeto foorvos pedig a problermaival NEM a nala alacsonyabb pozicioban levo kollegai fele fog fordulni, hanem a nyilvanossag fele. Egyebkent a riportbol kiderul, hogy mar regota problemak vannak az osztalyon, aminek a megoldasa nem tole fugg, hanem azoktol, akik ot odahelyeztek - o ott csak egy vegrehajto PLUSZ kivalo szivsebesz!
Ha neked valami problemad van az uzleted vezetesevel, akkor nem a polcrakodoval fogod azt megbeszelni, hanem a franchaise fonokkel, akinek az elvarasait kell ugyan teljesitened, de akinek a felmerulo problemakat is meg kell oldani. Mivel ez mar a sokadik eset volt, igy nem maradt mas hatra, csak a nyilvanossag beiktatasa azert, hogy valami erdemben is tortenjen.
Kerlek, ne tettesd a hulyet, ne mondd azt, hogy ez a nyilvanossag ele taras nem megfelelo lepes volt tole. Igenis, kell a nyilvanossag, kulonben a hatterben mindenki buntetlenul csinalhat evekig stikliket, kisebb-nagyobb szabalytalansagokat, BUNOKET - es nem kell tartaniuk semmitol sem, ha az esetek nem kerulnek nyilvanossagra.
Szoval ne jatszd az ertetlent
jesz
azt kérdezi valaki, hogy a Kamara miért hallgat?...

A kamara(sic)?...pffff...hallgatni arany...az a biztos(mondta Brezsnyev)
Csizmás Kond
@karma1: Én azt nem is állítottam, hogy a betege csak azt hogy közreműködött egy olyan beutalásnál ahol ő nem volt jelen.
Ha amúgy is zsúfolt mindenkinek a programja akkor másnak a nyakára nem illik intézkedni.
...amúgy ennek sokféle magyarázata lehet de szerintem a nyilvánosság beleavatása szándékos szarkavarás.
1magyar
A kapitalizmus szedi az áldozatait és hozzásegített a nyugdíjkorhatár megemelése. Fogyunk szépen, lassan.
karma1
@Csizmás Kond: Talan picit tajekozodnod kellett volna, mielott rahuzod a vizeslepedot egy olyan emberre, akinek szakmai tudasa es sajat lelkiismerete is van. VEGIG felelossegteljesen jart el. Amiket ebben a cikkben mondott "

olkt.hu/kitalalt-a-zalaegerszegi-felmondott-szivsebesz/ ,

azt peldaul megcafolhatjak, megkerdojelezhetik a kollegai, de ha nem igy volt, akkor az egesz stabnak felelnie kell. Ezt a szamonkerest akartak ezzel a mocskos levellel fedezni, megelozni, vagy a varhato szamonkerest meguszni...:)
human
@Jozefina: Az orvosi kamara? Foglalkoznak azok szerinted az orvosbárók érdekein kívül mással? Tudod mit ígértek a 0.9-1,5 milliós fizetésért cserébe? Azt, hogy majd akkor etikai vétségként fogják kezelni ha valaki mégis hálapénzt fogad el. Óh, mekkora önfeláldozás. Majd kap a doki egy ejnye bejnyét.
karma1
@Horizont: Kedves, nagyon emberiek a szavaid, amivel hozzaszoltal ehhez a cikkhez - es keresed az egyutterzest az elhunyttal kapcsolatban.
Ugy erzem, hogy ebben az esetben nem is az o szemelyerol van szo, hanem magarol az EGESZ szituaciorol... O "csak" egy aldozata annak az egesz aljas machinacionak, ami evenkent majdnem 30 000 megmentheto embert aldoz fel a semmiert. O"ro'luk ki beszel? Mert vegulis evente 30 000 ember halala szarad ennek a nepirtonak a lelken...
Sajnos, a szivmutetek az egesz vilagon a legrizikosabb mutetnek szamitanak, akar ugy is, hogy az illeto idoben kerult a mutoasztalra, de igy sincs semmi biztositek arra, hogy elve le is jon onnan. Az ex anyosom, akit imadtam, mert csodalatos ember volt, 61 eves koraban abba halt bele, hogy a legmagasabb kasztban dolgozo szivsebesz lenezte az orr-ful-gegesz szakorvost, es az o kettejuk parbajaba halt bele szegeny. Es a mostani ferjem edesanyja is ket nyitott-szivmuteten esett at (peacemakert kapott ketszer), es a "kivalo" szivsebesz elfelejtett neki verhigitot felirni...
Muhibak vannak, voltak es sajnos a jovoben is lesznek - de ilyen aljas eljaras csak otthon, Magyarorszagon fordulhat elo. Ez borzaszto. Ha sokaig hagyjak meg ezt az elmebeteget randalirozni, lassan le lehet huzni a redonyt, es azt a par peldanyt , aki meg otthon marad, rezervatumokban mutogatni, mint az indianokat...
Es a borzaszto, hogy HAGYJAK mukodni...
Csizmás Kond
@karma1: Ismét félreértettél. Nem akartam senkit hibáztatni, csupán kételkedtem abban aki a közmédiában hibáztat másokat.
human
@Lepényleső: Valóban. Aki itt a legtöbbet vesztheti az nem az orvos, hanem a beteg.
karma1
@Csizmás Kond: Ha elolvasod az eredeti cikket, amiben Alotti felmond, akkor lathatod, hogy ez hosszu evek problemahalmazabol epult fol, - itt mar csak az utolso csepp volt a poharban a beteg halala... Ha minden forumot kiprobalsz, elmesz a korhazigazgatohoz, a Kamarahoz, jelzed a problemaidat, ES nem tortenik semmi erdemi intezkedes sem, akkor nem marad mas hatra: vagy marad minden a regiben, es kussolva tovabb melozol a rengeteg problemaval egyutt, az idegosszeroppanasig, vagy pedig - mivel mar mindent megprobaltal - a nyilvanossag erejet hasznalod fel arra, hogy vegre oda is figyeljenek arra, amit mondasz.
Hat itt tortent egy igencsak huszaros-fideszes megoldas: a hatramarado orvosok "irtak" egy levelet - amit valoszinu nem is ok irtak, csak alairattak veluk, szoval most majd megindul a harc a meguresedett helyert, azt megkapja egy hithu fideszes, es mivel "jol viselkedett", igy majd kapnak egy kis igeretet valami extra lovera, aztan minden marad a regiben. Ehhez az allashoz nem szabad sem kenyesgyomrunak lenni, sem valogatosnak.
lusta
@karma1: Gyakorlatilag ismételten bebizonyosodott, hogy rendszerszintű hibák miatt IS töemgével halnak meg emberek.
karma1
@lusta: Igen, es a hatramaradt orvosok ezt a feltetelezest kerik ki maguknak... Pedig ez mar nem csupan feltetelezes, hanem a kormany altal is beismert teny. Sot, a szamokat is toluk tudjuk. 24, -32 ezer bevallott szuksegtelen halaleset...
Nepirtas folyik: Bizonyos kor folott eppenhogy csak az eletmento muteteket vagy baleseti traumatologiai eseteket latnak el, ha az idos beteg szenved, akkor csak ugy kaphat fajdalomcsillapitot, hogy vagy o, vagy a hozzatartozoi kerik...:o((((
Csizmás Kond
@karma1: ...problémhalmaz...Ennek ugye az lenne az értelme, hogy abban a kórházban minden a legtökéletesebben működjön és akkor nem adódnának problémák...és mert nincs ilyen kórház sehol a világon, ezért az amúgy helyes igény amit elvár beteg, doktor egyaránt csak igény marad.
Mostanig pár halmozottan voltak problémák nem történt, vagy legalábbis nem derült fény ilyen esetre, tehát ez az eset sem a véletlen műve hanem valamié amit így akarnak egymás nyakába varrni, és ez nem etikus és nem hozható fel mentségnek sem hiány sem elkeseredettség. Amit a bevezető írásból is kitűnik szerintem egyszerű szervezési baki van az ügy mögött...és hogy ezt elbagatellizálják kiteregették a szennyest. Persze lehet belőle politikai felhajtást is csinálni belőle, és amint látszik van is igény rá de az sem oldja meg a dolgot, sőt a halottat sem támasztja fel tehát ezért fideszezni baromság.
papa.49
Száz szónak is egy a vége MEGHALT EGY EMBER AKINEK NEM KELLETT VOLNA MÉG MEGHALNIA !!!
A lényeg ez, az okok, hogy miért történt ez már más kérdés, de hogy NEM ÍGY KÉNE MŰKÖDNIE A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYNEK AZ BIZTOS !!!
A kamara hallgat, gondoljátok mer pofázni ??? Nem mer, mert gyáva beszari alak, és hit hülye fütyiszes !!!
Az hogy az osztályvezető főorvos felállt és elmegy, jelent valamit, azt jelenti, itt valaki más kavarja a kártyákat nem a főorvos, neki csak elege lett belőle !!!
karma1
@papa.49: Ez a pontos meghatarozas. Valoban
CsipkeRózsa
Alotti Nasrinak nagyon "jó" munkatársai vannak.
balos
Akit befektetnek a belgyógyra készüljön fel a legrosszabbra!Tisztelet a kivételnek!Rokonunkat,úgy kellett kihozni a "eutanázia" előtt!
Málna
Hiába, na, ezekből a komentekből is világosan látszik, hogy a mindent tudó, mindenhez értő emberek országa vagyunk.-:)
Afra
@Málna:Ha te mondod...Mint mindenhez értő ember...
karma1
@Horizont: Dragam, fentebb irtam valahol, a szivmuteteknel rizikosabb es elhalalozasban a leggyakoribb orvosi szakma!
Lehetseges, hogy ez a szegeny ember a mutoasztalon is meghalt volna - egyetlen szivmutetre sincs 100 %-ig pozitiv kimenetel ! Nagyon-nagyon sajnalom ot, mint embert, de ebben az esetben nem egyedul az o szemelye a fontos, hanem esetleg az a -par szaz ember, akik az elmult evekben haltak meg ugyanitt, ugyanilyen ertelmetlenul, - mert ez az orvos mar nagyon regen jelzi , jelezte a bajt, segitseget kerve, - es senkitol sem kapott segitseget! 30 000 mas ember is elhetne, benne az 5 eves gyerektol a 80 eves nagymamaig, vagy eppen ez a 48 eves ember is!
Alapveto problema van: ennek a bunos maffiabandanak a mocskos kezet el kell hajtani az egeszsegugyrol, es a tenyleges igenyeknek megfeleloen kell ujraszervezni! EZ a lenyeg - erre kellene, hogy igeny legyen!
almalibre
Vannak esetek, amiket kívülről nem lehet megítélni.
30 évesen diagnosztikálták szívproblémémat, attól kezdve rendszeresen felűlvizsgáltak, mikor éri el állapotom a műtéti beavatkozás szükségességét. Ennek ellenére végül sürgősségi státuszt kaptam, mert az aortám bármelyik pillanatban szétrobbanhatott volna. A műtétre egy hónap mulva (45 évesen) került sor, tehát 30 napom volt heghallni. Mindez nem Magyarországon történt…
karma1
@almalibre: Nagyon remelem, hogy azota meggyogyultal. (Illetve latom, hogy igen, de hogy megoldottak-e hosszutavra az allapotodat? Minden jot kivanok Neked, egyebkent!...:o))))
almalibre
@karma1: Köszönöm a kedves szavaidat! Minden rendben, a változás annyi, hogy a szívem nem dobog, hanem ketyeg… :-) Ha szerencsém van és ügyesen vigyázok magamra, nem kell ismételni. Minden jót Neked is!
karma1
@almalibre: Szoval pacemakert kaptal...:) Akkor is vigyazz Magadra, tudod, belolunk csak egy van...:o)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.