Az MSZP az ellenzéki frakciók támogatásával benyújtotta az Országgyűlésnek azt a határozati javaslatot, amelyben parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Microsoft-ügyben – közölte Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján.

A politikus a kezdeményezést azzal indokolta: egy amerikai vizsgálat alapján tudható, hogy 2013 és 2015 között a Microsoft nagy kedvezményekkel adott el licenceket és szervizszerződéseket olyan közvetítő cégeknek Magyarországon, amelyek ezeket már piaci áron értékesítették tovább kormányzati intézményeknek, többek között az adóhatóságnak és rendőrségnek is. Hozzátette:

ezeken az üzleteken "valakik" százmilliós, milliárdos hasznot húztak.

Közlése szerint a vizsgálóbizottság felállításáról szóló kezdeményezéshez az összes ellenzéki frakció csatlakozott, az erről szóló határozati javaslatot hétfőn benyújtották az Országgyűlésnek, így a parlament dönthet majd az ügyben.

Hozzátette: a bizottság előtt örömmel hallgatnák meg az üzletet intéző és a később állami pozíciót kapó cégvezetőket, a Fidesz-kormány tagjait, és a miniszterelnököt is.

Harangozó Tamás hangsúlyozta: a vizsgálóbizottság felállítását indokolja az is, hogy időközben kiderült, az Igazságügyi Minisztérium és a Legfőbb Ügyészség is érintett a botrányban, hiszen 2013-ban és 2014-ben több mint 236 millió forintért vásároltak Microsoft licenceket.

Az MSZP képviselője Orbán Viktor miniszterelnököt arra szólította fel, hogy "ha nincs takargatnivalója", akkor rendelje el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálatát az ügyben.

Ezzel kapcsolatban elmondta: korábban tíz kormányzati szerv, hivatal, hatóság és minisztérium vezetőjéhez fordult az ügyben, a KEHI vezetője pedig válaszában azt írta, soron kívüli ellenőrzés lefolytatásra a kormány illetve a miniszterelnök adhat utasítást.

Harangozó Tamás elmondta, további három választ kapott még: az Innovációs és Technológiai miniszter a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez irányította, a legfőbb ügyész az ügyben illetékes Fővárosi Főügyészséghez továbbította a kérdését, míg az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság azt írta, hogy csak abban az esetben vizsgálja ezt a közbeszerzést, amennyiben az a véletlen statisztikai módszerrel vett mintába beleesik.

Harangozó Tamás a zuglói parkolásról szóló kérdésre válaszolva "fideszes kampányfogásnak" tartotta azt az egyik újságíró által bemutatott szórólapot, amelyen "elégedetlen zuglói lakosok" kifogásolják, hogy az ígéretek ellenére nem lett ingyenes a parkolás a kerületben élőknek. Az MSZP politikusa szerint a parkolási rendszer az egész fővárosban kaotikus és a "korrupció melegágya", ezért reményét fejezte ki, hogy Karácsony Gergelynek lesz lehetősége főpolgármesterként ezt rendbe tenni Zuglóban és az összes többi kerületben is.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli, hogy Komáromban az MSZP által is támogatott jelölt, Balla István egy közösségi oldalon "lebirkázta a nyugdíjasokat" a nekik adott 9 ezer forintos utalvánnyal kapcsolatban, Harangozó Tamás azt mondta: ízléstelen és normális országban törvénytelen is lenne, hogy egy kormány az önkormányzati választások előtt közpénzből "szavazatvásárlásra erőteljesen hasonlító gesztusokat tegyen". Hozzátette: az érintett jelölt szó szerint nem írta azt le, amit az újságíró a kérdésében állított.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.