Elfogadhatatlan a 2021-2027-es időszakra vonatkozó európai uniós keretköltségvetésről szóló javaslatban alkalmazott kettős mérce, ahogy a kohéziós és a közös agrárpolitika finanszírozásának tervezett csökkentése is – szögezte le Varga Judit igazságügyi miniszter, miután az EU soros elnökségét betöltő Finnország európai ügyekért felelős miniszterével tárgyalt hétfőn Brüsszelben.

Csökkentené a támogatásokat az EU, Varga Judit kiakadtFotó: MTI/Kovács Tamás

A tárcavezető arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Magyarország ebben a formájában elutasítja a tervezetet, részben azért,

mert a kohéziós források a közép-európai térség, különösen Magyarország esetében csökkennének leginkább, ami szerinte teljességgel ellentétes ezen politika elvrendszerével és célkitűzéseivel.

A kohézió jól működik, azt folytatni kell. Nem lehet útközben megváltoztatni a szabályokat és a korábbival ellentétes logika szerint elkezdeni elosztani a forrásokat – fogalmazott.

Kiemelte, hogy egyfajta "visszás logikájú" bónuszrendszert is bevezetnének, amelynek keretében például a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó vállalásaikat nem teljesítő tagállamok pluszforrásokat kaphatnának a kohéziós pénzekből, míg

a kötelezettségeiket teljesítő "jó tanulóknak", például Magyarországnak nem jutna egyetlen eurócent sem ezen címszó alatt.

Varga Judit kitért a közös agrárpolitika (KAP) forrásainak tervezett megvágására is. "Nem feledkezhetünk meg a gazdákról sem, nem tudjuk elfogadni ezen jelentős csökkentést, amelyet Magyarország számára a KAP terén is javasolnak" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a gazdáknak egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézni, de ehhez nem biztosítanak pluszforrásokat.

A miniszter a közösségi pénzek jogállamisági feltételekhez kötését is határozottan elutasította, mondván,

továbbra is nyomást gyakorolnak az EU azon országaira, amelyek elutasítják a migrációt, és most ezt "jogállamisági köntösbe bújtatják".

Mint mondta, a finn EU-elnökség nagyon ambiciózus, még idén le akarják zárni a költségvetési tárgyalásokat, a magyar kormány szerint azonban a minőség fontosabb a gyorsaságnál.

A kifutó Európai Bizottság a meglévő eszközök mellé újabb, jogilag megalapozatlan politikai eszközt akar létrehozni, ennek nincsen köze a költségvetéshez, s nem is fogja előmozdítani a pénzügyi fegyelmet – jelentette ki.

Végezetül pedig reményének adott hangot, hogy a november elején hivatalba lépő, új összetételű brüsszeli testület megfelel majd a szerződések betűjének, nem akar feleslegesen, politikai nyomással hatáskört bővíteni, illetve érdemi lépéseket fog tenni a valódi problémák kezelése érdekében.

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Buta libácska!!!
Ahol dübörög a gazdaság és az EU leggyorsabban fejlődő országáról van szó, akkor nyilvánvaló, hogy a nyugati adófizetők pénzéből már jóval kevesebbet lehet adni!!! No persze kevesebbet is lehet ellopni!!! Talán ez a legnagyobb baj!!??
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@reagens: Tessék B+, itt az OLAF, újabb szégyenpad a hazaárulók miatt!

"Az OLAF rekordarányú EU-s forrást kéretne vissza Magyarországtól"
propeller.hu/itthon/3452650-olaf-rekordaranyu-eu-forrast-keretne-vissza-magyarorszagtol
reagens
@Horizont: Szerinted érdekel, hogy "ti" kit és mire méltattok? :-) Nagyon nem!
Elmondom, amit szeretnék, "ti" pedig felzümmögtök! :-))))))))))))
reagens
@F_Viktor: Kiválóan fogalmazol feltételes módba! :-)))))))))))))))
F_Viktor
@reagens: Komolyan kérdezem, miért jó neked ha minden hozzászólásodban azt bizonyítod előttünk és a 101 ezer netes olvasóknak, hogy milyen tudatlan kretén egy fityeszes bértollnok?
reagens
@F_Viktor: Nekem az jön le és az ide té edőknek hogy egy álom világban élő agresszív kisebbség vagytok. Csináljáþok csak. Az ellenzék politikai sírját ássátok éppen. :-) Nekem tetszik.
F_Viktor
@reagens: Látod pocok, mekkora senki vagy, miközben azt fröcskölöd (hazudod), hogy a nem birkák képtelenek a vitára, az érvelésre, addig te vagy képtelen egy normális válasszal megörvendeztetni bennünket!
Kerülöd a kérdést, mutogatsz, vagdalózol, sértegetsz, terelsz, ahogyan a csüngő hasika alól látod a csútitól.
Komám, te csak egy szorongásos szociopata hulladék vagy, aki csak itt mer megszólalni, akinek mindig csak a leghátsó sor jutott.
Te voltál az akit focinál mindig utoljára választottak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.