A tegnap megjelent friss OLAF-jelentés szerint Magyarországgal fizettetné vissza a legtöbb uniós pénzt a szervezet, ugyanis az országnak 2014-2018 közt kifizetett kohéziós pénzek felhasználásának 4 százalékát problémásnak tartja. Deutsch Tamás ma közölte: a szocialista és liberális kormányok korrupciós ügye vastagon hozzájárul az OLAF jelentésében fogalt ajánlásokhoz.

A kedden bemutatott jelentés szerint Magyarország negatív rekordot döntött, a 28 EU tagállam közül innen kellene a legnagyobb arányú EU-s forrást visszakérni.

A szocialisták és a liberálisok kormányának 2010 előtti korrupciós ügye az, ami vastagon hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) éves jelentésében Magyarországra vonatkozóan még mindig magas pénzügyi következményekkel járó ajánlást fogalmazott meg

- jelentette ki Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.

A képviselő az Európai Parlamentben (EP) adott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy ellenzéki magyar EP-képviselők a jelentés kapcsán "megszokott módon az igazságról és a lényegről elfelejtették tájékoztatni a nyilvánosságot".

Kiemelte, a 2010 előtti korrupciós ügyek között Magyarország történetében ugyanis a legnagyobb ilyen ügy a budapesti 4-es metró korrupciós ügye az, amely hozzájárul ahhoz, hogy ilyen adatok szerepelhetnek a jelentésben.

Ez az egészen pártját ritkító, példátlan korrupciós ügy, amelyben szocialista kormányzat és liberális budapesti városvezetés egyaránt érintett, amelyben a szálak egészen Medgyessy Péter volt kormányfőig és Demszky Gábor korábbi főpolgármesterig vezetnek

- húzta alá.

"A pénzt a maguk javára költötték el, a korrupciós ügy következményeivel azonban az őket 2010-től követő kormánynak kell szembenéznie" – fogalmazott.

Ezekhez a súlyos pénzügyi következményekhez kapcsolódó politikai felelősség egyértelműen a szocialista kormány, és a Demszky Gábor irányítása alatt működő liberális budapesti városvezetést érinti – húzta alá.

A politikus közölte, a kormány megtette azokat az intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik, ha tényleges pénzügyi következményei lesznek az OLAF ajánlásának, az azokkal kapcsolatos helytállás azokat a cégeket érintse, amelyek szabálytalan és korrupt intézkedéseit az uniós vizsgálat feltárta, ne pedig a magyar adófizetőket.

Hozzátette, kampányidőszakban az OLAF más brüsszeli intézményekhez hasonlóan közvetlenül avatkozik be a magyarországi választási kampányba, segítve a magyar baloldali ellenzéket.

Azzal kapcsolatban, hogy tavaly Magyarországról 33 bejelentést regisztráltak feltételezett csalásokra vonatkozóan, a fideszes képviselő kiemelte, ezen feljelentések döntő részét az ellenzéki pártok, azok politikusai, vagy politikai aktivistái nyújtották be az OLAF-hoz.

Azok beszélnek állítólagos korrupcióról, akik nyakig érintettek az Altus-, vagy a Szeviép-botrányokban, illetve olyan párt képviselője, amely még annak sem tudott eleget tenni, hogy a parlamenti választásokhoz nyújtott állami költségvetési támogatásokkal határidőre tudjon elszámolni

- tette hozzá

A képviselő kiemelte, szinte valamennyi lényeges, Magyarországra vonatkozó adat OLAF korábbi években közzétett jelentésében foglaltakhoz képest kedvezőbb lett. Az unióban 2018 folyamán a legtöbb OLAF-vizsgálatot Magyarországon zárták le, a 2017-es 10 helyett 9-re került sor, amely szintén kedvező változást jelent

A múlt évek adatait vizsgálva kitűnik, hogy 2016-ban a Magyarországnak járó uniós támogatás mintegy 4,16 százalékát érintette az OLAF azon ajánlása, amely a pénzek felhasználása során tapasztalt szabálytalanságok okán ezen forrásokat vissza kellene fizetni. Ez a mutató 2017-ben 3,92 százalékra csökkent, míg tavaly 3,84 százalékra zsugorodott – hangsúlyozta Deutsch Tamás.

Az OLAF kedden tette közzé 2018-ra vonatkozó éves jelentését, amely szerint a hivatal uniós szinten csaknem 170 vizsgálatot folytatott le, és ezek alapján több mint 370 millió euró (nagyjából 122 milliárd forint) visszafizettetésére tett javaslatot.

Az értékelés szerint a lezárt 167 vizsgálat nyomán 256 ajánlást adtak ki az illetékes közösségi és tagállami hatóságok számára. A szervezet ezen időszakban 1259 előzetes elemzés alapján 219 új eljárást indított.

A szervezet a legszembetűnőbb tendenciákat is elemezte. Mint írták, elterjedt a színlelt vállalatok alapítása és a hamis üzleti tranzakciók álcázása, gyakoriak a csalások a mezőgazdasági termékek promóciója kapcsán, amelynek során a pénzt gyakran harmadik országokon keresztül mossák tisztára, illetve számos példa van nemzetközi bűnözői struktúrák vámcsalásaira is.

Egy évvel korábban, 2017-ben az EU csalás elleni hivatala rekordnagyságú összeget, körülbelül 3,1 milliárd eurót utaltatott vissza.

Forrás: MTI

Címlapi kép: Fidesz/YouTube

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Mit szívott ez a f@sz, hogy ilyen ótvar hazugságot nyom. Nekem úgy rémlik, hogy a 2014-18-as időszakban a fidesz volt lopási helyzetben, bárhogy is szeretné másra tolni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Na ne4
.
Ha a szomszéd rabló, amiatt nem kellene kirabolni az ország,és az EU lóvéját!
reagens
Azért mégis csak pofátlanság, hogy a ballib kormányok milyen felelőtlenül lopkodták a közpénzt!
Nessy
Könyörgöm, legalább a dátumot nézze meg mielőtt neki áll regényt írni a témába! 2014- 2018!!!
Költői lélek Tompika! Ere:Arany, agya: Tompa!
Macskaszem
Mit szívott ez a f@sz, hogy ilyen ótvar hazugságot nyom. Nekem úgy rémlik, hogy a 2014-18-as időszakban a fidesz volt lopási helyzetben, bárhogy is szeretné másra tolni.
csak úgy....
@reagens: aztán ha úgy volt,akkor miért nem vonta öket felelöségre a fidesz?
bizonyítékok hiánya? buta vagy cs.tibi laci...
colibri
@Macskaszem: Ugyanazt, amit csikari. Vannak egy páran, akik ugyanazon a szeren élnek és látjuk, mennyire agyromboló!
lampa laz
Az évszámok nem erőssége ennek a szét kokózott agyú baromnak. Ha a libsik lopták volna el az eu-s pénzeket akkor a húgyagyú elsőként csatlakozott volna az Európai Ügyészséghez.
CsipkeRózsa
Az OLAF és az előző kormányok a felelősek. Inkább fogta volna a nyuszira.

A 4 % egy csökkentett megállapítás lehet.
Eladott Ország
Az ország bikája megint beleböfög, havi 2 millióért, miért nem megy el inkább dolgozni?
uploads.disquscdn.com/images/71bca04f50e8326184c9056ad9ad0ae6d6c469621328730bdc90592b444c8411.jpg?w=600&h=667
"A párthűség nemgondolkodást jelent. Azt jelenti, hogy nincs szükség
gondolkodásra. Párthűség egyenlő: tudattalanság." (Orwell 1984)
Eladott Ország
@reagens: ma, 16:22; Ugye Elios még? Békemenet himnusz 2018 / Tiborcz ELIOS Orbán Mészáros / maffiaállam / korrupció
www.youtube.com/watch?v=o-dKbOK9bO4
Hupikék Törpikék - Fidesz taszító (Despacito cover) - BŰBÁJ ÉS CSÁBERŐ 2.
www.youtube.com/watch?v=nKfA1OO9xN8
cikicakk55
Azért tényleg le kéne már jönni a szerről Tompika. Igaz,hogy már szer nélkül sincs ested,mert még a számokat sem ismered fel. 2014-2018 közt hol volt már az MSZP? Hol volt Demszky és Meggyesi? Szó se róla,Ők is loptak és ezt tudjuk is.A különbség csak annyi,hogy akkoriban milliókban mérték,a Fidesz már milliárdokban méri ki magának az Uniós és a közpénzt. Milliókat sem szabadna lopni,de ugye pont azért váltott az ország 2010-ben,mert elege lett a párt lopásaiból és a Fidesz megígérte,hogy mindenki el lesz számoltatva. Azt is ígérték,hogy Ők beosztják az Uniós támogatásokat és az ország fejlődésére a nép jobb életére költik. na ebből nem lett semmi,ráadásul rendesen ráfejeltek a Liberális pártok lopására. 30 éve volt a rendszerváltás,de még egyik párt sem számoltatta el az előzőt,csak ígérgették. Na ezért mentek ti is a lecsóba és reméljük végre olyan kormány lesz,amelyik komolyan veszi az elszámoltatást.
lampa laz
Te kókler sportminiszter ezt már elfelejtetted?...Az Index oknyomozó riportjából kiderül, a Deutsch Tamás, 2001-es sportminiszteri tevékenységéhez kötődő stadion-beléptetőrendszerek beszerzésére 4 milliárd adóforintot költött az állam.
2007-ben végelszámolásról döntöttek a beléptetőkapu-rendszert kezelő Sportfolió Kht.-nál. Ezért a cég pályázatot írt ki a darabonkénti értékesítésre, de a nem nagy érdeklődés eredményeképpen csak 51 millió forintnyi értékben vásárolták meg a raktárban porosodó eszközök egyikét-másikát a többnyire sport és informatikai vállalkozások."
reagens
@Eladott Ország: Tanulj meg beszélni. Ennyit tanácsolnék.
Dr plágium
Mert 2014-2018 között melyik kormány is nyerészkedett?
Mi van a flóri által ellopott pénzzel? Ja az csak borravaló mi?
nevemnick
Most már ideje lenne valami vírusölőt használniuk ezeknek a rats gyülevész társaságának, mert ha így folytatják, még végigfertőzik a maradék féleszűt.
Dr plágium
@nevemnick: Tomika szokása szerint beszívott és nem tudja mit beszél.
nevemnick
@Dr plágium: de az a csúcs, hogy mindezt röhögés nélkül eltudja mondani...mint mindegyik frusztrált ezt teszi.
csak úgy....
annak köll örülni elvtársak,hogy a tomi eggyáltalán még tud reagálni valamire...
göröngyös volt az a fideszes út, -brüsszeli beutalót kapott a harcostárstól...
csak így tovább tomi.
tothjani
A Mocskos tolvaj megindokolja hogy 2014-18 között Gyurcsány lopott, mert a tohonya tolvaj banda 10-14 között mindent a képére tudott formálni csak éppen a korrupciót meg az urambátyámságot nem tudta megszüntetni
moareka
Én a helyében nem mernék megszólalni...
simmering73
Na még te hiányoztál ide, hogy kerek legyen a trágyadomb.
papa.49
Fürtös mindig hülye voltál, de az utóbbi időben kitört rajtad a totál elmebaj !!!
nemfideszes
Tompika, a beléptető kapuk árát visszacsengetted már a közösbe, vagy mindet elb@sztad anyagra, meg gyerektartásra.
csak úgy....
@papa.49: biztos vagy Te abban,hogy a tomi volt a hülye? él-élt mint marci hevesen...,oszt ki a hülye? aki csinálja vagy azok ,kik engedik?
nemfideszes
@reagens: 16.22
Talán be kéne lépni az európai ügyészségbe és akkor a "csúnya ballib"-ok elő lennének véve... szóval akkor mire is vár a fityesz?!
Borsodi
A tolvaj ingyen élő banda fő kolomposa most próbál hárítani 2014 ről beszélj napjainkig Mészaros Tibolc Kósa Rogán stb
csak úgy....
@nemfideszes: jó ötlet de ott a vö meg a löric barát és a haverok...,mint a kártyavár dölnének össze...
Mrfingusz
Te kis drogos faszkalap,kár hogy anyád nem a budiba szart te fostalicska végbél féreg !
human
Tompika! Akkor miért nem vizsgáltátok ki az ügyeket és csuktátok le a korrupt szocikat? Nem tán valójában a szövetségeseik vagytok? Kedves fideszesek! Nem gyanús ez egy kicsit nektek?
solidedge
Ha Tomika zavaros fejtegetése igaz, akkor sok baloldali gazdasági szereplő húzódik meg a Fidesz soraiban.
Nessy
Elnézve a képet, bár nem szokásom senki külsejét kritizálni, de az országra nézve is szégyen egy ilyen külsejű ÉP képviselő. Egy hajléktalan is ápoltabban néz ki!Vagy ennyire drága Brüsszelben a fodrász?
Nessy
@human: A Tocsik ügyben milyen lelkes volt Tompika! Ma ennyiért a szemük sem rebbenne! Még képviselő is lehetne.
csak úgy....
@Nessy: a sámson legenda lehet az oka...,nekem nem kivülröl unszimpatikus a kölök,ami benne lakozik...,euróér :) www.youtube.com/watch?v=kfoA9LOOCXo
Nessy
@csak úgy...: Szinkronban van nála a külcsín és a belbecs!
csak úgy....
@Nessy: Te is arról a tomiról beszélsz,akiröl én? vagy a gurulós fönökéröl ? még a mozgásuk sincs szinkronban...
reagens
@nemfideszes: Van nekünk ügyészségünk. Nem kell egy Soros fizette vízfej!
verőce21
"...a szálak egészen Medgyessy Péter volt kormányfőig és Demszky Gábor korábbi főpolgármesterig" nyúlnak.
Eladott Ország
@verőce21: ma, 08:49; ...és a "Mészaros" csúti cigány strómanjával, a Tiborcz nevű nemzet vejkóval a többi fidesz közpénz zsivánnyal mi újság van te fideszes f@szszopó seggfej! Mert mindenki hülye, csak a fidesz a helikopter. Börtönben rohadtok meg! Egyébként az OLAF megállapítása a fidesz rablóbanda uralkodásának idejéről szól!
verőce21
@Eladott Ország: A '14-'18 közötti kifizetések 4%-a problémás! (Még nem végleges, mert vagy felét megvédjük.)
De tegyük fel, a kifizetések 4%-a "problémás". Akkor hogy is van az, hogy ti itt 20-30% lenyúlásokról írogattok? Nem az van, hogy itten valakik nagyon hazudósak? :)
Eladott Ország
@verőce21: Húzzál el a 3,14csába! Mert mindenki hülye csak a fidesz a helikopter! Nagyon szomorú vége lesz a tróger szarházi bűnöző rohadt cigánynak és bandájának. Ötből négy projekt problémás az mióta 4 %, feltéve ha csak a 4%-át lopták el átlagban.
verőce21
@Eladott Ország: Benne van a cikkben, "a '14-'18 közötti kifizetések 4%-a problémás!" 4%-a, te Faszopó!
Miről beszélsz?
(Csak 3,14-ről?) :)
Lepényleső
...annyira vastagon hozzájárultak a liberálisok 2014 és 2018 közötti kifizetések elsíbolásán,
mint lélegzethez jutottak a "politika"színterén? Egyébiránt ha beszél,miért nem mond is
valamit?
Eladott Ország
@verőce21: ma, 09:54; A számokkal levezetést a Süsü a sárkányból vették, amikor a királyfi számol: Sokszor nyolc az nyolcvannyolc. “Ha azt kérdezi, mennyit loptak eddig az uniós pénzekből, akkor 100 és 50 százalék között valahol”
24.hu/belfold/2016/03/29/ha-azt-kerdezi-mennyit-loptak-eddig-az-unios-penzekbol-akkor-100-es-50-szazalek-kozott-valahol/
És akkor még nem beszéltünk a többszörös tusszámlázásról/csalásról!
lusta
@verőce21: Drága sztrovacsek, ez egy MTI hír. Hír? A számok stimmelnek és mindenki igazat mond, Ön is. DE. Rávilágítok a lényegre. Az összes kifizetett pénzről van szó, amit 14-18 között hozzánk vágtak és annak a 4%-a problémás. Ellenben az az OLAF által vizsgált projektek elenyésző részét képezik az összesnek. Ne feledjük, hogy csak a kohéziós alapok elköltését vizsgálták. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának legfrissebb jelentése szerint ugyanis a magyarországi vizsgálatok négyötödénél találtak szabálytalanságot.
Ha mindegyiket megszakértenék, akkor lennénk csak igazán nagy bajban.
evacica
Tompika már megint lódítasz? 2014-2018 ki is volt kormányon? A fidesz ki lopott? a fidesz, és lop most is! fejétől,bűzlik a hal!
papa.49
Fürtös már 2010 óta úgy szól a törvény, ha AZ ÁLLAMOT MEGBÜNTETI AZ UNIÓ, AKKOR AKÁR KÜLÖNADÓKAT IS KIVETHET A KONTÁR KORMÁNYOD !!!
Érted faszkalap !!!
verőce21
@lusta: Drága Sztrovacsek!
Szóval a kismintán vett vizsgálat, mely szerint - "a kifizetett kohéziós pénzek felhasználásának 4 százalékát találták problémásnak" -, a nagymintán 4/5-e lehet a kifizetett pénzeknek!

De mi van, ha amire céloz, ott is 4%-a "kérdéses"? Ez sehogyan sem igazolja a lipsi tábor által hangoztatott 20-30%-os "lenyúlási rátát"!
papa.49
Ez a visszafizetési kötelezettség 2014. és 2018 közötti időre vonatkozik fürtős kösz a beismerő vallomást, hogy a kormányon lévők ELLOPTÁK, ÍGY VAN !!!
Aki Én
@verőce IQ 21: Magyarországon 9, Görögországban és Lengyelországban 8, Romániában, Bulgáriában, Csehországban és Olaszországban pedig 4 nyomozást zárt le, és kiderült: a magyarországi vizsgálatok négyötödében állapított meg szabálytalanságot, és tett ajánlást a nemzeti hatóságok felé, míg Görögországban csak a nyomozások háromnegyede, Lengyelországban az egyharmada, a többi említett országban pedig a fele tárt fel visszaélést az EU-s forrásokkal.

A 2014 és 2018 közötti magyarországi fejlesztési támogatások 3,84 százalékának visszafizetését tanácsolta az OLAF, az EU-s átlag csak 0,45 százalék, Romániában 0,4, Görögországban 0,31, Lengyelországban pedig csak 0,12 százaléknyi visszatérítést javasoltak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.