A kormány családpolitikája nyomán 9 év alatt 42 százalékkal nőtt a házasságkötések száma és 21 százalékkal emelkedett a gyermekvállalási kedv – jelentette ki Novák Katalin a Keresztény Újságírók Nemzetközi Konferenciáján szerdán Budapesten.

Novák Katalin szerint a kormánynak hála nő a gyermekvállalási kedv, bezzeg mi volt a "családellenes baloldal" alatt!
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A terhességmegszakítások száma még mindig magas, ám soha nem volt olyan alacsony mértékű mint jelenleg – közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Ezek az eredmények azért is kiemelkedőek, mert

2002 és 2010 között, vagyis a nyolc éven át tartó "családellenes baloldali kormányzat alatt" 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma

- tette hozzá a politikus.

Novák Katalin szerint a magyar kormány szerencsés helyzetben van, mert a választók felhatalmazása alapján immár 9 éve következetesen és kiszámítható módon alakíthatja a családpolitikáját. Márpedig a családalapítás során az egyik legfontosabb tényező a tervezhető jövő, hiszen a gyermekvállalás egész életre kiható döntés – fűzte hozzá.

Ebben a helyzetben a kormány alapelve – folytatta –, hogy a családokat segítő intézkedésekből soha nem vesznek el, hanem évről-évre hozzátesznek.

Ennek köszönhetően mára a magyar költségvetés a GDP közel 5 százalékát fordítja családtámogatásra, ami közel a duplája az OECD-tagállamok átlagának. A családokra fordított költségvetési összegek évről-évre nőnek, 2010-hez képest jövőre már két és félszer több forrást biztosít a kormány a családok számára – hangsúlyozta.

Példaként említette, hogy az otthonteremtési program keretében

már akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak a családok, továbbá a Babaváró Támogatással további 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönhöz is juthatnak a fiatal házaspárok. Ez utóbbit, 3 gyermek megszületése esetén szintén nem kell visszafizetni

- mondta.

Novák Katalin a továbbiakban úgy vélekedett, hogy miközben a világra a túlnépesedés a jellemző, Európa megadta magát, hiszen egyetlen országban sem éri el a termékenységi mutató a népesség szinten tartásához szükséges mértéket.

Ugyan a kontinens lakossága nő, ám ez csupán a tömeges bevándorlás eredménye – figyelmeztetett. Ebben a helyzetben döntött úgy a magyar kormány, hogy a családok megerősítésével válaszol a demográfiai kihívásokra, és az Alaptörvényben is érvényre juttatja, hogy a család a nemzet legfontosabb erőforrása.

Az államtitkár szerint

veszélyes a nyugati liberális média és gondolkodás azon üzenete, amely azt hiteti el a nőkkel, hogy versenyezniük kell a férfiakkal.

Ugyanis a nőknek nem érdemes lemondaniuk a nőiségükből fakadó privilégiumokról, például arról, hogy gyermekeket szülhetnek.

Ebben a helyzetben a magyar kormány abban is támogatja a nőket, hogy a gyermekvállalás mellett ne mondjanak le a karrier építéséről sem. Ám, azt a döntésüket is támogatja, ha családanyaként szeretnének teljes életet élni – mondta Novák Katalin.

(MTI)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Kedves Novák asszonyság, ezzel a baromsággal ne igen villogjon a Tv-ben, főleg ne esti fő műsoridőben, mert annak is lelankad, akinek addig ment, aztán oda lesz a statisztika!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Eladott Ország: ...megvédik,ha belehalnak akkor is"!Régi mondás a kormányok felé (máshol):
"a politikusoknak semmi helyük sincs a hálószobákban!")
Macskaszem
A hazai éhbérek elég karcsúak 3-4 gyerek neveléséhez. A csokból, babaváróból mondjuk vesznek lakást, nem marad egy vasuk se, de ott lesz a 3-4 gyerek, akiket hosszú éveken át etetni, ruházni, taníttatni kéne, de mibűűű? Én úgy veszem észre, hogy már a normálisabb cigányok sem akarnak sok gyereket.
Aki Én
Ezzel szemben a tény az, hohy még tavalyhoz képest is csökkent.
Eriksson
Szó, ami szó, a különböző állami pénzsegélyek következtében nőhet a gyermekvállalási kedv, no de mire teljesíteni kell, addigra megszületnek-e azok az "ígérvények"?
Eladott Ország
@kokopelli: tegnap, 13:55 A Rogán Antal által életre hívott Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) üzemeltetésében lévő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NeTAK) nem tartották elégségesnek azt, hogy a szálláshelyek vendégei után „kémkednek”, a tervek szerint ugyanis a rendszert kiterjesztenék a turizmusban jelenlévő más szolgáltatókra is, hogy az ágazat teljesítménye mérhetővé váljon. Arról, hogy ez a rendszer mennyire etikus, a balatontipp.hu weboldal számolt be még korábban, akkor kiderült, hogy ezeket az adatokat nem csak statisztikai célokra lehet felhasználni, ugyanis a rendőrség is hozzáfér az adatokhoz. Ha pedig kutakodnivalója támadna, azt is gond nélkül megteheti:
Szeptembertől a Nagytestvér is beköltözik a szálláshelyek recepciójára.
www.balatontipp.hu/balatoni_hirek/szeptembertol-a-nagytestver-is-bekoltozik-a-szallashelyek-recepciojara/
Jozefina
Ez a nő már egy szinten van a kiflitolvaj, nyugdíjakat megőrizzük szőkével!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.