"Elég volt abból, hogy a főpolgármester gyakorlatilag a kormány kesztyűbábja", ezért vissza kell szerezni Budapestet, Józsefvárost és az emberek önrendelkezési jogát – erről beszélt Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt szerdán a főváros VIII. kerületében.

Karácsony: a főpolgármester dolga, hogy jóban legyen a budapestiekkel, nem pedig az, hogy jóban legyen a kormánnyal
Fotó: MTI/Mónus Márton

Zugló polgármestere és Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármesterjelöltje mintegy 30 aktivistájuk és szimpatizánsuk körében tett sétát a kerületben a II. János Pál pápa térről indulva, majd a Pál utcai fiúk Práter utcai szobránál tartott sajtótájékoztatót.

A Molnár Ferenc regénye nyomán fogalommá vált kifejezést használva Karácsony Gergely azt mondta: a kormány az elmúlt kilenc évben "einstandolta" a többi között az iskolákat, a kórházakat, a Városligetet, a HÉV-et és a megfizethető lakhatás esélyét. "Olyan politikát szeretnénk, ahol az einstandolás véget ér"

- hangoztatta azt is kiemelve, hogy vissza kell adni az embereknek az önrendelkezés jogát.

Úgy vélekedett: a főpolgármester dolga, hogy jóban legyen a budapestiekkel, nem pedig az, hogy jóban legyen a kormánnyal. Karácsony Gergely megfogalmazása szerint Tarlós István és a kormány "nagy barátságából" szolgaság lett.

Álláspontja szerint a kormány fővárossal kapcsolatos tervei között

"miniszterelnöki dolgozószobák", "a város tüdejébe építendő múzeumok", és stadionok szerepelnek.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy Budapest az elmúlt kilenc évben kárvallottja volt a fideszes városvezetésnek.

A főváros úszik az adósságban, akadozik a hulladékszállítás és a köztisztaság, drámai mértékben nőnek az ingatlanárak és fogynak a zöldfelületek

- sorolta.

A C8 Civilek Józsefvárosért alapítója, a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által támogatott Pikó András azt hangoztatta: "nem akkor leszünk büntetésben, ha ellenzéki polgármestere lesz a kerületnek, hanem most vagyunk büntetésben". A választási esélyekre térve elmondta, hogy a mögötte összeállt támogatói koalíció az európai parlamenti választáson "a 60 egyéni szavazókörből 46-ot elvitt". "A pirosingesek ellen valakinek fel kell lépni, és megvédeni Nemecsekéket. A jelenlegi ellenzék erre képes" – fogalmazott szintén a Pál utcai fiúkra utalva.

Karácsony Gergely kérdésre válaszolva leszögezte, nem teszi alkalmatlanná a főpolgármesteri tisztségre, hogy egy alkalommal Csepel helyett Észak-Pestet mondott. Az általuk felvett majdnem 70 ezer ajánlóívről szóló felvetésre úgy reagált: "nagyon sok" aktivistájuk és támogatójuk van és sok helyen gyűjtötték össze a 16 ezer aláírást. Semmilyen jogsértés nem történt, az ezzel kapcsolatos beadványokat a választási bizottság elutasította – mondta.

Egy másik, az aláíróívekre vonatkozó kérdésre úgy válaszolt:

a jogszabály lehetővé teszi, hogy "ilyen sok" ívet kiváltsanak, így élnek ezzel a lehetőséggel, majd azt is jelezte, hogy az aláírásokból nem készül adatbázis.

A jelenlévő újságírók egy részét bírálva és negatívan minősítve Karácsony Gerely az eseményen kérdezni készülő Pesti Srácok újságírójával közölte, hogy az orgánumnak nem fog nyilatkozni.

Pikó András szintén kérdésre közölte: befejezték a kerületben az aláírásgyűjtést, az ajánlóíveket kedden leadták. Majd nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy felhasználnak-e a kampányban adatokat ahhoz, hogy "applikáción keresztül" szólítsák meg az embereket.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ha most tud nyerni az ellenzek, akkor az egy nagy szog lesz a fideSS koporsojaba.
Yoda69
Ha most tud nyerni az ellenzek, akkor az egy nagy szog lesz a fideSS koporsojaba.
reagens
Karigeri viszont senkivel nincs jóban. A kormány ellen uszít a választónak pedig hazudik. Hangember. Nulla.
Csizmás Kond
...magyarázza a bizonyítványát.
Ha a kormánnyal nem tud kijönni hogy a picsába akarja hogy az emberek elégedettek legyenek ?...vagy mint Zaj-nak neki is elég ha csak a szája jár ?
Jozefina
Remélhetőleg az összes többi vidéki nagyváros polgi jelöltje is befutó lesz!!!
Ők mennek neki a fidesznek vidéken!!! Hajrá !!!
444.hu/2019/09/05/ok-mennek-neki-a-fidesznek-videken

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok