2010 óta 16 ezernél több diplomata-útlevelet állított ki a magyar külügy, de titkolják, hogy kik kaptak ezekből. Jelenleg 7657 darab van érvényben, ami még mindig magas szám.

A Népszava cikke szerint 2010 óta a Külügyminisztérium 16952 diplomata-útlevelet állított ki, jelenleg pedig 7657 darab van érvényben. A kormány ugyanakkor erősen titkolja, hogy kik jutottak ilyen útlevélhez.

Rengeteg diplomata-útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kilencedik Jász Expó és Fesztivál megnyitóján 2019. szeptember 6-án

Fotó, címlapi kép: MTI/Mészáros János

A lap szerint eléggé magas ez a szám, mivel a külügyi állomány 700 fősre van becsülve, rajtuk kívül még körülbelül ezer személy dolgozhat külképviseleteken. A lap szerint korábban szokás volt, hogy pártok vezető politikusai, képviselők illetve országos hatáskörű szervek vezetői diplomata-útlevelet kaphattak, ez is nagyjából egy ezer fős kört fed el. Rajtuk kívül az útlevél-tulajdonossal együtt utazó hozzátartozók részesülhettek még ilyen dokumentumból.

Azonban még így is több száz, de akár több ezer olyan személy is kaphatott diplomata-útlevelet, akiknél kérdés, hogy milyen okból, célból részesültek ilyenben – állítja a lap.

A Külügyminisztérium jogszabályi tiltásra hivatkozva nem árulja el, hogy kiknek adtak ki ilyen dokumentumokat. A jogszabályok szerint amúgy a kormány körülbelül bárkinek kiadhat ilyesfajta útlevelet, ha úgy tartja kedve: diplomáciai kiküldetésen járó éppúgy kaphat ilyet, de "rendkívül indokolt esetben"  szakminiszteri javaslatra is tölthetnek ki diplomata-útlevelet a külügyben a külügyminiszter jóváhagyásával. 

A Népszava szerint ezzel a jogi kiskapuval kaphatott Habony Árpád is diplomata-útlevelet, erről az Átlátszó írt erről korábban, eszerint Habony az év elején igényelt ilyen útlevelet, amit Szijjártó Péter külügyminiszter engedélyezett neki februárban, bár az indokról nem tudni. 2014-ben pedig az derült ki, hogy az Orbán-kormánytól kapott diplomata-útlevéllel járja a világot Kóka János volt SZDSZ-politikus, a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere. A Quaestor-csoportot vezető Tarsoly Csaba is részesült a diplomata-útlevél kiváltságában korábban.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Az a röhejes, hogy a fődiplomata annyi diplomáciai tehetséggel nem rendelkezik, mint egy hangya!!!
magyarbakancs
Arra lennék kiváncsi hány olyan ember kapt ilyen útlevelet aki mondjujk suroljaa bünözöi életet.
magyarbakancs
@Horizont: Maga az alaptörvényünl(alkotmányunk)
Törvénytelen.
Tehát a meg alkotásátol kezdve ez a kormány Orbánék törvénytelenül müködik.
Olyan a világon nincs mint ezek neveznek alaptörvénynek (alkotmánynak)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.