A nemzetiségi szavazatok okozzák a lassulást majd.

Az októberi önkormányzati választáson azokban a szavazókörökben, ahol sok lesz a nemzetiségi szavazó, lassabban mehet a szavazás és sok időt vehet el a szavazólapok szétválogatása, így később kezdődhet meg az eredmények közlése – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke egy háttérbeszélgetésen.

Már előre szabadkozik a választási iroda vezetője, hogy lassabb lehet az eredmények közlése a választás után

Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda elnöke sajtótájékoztatót tart a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án

Fotó, címlapi kép: MTI/Soós Lajos

Pálffy Ilona emlékeztetett arra, hogy a nemzetiségi választásokat egy napon tartják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával október 13-án. Az idei választás újdonsága, hogy a nemzetiségi választópolgárok nem külön nemzetiségi szavazókörben voksolnak, hanem a lakóhelyük szerinti szavazókörben adják le szavazatukat nemzetiségük önkormányzatainak tagjaira, ugyanott, ahol a polgármesterre és a képviselőkre szavaznak.

Hozzátette: a voksolásban csak az vehet részt, aki szeptember 27-éig felveteti magát a nemzetiségi névjegyzékbe, ezt eddig mintegy 280 ezren tették meg.

Elmondta: a nemzetiségi választópolgárok egyszerre választják meg nemzetiségük települési, területi (megyei vagy fővárosi), valamint országos önkormányzatát, erre három külön szavazólap szolgál majd. A szavazás lebonyolítását nehezíti, hogy a nemzetiségi választópolgárok listája a nemzetiségi névjegyzékben lesz. A nemzetiségi választás szavazólapjai a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében zöld színűek lesznek, és azokat zöld színű borítékba kell tennie a választóknak. A borítékot pedig mindenképpen le kell zárnia a választónak, mert a lezáratlan borítékban lévő, valamint a borítékon kívül található szavazólapok érvénytelenek.

A nemzetiségi választó akár hat szavazólapot is kaphat október 13-án: hármat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására (egyet a polgármesterre, egyet a képviselő-testület tagjaira, egyet pedig a megyei közgyűlésre, illetve a fővárosban a főpolgármesterre), hármat pedig a nemzetiségi szavazásra (települési, területi és országos önkormányzat). Emiatt számítani kell arra, hogy azokban a szavazókörökben, ahol sok a nemzetiségi szavazó, lassabban mehet majd a voksolás – tette hozzá az NVI elnöke.

Mindezeken túl a szavazatszámláló bizottságokra is a korábbinál nagyobb teher hárul: a szavazás lezárta után szét kell válogatniuk a nemzetiségi választás lezárt borítékjait a polgármester- és képviselő-választás szavazólapjaitól, csak ezt követően bonthatják fel a fehér borítékokat és számlálhatják össze a polgármester- és képviselő-választás szavazólapjait.

(MTI)

Itthon - 2020. January 26., 21:15
Győrben marad a Fidesz
Nagyvilág - 2020. January 26., 21:26
Meghalt az MBA legenda, Kobe Bryant

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
A szépiluska MÁR ELŐRE MOSAKODIK, te is lógni fogsz !!!
staro2
Mi ez a lazaság?
Még nincs kész a végeredmény???
whitout
„Figyeljék a kezemet, mert csalok!”, ja?
Gauntlet
@Qqberci: addig lassítják míg Tarlós jön ki Karácsony helyett !
Nessy
@Gauntlet: No problem! A program rendszergazdája majd gondoskodik róla, hogy Tarlós jöjjön ki! Aztán kap lakást, vagy egy jól fizető státuszt.
manapság ez a trendi fidesz körökben!
maci0427
Egyértelmű az, hogy a választási törvények a kormánynak kedveznek ! Jól átalakították, de ezt a baloldal is megtehette volna valamilyen szinten ! De nem tette meg !
advocat
A "manuális" beavatkozáshoz azért manapság is kell egy kis idő.
Macskaszem
@advocat: behal a rendszer egy fél napra, és akkor mi van.
Horizont
Még mindig ez a buta háztartásbeli szintű dagadt picsa ül ott? Megáll az ész...
Aki Én
Mégiscsak hülyén venné ki magát, ha 110%-al győznének.
whitout
Szeressük a 4G-t, de az a sok papírmunka...

Mikor olvastál igazi könyvet utoljára?
Mikor írtál egy A4-es papírlapot tele saját kezűleg?
Tudsz még írni kézzel?
Szeparepa2
Tehát akkor, mint eddig MINDEN alkalommal, teljes alkalmatlanságnak, inkompetenciának, dilettantizmusnak és tisztességtelenségnek teszi már előre tanúbizonyságát ez a náci hazaáruló szarbángecicsicska söpredék. EGYETLEN FIDESZ SZERVEZTE VÁLASZTÁS SEM VOLT ÉRVÉNYES, KIVÉTEL NÉLKÜL CSALÁS VOLT. Azonban ez az az ország és az a nép, ahol a meztelen királynak boldogan tapsolnak...
tudode
Szégyen!
.
Ahhoz képest, hogy a rendszerváltástól folyamatos volt a válastási közvetítés!!!
.
???
Nessy
@tudode: És mi vagyunk ill. leszünk digitális nagy hatalom!!!
Közvetítés? Ne nevettess! Már a parlamenti ülések is titkosak lesznek lassan! Nem is merik közvetíteni az üres padsorokat, az összevissza hablatyolást, vagy felolvasást. Így legalább nem annyira nyilvánvaló a képviselők jóformán semmiért kapott magas jövedelme és juttatásai!
justhpeter
@staro2: Nyugi ! Megvan a végeredmény, de ünnepályesen kell kihirdetni.
Lepényleső
Talán még nincsen rutinjuk a csalások elkövetésében,vagy a külhoniaknak mondott halottak
késnek a szavazat ladások sűrűjében?
Desischado
Apa! Kezdődik! Mármint a csalás! Rohadékok!
ila51
@justhpeter: ja , már akár most is meg tudnák mondani
dr. prédikátor
A kurva anyádat te vén lotyó!!!Legalább fognád be a pofádat, már előre a csalásról ugatsz!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok