Magyarország ivóvízkészletei bőségesek, de jelentős területeit fenyegeti szárazság, mezőgazdasága és környezetgazdálkodása helyenként már most vízhiánnyal küzd – mondta a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatornájának szerda esti műsorban.

Magyarország is érezheti a vízválságot
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kőrösi Csaba szerint Magyarország helyzete kedvező, hiszen itt egy emberre az évi 5 ezer köbméteres világátlagnál több, 6 ezer köbméter víz jut, 50 éve ugyanakkor a mostani magyarországi érték háromszorosa állt rendelkezésre globálisan.

Az igazgató a Föld vízkészleteinek csökkenését a többi között azzal magyarázta, hogy a szennyvizek négyötöde tisztítás nélkül jut a természetbe. Magyarország ezen a téren is jobban teljesít, hiszen 10 százaléknál is alacsonyabb a kezeletlen szennyvíz aránya, de a szennyezést lehetőség szerint teljesen meg kell szüntetni – mondta.

Az igazgató szerint az októberben összeülő Budapesti Víz Világtalálkozó sem kerülheti meg a vízválság globális kérdéseit, hiszen azokkal a világ számos országa már most kénytelen szembesülni.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Inkább a nemzet egységét kellene megvédeni a gátlástalan faszagyerektől a 24. órában!
papa.49
Magyarország állítólag vízben NAGYHATALOM, a faszi meg még soha nem járt a Duna parton a Csepel sziget magasságában, mert akkor nem állítani ekkora nagy hazugságot, pl. ott ömlik bele a Dunába tisztítlanul a szennyvíz dögivel !!!
jesz
legalább ötven éve hallom, hogy elvtársak, öntözni kell! Igen, de aranyáron mérték az öntözővizet, ahol egyáltalán ki volt építve a csatorna...a csepeli kertészek is panaszkodnak, hogy a Dunából szivattyúzott vízért is kell fizetni, nem is keveset. Pedig övé a cső, a szivattyú, a sok spricni..

Jó...tudom, az államé a Duna...ne vigyék csak úgy...

Szóval rengeteg vizünk van, csak nem ott, ahol nagyon kellene...a bővizű ásott kút engedélyezése még bonyolultabb...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.