Életének 71. évében elhunyt Rajk László építész, belsőépítész, látványtervező, a magyar demokratikus ellenzék egykori tagja, volt SZDSZ-es politikus. A halálhírt elsőként az ÉpítészFórum.hu írta meg. Mint írták, Rajk rövid lefolyású, súlyos betegség után halt meg.

Telefonon a hvg.hu elérte Demszky Gábort, aki azt mondta, a legjobb barátját veszítette el, minden fontos dolgot, a szamizdatot, a főpolgármesterséget is Rajk László tanácsaival csinálta végig.

Elveszítettem azt az embert, aki nem csak nekem segített, hanem rajtam keresztül mások életén is fordítani tudott, vagy segíteni tudott.

Hozzátette, nem érte váratlanul a halála, elmondása szerint Rajk már búcsúzott.

Rajk László édesapját, az azonos nevű egykori kommunista belügyminisztert 1949-ben, a Rákosi-korszak leghíresebb koncepciós perében ítélték halálra, majd kivégezték. Ifj. Rajk László ezután egy ideig egy gyermekotthonban nevelkedett, édesanyja csak börtönből való szabadulása utána vehette ismét magához.

Elhunyt Rajk László

Rajk előbb az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végzett tanulmányokat, itt 1972-ben szerzett diplomát, majd tanult a kanadai McGill Universityn is. Előbb 1972 és 1975 között a Lakóterv, majd 1976 és 1986 között az Iparterv építésze volt, mint építész tagja lett az avantgárd mûvészeti mozgalomnak is. Dolgozott színdarabok és filmek látványtervezőjeként is, 1989-től díszlettervezőként a Filmgyárban, 1995-től pedig saját vállalkozása vezető tervezője.

A rendszerváltó demokratikus ellenzéknek a kezdetektől tagja volt, 1980-tól tiltólistára kerül, 1981-től Demszky Gáborral közösen szamizdatok kiadásában és terjesztésében vállalt szerepet. 1988-ban alapító tagja volt a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, a későbbi SZDSZ-nek is, amelynek alapításától tisztségviselője is volt. A rendszerváltáskor az 1989. június 16-i Nagy Imre-újratemetés gigantikus díszletei is az ő nevéhez kötődnek.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(epiteszforum.hu, hvg.hu)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
70 éves volt. Nyugodjon békében, részvétem a családnak. :(
Szép életműve van építészként, politikusként egyaránt.
„A demokrácia unalma sokkal jobb, mint a diktatúra izgalma!” Igaza van. Inkább unatkoznánk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vacsi
Apja kommunista belügyminiszter - igaz, kivégezték, de sok ember, köztük sok elvtársa - élete szárad a lelkén. Az apja testvére, Rajk Endre, ha jól tudom, a nyilaskeresztes pártban volt kormánybiztos. Szerintem ők leosztották maguk között a lapokat. A "kis Rajk", ahogy emlegették, miközben később szamizdatokkal szerzett nevet, anyjával együtt a pártüdülők kényelmét élvezte, évekig!
namihami
@vacsi: A pártkényelmet egy Orbán nevezetű gyerek, párttitkár apukával a háta mögött, se utasította hisztériás rohamok közepette.
Az a család se az üldözöttek keserű kdnyerén nőtt fel.
Tipikusan a szálka és gerenda esete.
nemkati
@vacsi: Nem sokat tudsz Rajk Lászlóról. Vagyis inkább semmit.
vacsi
@nemkati: Hogy ki mennyit tud róla, az attól függ, hogy az információkat honnan szerezte. Én még gyerekként, a szüleimtől, nagyszüleimtől hallottam a családjáról, majd felnőttként a "kis Rajk"-ról. Nekem egyikük sem volt szimpatikus!
nemkati
@vacsi: Mit tudsz Rajk Lászlóról, aki 1949-ben született?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.