A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 29,2 millió forint bírságot szabott ki a K&H bankcsoport három intézményére számos, alapvetően a folyamatok nem megfelelő szabályozottságára visszavezethető, kis súlyú jogsértés miatt. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a bankcsoport megbízható működését.

29 milliós bírságot szabott a K&H-ra az MNB

Az MNB az MTI-vel csütörtökön közölte: 2016. július 1-jétől a vizsgálat lezárásig terjedő időszakot áttekintve – csoportszintű átfogó vizsgálatot végzett a jegybank a K&H bankcsoport négy tagjánál (K&H Bank Zrt., K&H Jelzálogbank Zrt., K&H Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és K&H Ingatlanlízing Zrt.).

A jegybank eljárása a csoportvezető hitelintézetnél, a K&H Bank Zrt.-nél elsősorban

a belső szabályozottsággal, azok felülvizsgálatával, valamint a belső szabályozás és a követett gyakorlat közötti összhang hiányával, a kockázatvállalás és kockázatkezelés, a fedezetkezelés, fedezetértékelés és nyilvántartás terén talált hiányosságokat. Szabálytalanságok voltak emellett az adatminőség és a felügyeleti adatszolgáltatás, az informatikai biztonsági beállítások felülvizsgálata és a jogosultságkezelés, a tőkekövetelmény-számítás vonatkozásában a működési kockázat tőkeszükségletének számítása kapcsán

- írták.

A K&H Bank Zrt. esetében a jegybank súlyosító körülményként vette figyelembe a feltárt jogsértések számát, a hitelintézet piaci súlyát, illetve azt, hogy több hiányosság huzamosabb ideje állt fenn. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a jogszabálysértéseknek nem volt hatásuk a bank biztonságos működésére vagy az ügyfélkörre, illetve az, hogy több probléma csak egyedi szinten vagy kis számban merült fel. A vizsgálat során a hitelintézet emellett együttműködő magatartást tanúsított, több problémát már a jegybanki eljárás során dokumentáltan kiküszöbölt, mások kijavítását pedig megkezdte.

Az átfogó vizsgálat nyomán a jegybank kötelezte a K&H bankcsoport tagjait az egyes intézményeknél feltárt hibák és hiányosságok kiküszöbölésére – közölte az MNB.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.