A Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek (NKE) a mindenkori kormány kedvenc egyetemének kell lennie – nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandiner portálnak.

Gulyás elárulta, melyik a kormány kedvenc egyeteme – nem okozott meglepetést

A mandiner.hu-n csütörtökön közzétett, Gulyás Gergellyel és Koltay Andrással, az egyetem rektorával készített interjúban a miniszter arról beszélt: az NKE a közigazgatás bázisát jelenti, annak pedig a mindenkori kormányhoz szakszerűen és lojálisan kell viszonyulnia. Ha valaki az NKE-re megy, azért teszi ezt, mert a magyar állami közszolgálat részese kíván lenni, ezért az is természetes, hogy gondolkodásának kiindulópontja a nemzeti érdek.

Az állam a közszolgálati képzés erősítéséért vonzóvá teszi a közszolgálati életpályát. A minisztériumoknál és háttérintézményeiknél jelentős béremelés volt. Ha valaki ma egy minisztériumban főosztályvezető, a jövedelme akár versenyképes is lehet a civil szférával. Ami pedig az egyetemi fejlesztéseket illeti, nem csupán a Ludovika Campus újult meg 2014-ben, hanem az egyetem főépülete is. Elkészült az uszoda, a kollégium és a tornacsarnok, folyamatban van a vívóterem fejlesztése. A következő évek nagy feladata lesz a honvédtiszti képzéshez szükséges épületek kialakítása.

Arra az újságírói felvetésre, hogy tavaly felmerült egy javaslat, amely szerint állami vezetői pozíciót csak az tölthessen be, aki elvégezte az NKE-n az államtudományi képzést, Gulyás Gergely úgy reagált: miután az állami vezetők politikai tisztséget töltenek be, náluk semmilyen végzettségbeli megkötés nem lehet, és egyelőre a közigazgatási vezetőknél sincs ilyen szabály. Először oda kell eljutni, hogy a közigazgatás színvonala olyan magas, és maga a közigazgatási életpálya olyan vonzó legyen, hogy az önmagában indokolttá, szükségessé tegye ezt a változtatást. Ezután érdemes a javaslatot megvitatni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: "Jó irányba haladunk, de még nem tartunk itt, úgyhogy ne a gombhoz varrjuk a kabátot."

Hozzátette: elképzelhető, hogy valamilyen képzést majd a Diplomáciai Akadémián el kell végeznie annak, aki külszolgálatba megy, de ilyen szabály sincs egyelőre. Ha majd működik a Diplomáciai Akadémia, kiválthatná azt a képzést is, amelyet jelenleg a Külgazdasági és Külügyminisztérium tart, és kötelezően előír minden diplomatának.

Koltay András rektor többi között arról beszélt, hogy az egyetem világnézeti, politikai értelemben semleges, értékrendjében viszont értelemszerűen nem lehet az. Ez az értékrend ugyanis a magyar állam, a magyar emberek, a közösség szolgálata köré szerveződik, az egyéni szabadság védelméért és a közjó gyarapításáért.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
"Koltay András rektor többi között arról beszélt, hogy az egyetem világnézeti, politikai értelemben semleges,"

Akkor a náci karlendítést mire véljük?
Qqberci
Nemzeti Közszolgálati Egyetem, röviden Seggnyaloda...
tudode
Oszt' JÁRNAK-E államigazgatásra, mert 30 év után még mindig ugatják azt, mint kutya a holdat
.
----Egyetemre küldi Orbán a minisztériumi vezetőket és nagyköveteket
.
eduline.hu/felsooktatas/kozszolgalati_egyetem_allamtudomanyi_kepzes_CCS5VR
.
Rusnya ingyenélők!
advocat
A közigazgatásnak illene semlegesnek maradni! Mint a világ jobb helyein. De nálunk még a portást is lecserélik a minisztériumokban és hasonló helyeken.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.