Az elmúlt évek lakáspiaci változásai, az egekbe szökő lakás- és albérletárak, a szociális bérlakásállomány szinte teljes hiánya nehéz helyzetbe hozták az első lakásuk megszerzését tervező fiatalokat. A Habitat for Humanity jelentése szerint egyre több fiatalnak nincs saját lakása, és Magyarországon is kialakult egy fiatal bérlői generáció, akik akár életük végéig albérletben fognak lakni.

Forrás: Abcúg
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
A gyereknek lakni kell valahol, albérlet nem biztosítás soha, főleg horror árakkal. Albérletbe nem szabad gyereket vállalni mert bármi történhet válás, betegség, munka elvesztése stb.
Gyorsan utcára lehet kerülni a kapitalizmusban mert nincs szociális háló.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Miért, a Kádár rendszer nem gyerekhez kötötte a támogatásokat? Vagy a szoci-kormányok?
reagens
Ballibre hallgatni olyan, mint elmebetegtől tanácsot elfogadni!
Csizmás Kond
Értelem kérdése az egész, de ebben a túlfejlett értelmetlen világban az ember is hozzáalakult a környezetéhez.
Nincs kötve semmi semmihez, ugyanis nem kötelező támogatást kérni...de van aki csak kérni akar de adni nem.
Nessy
@verőce21: Anno a három gyermek esetén soron kívűl kaphattak lakás kiutalást. Eredménye a "kulcsos gyerekek" lettek. Lehet utálni a panel lakótelepeket, de épültek bérlakások, megfizethető lakbérrel. Most épülnek "lakóparkok" megfizethetetlen áron. A jelen "támogatások" részben életre szóló eladósodást jelenthetnek azoknak, akik kapnak hitelt, vagy jó bevételi forrást, akik plusz lakást tudnak venni és azt kiadni.
Tényleg nem kötelező támogatást kérni. Ebben igazad van! Meg kell várni, míg az ősök feldobják a talpukat, aztán meglehet örökölni a kéglit, ha nem tudnak egyébként segíteni.
1magyar
A gyereknek lakni kell valahol, albérlet nem biztosítás soha, főleg horror árakkal. Albérletbe nem szabad gyereket vállalni mert bármi történhet válás, betegség, munka elvesztése stb.
Gyorsan utcára lehet kerülni a kapitalizmusban mert nincs szociális háló.
verőce21
@Nessy: (10:45) Ha megengeded, csak a bérlakásokra reagálnék, mert a többi rideg és gyászos jajongás.
Nem fog bérlakásokat építeni a Fidesz, sőt olcsó és komfortnélküli szociális lakásokat sem. Sőt, senki nem fog ilyeneket építeni! Kész csődbemenetelés!
Mert az összeset kiigényelnék a cigányok! És meg is kapnák az önkormányzatoktól, szociális alapon mindet.
Hányszor építsünk még a cigányoknak ingyenlakásokat, 60 éven belül?
Nessy
@verőce21: Nálunk a házban is van egy önkormányzati, haláleset miatt megüresedett kétszobás lakás, és egy fiatal tűzoltó ( nem roma, mielőtt ide lukadnál ki) és a felesége kapták! A másik kettőben még a sok évtizede ott élő egyedűl álló bérlő lakik. Anno a paneleket sem elsősorban ők kapták, Békáson vannak páran. De sok éve ott laknak és fizetnek, mert anno volt rendes munkájuk, és ma nyugdíjuk. Sőt a családjuk is dolgozott és dolgozik ma is. Nem mindegyik roma lumpen. Az egyébként akad az echte magyarok között is. Volt, van,lesz! Egyébként nem ingyen adják az önkormányzati lakásokat sem, és tisztes lakbért fizetnek.
vacsi
Valaha én is laktam albérletben, persze, akkoriban az albérlet nem egy egész lakás, csak egy szoba volt - mégis lehetett ott is élni, amíg összehoztunk annyit, amiből egy öreg házat vettünk, vidéken. Arra már nem volt pénzünk, hogy felújítsuk, csak igyekeztünk rendben tartani, a szükséges javításokat elvégezni, elsősorban saját magunk. Így neveltünk fel 4 gyereket, akik mind diplomát szereztek, ma már külön élnek, a saját családjukkal, házastársukkal, gyerekeikkel. Mi maradtunk a régi házban - és elégedettek vagyunk: van szép nagy családunk, van hol laknunk, van nyugdíjunk, és főleg egészségünk. Mi kell még a boldogsághoz?
advocat
Az árak rendben. Node a bérek? 1 négyzetméter, lassan egy ÉVI fizetés!
advocat
@verőce21: Azért a havi minimum béből is egy kis lakás 30 év! Is lehet!
advocat
@vacsi: És mire futja a nyugdíjból? Évi nyaralás, színház, kirándulás, stb? Futja! Gratulálok!
kokopelli
@advocat: ...azért van nyugatabbra olyan összehasonlítás is,hogy egy vásárolt valamiért hány órát,
vagy napot, vagy hónapot kell dolgozni az átlagbéreket figyelembevéve!
vacsi
@advocat: A felsoroltak közül a kirándulásokat kedveljük, és ingyen vannak! Gyakran visszük az unokákat is - ahogyan engem is vittek a nagyszüleim. Enni meg otthon is ennénk.
Nessy
Nyaralás a Járdaszigeteken! Egy komolyabb színház: nagy ritkán. Utazni valóban ingyen, illetve IC helyjegyért lehetne, de akinek pechje van, és nem tud fel meg lemászni a magas vonatlépcsőn, az otthon marad.(Ez valóban egyéni probléma.) A múzeum is ingyen van, kivéve természetesen ami az MMA kezelésébe van. Komolyabb koncert, neves művészekkel: youtube.
Valóban igyekszem minden érdekes kiállítást megnézni. Érdekes mód kevesen képviseljük a 70 feletti korosztályt. Pedig tényleg, még a fizetős kiállításokra is van nyugdíjas kedvezmény, ami nem egy ökör ára. Amin pár éve Bécsben lepődtem meg, hogy a Velázquez kiállításra ugyanannyi volt a nyugdíjas belépő euróban, mint forintra átszámítva itthon a Szépművészetiben egy nyugdíjas jegy,. Csak ott kicsit más az átlagnyugdíj. Na mindegy, ez van!
verőce21
@Nessy: "Anno a paneleket sem elsősorban ők kapták" - Anno - 45-50 éve - persze, hogy nem ők kapták. Nem is kellett nekik a proli panel! De az összes faluközponti polgárházakba mindegyikbe cigányokat költöztettek, úgy 30 éve!
Óbuda közepén - a Polgár és Vöröskereszt utcák környékén -, ahol Te laksz, azokban a tízemeletesekben, nem is volt jellemző sohasem cigány lakó. Dicséretes, és meglepő, hogy az önkormányzat most is egy tűzoltó családnak adta/utalta ki, de nyugodtan nevezhetjük kivételes eljárásnak. Amit valószínűleg a Tűzoltóságnak utaltak ki! - hogy nevezzenek meg egy lakót bele. Szinte 99%-ig biztos vagyok ebben!

Azt pedig nehogy belemagyarázd itt senkinek, hogy az önkormányzati lakás milyen sokba kerül! Meg a lakbér! - mert kinevetnek téged itt.
Akkor miért laktak az átkosban a pártkáderek mind tanácsi bérlakásban, ha olyan drága volt? Miért állt a legtöbb kocsi a tanácsi bérlakások előtt? Vagy miért veritek a tam-tamot, hogy építsen önkormányzati lakásokat az állam, ha azok olyan nagyon drágák, hogy nem éri meg benne lakni?
Nessy
@verőce21: valamit nagyon félreérthettél. Pontosan a tanácsi bérlakások voltak olcsók. Még a Zápor u-i két szoba hallos lakásnak, ahol anyósommal laktunk, a 70-s évek végén pl.. 102 forint volt a bére.
A mostani két sarokkal arrébb pár négyzetméterrel nagyobb kétszobást megvettük anno, most 18 000 forint a közös költségem. Régi ház, nincs távfűtés hála Istennek. Mindig régi házban éltem a háború után. Előtte volt saját házunk, csak oda lett Csillaghegyen, mindenestől. Talán ezért nem tudom gyűlölni a háború elől menekülőket, bár segíteni nem tudnék. Furcsa érzés.
F_Viktor
@1magyar: Írod:
"Gyorsan utcára lehet kerülni a kapitalizmusban mert nincs szociális háló."

Pedig vannak olyan kapitalista országok, ahol a kormányok nem lopják el a befizetett adókat, hanem a minél magasabb színvonalú szociális hálókra fordítják. Lásd Európa északi felét.

Amről írsz, az csak Magyarországot jellemzi, ahol nincs kapitalizmus, hanem inkább államkapitalizmus, megspékelve mélyen autoriter kapitalizmussal. Ahol a rendszer mélyen illiberális, a magántulajdon és a profit logikája határozza meg, miközben az állami bürokrácia és intézményei alárendelődnek a PÁRTFOGOLT nemzeti gazdasági elitnek.
Bourdieu írta, hogy elsorvasztja az állam a bal kezét, míg a jobbat az egyet nem értők elnyomására, fegyelmezésére használja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.