A közjó összetart egy közösséget, akárcsak egy könyvet a szilárd gerince – jelentette ki Áder János Csurgón szombaton.

A köztársasági elnök a Somogy megyei város fennállásának ezredik évfordulója alkalmából szervezett ünnepi közgyűlésen mondott beszédében hangsúlyozta:

a közjó "különleges holmi", mert abban egymásba oltódik kevesek dicső tette és sokak hűséges ragaszkodása.

A közjóban ugyanannyit érhet egy hatalmas adomány, mint az egymásra való odafigyelés, a becsületes munka, a mindennapi emberség – tette hozzá.

Az államfő a katonaként saját magyar nemzeti sereg felállításán tépelődő és emiatt rebellisnek bélyegzett Festetics Györgyöt (1755-1819) hozta fel példaként, aki otthagyva a császári sereget, hozzálátott családi birtoka rendbetételéhez.

Vagyonát költhette volna hivalkodó, talmi dolgokra, de ő a közjót akarta szolgálni, ezért javai jelentős részéből iskolákat alapított: általánost és gimnáziumot, művészetit és mezőgazdaságit, falusit és városit, katolikus főúrként református líceumot – sorolta Áder János. Rámutatott, hogy a gróf tudta, csak ott lesz jobb az élet, bőséges a termés, virágzó a település, ahol a tájat, a földet az emberek a magukénak érzik, ahol a közös munkának értelme, távlata van.

Áder János szerint Festetics György világosan látta, hogy a hazát nemcsak a csatákban mutatott hősiességgel, hanem tudással, építkezéssel, modernizációval, hatékonyabb termeléssel, dolgos hétköznapokkal, csendes hűséggel is lehet szeretni.

Amikor gimnáziumot adott Csurgónak, az alapítólevélbe azt írta: a közjó előmozdítására – mondta a köztársasági elnök. Hozzátette, a főnemes tisztában volt azzal, hogy ami az egyénnek előrelépés, az a közösség számára is gyarapodás.

Az államfő Csurgóról szólva azt mondta, hogy a város ezer esztendejének története egy kiváltsággal, a vásárok jogával kezdődő izgalmas, eseményekben bővelkedő olvasmány. "De nem kiváltság, sokkal inkább temérdek munka kellett ahhoz, hogy az első fejezetnek ezer év során újabb és újabb folytatása legyen – fogalmazott. Úgy vélte, Csurgó történetét azok írták, akik e föld jó gazdái voltak, akik nem pusztán itt laktak, hanem a települést otthonuknak is tekintették.

A közös történethez minden nemzedék hozzátette a maga fejezetét, azok is, akik a török hódoltság után a semmiből újjáépítették, azok is, akik túlélték az évszázadok megannyi politikai viharát, a pusztító hatalmi tébolyt, a kiürült házakat, az elvett földeket és azok is, akik mindig újrakezdték szétrombolt, tönkretett csurgói életüket, akik itt dolgoztak, itt tanultak, akik itt neveltek gyermeket

- közölte.

Áder János Festetics György unokaöccsét, Széchenyi Istvánt idézve azt mondta: "ne kínozzuk önmagunkat azzal, hogy a régi időkhöz viszonyítjuk magunkat, mert a Múltat Isten se varázsolhatja többé vissza, hanem használjuk a Jelent, miként a sors forgatja és engedi."

Szavai szerint a csurgói elődök jól használták a jelent, szép örökséget hagytak az utánuk jövőknek. A hűség, a szorgalom, a tenni akarás, a közjó iránti elköteleződés örökségét. Festetics György örökségét.

A köztársasági elnök azt kívánta: Festetics György szellemi hagyatéka, a közjó előmozdítása segítse a csurgóiakat abban, hogy város következő 1000 éve ugyanolyan sikeres legyen, mint az első.

Füstös János (Fidesz-KDNP), Csurgó polgármestere arról szólt, hogy csurgóiaknak tovább kell őrizniük értékeiket, kultúrájukat, hagyományaikat, elődeik örökségét. Ezt tették őseik, ezt teszik ők is, és hisznek benne, hogy megvalósítják álmaikat, terveiket.

Csurgó a város építése szempontjából meghatározó fejlesztések előtt áll, amelyek lehetőséget nyújtanak arra, hogy lelkiekben és anyagiakban azok is megerősödjenek, akik eddig nem tudtak – jegyezte meg.

Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője azt mondta: a mai a büszkeség napja, amikor arra emlékezünk, hogy Csurgó erős bástyája volt az előző, keresztény hitét s értékeit megóvó harminchárom nemzedéknek, s ma is erős bástyája az itt élő és dolgozó embereknek, családoknak.

Csurgó ünnepi közgyűlésének végén díszpolgári címet kapott Bertók László költő és Bódis József, felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár. Szászfalvi László és Horváth József nyugalmazott tanár a millenniumi díszoklevél arany fokozatát vehette át. Az esemény után a városban lerakták a település millenniumi emlékművének alapkövét.

Csurgó honlapja szerint a várost oklevélben a zalavári apátság 1019-es alapítólevelében említik először, mint vásártartási joggal felruházott települést. Az Árpád-kor elején királyi, később a johannita rend birtoka volt, Szigetvár 1566-os eleste után török kézre került. A hódoltságot követően a Festetics család birtokának része lett, az itt alapított gimnáziumban tanított Csokonai Vitéz Mihály.

A város fejlődése a kiegyezés után gyorsult fel: megépült a vasút, tejszövetkezet alakult, len- és orsógyár létesült. Ebből az időből származik a városközpont képét meghatározó eklektikus épületek többsége. Csurgó Trianont követően határszélre került, ez meghatározta a további fejlődési lehetőségeit.

Csurgó a 15. század után 1989-ben újra városi rangot kapott, 2013-ban visszaszerezte a járási központ szerepét a térségben.

A ma 5300 lakosú barátságos, bensőséges hangulatú város vonzerejét patinás középületei, múzeuma, a református gimnázium történelmi könyvtára, érintetlen természeti környezete jelenti.

Forrás: MTI

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
benneteket sokkal inkább a köz-gazság és a lopás tart egyben! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
benneteket sokkal inkább a köz-gazság és a lopás tart egyben! =))
Nessy
@RonaGyuri: Vesszük észre az "összetartást"!
kereső
Gyenge papirból van a gerinc jános, csak a ragasztó ( az ellopható) tartja össze.
RonaGyuri
@kereső: ez az orbáni matyarok küldetése! =))
Clavigo
Úgy is mondhatnám,,,,A közpénz összetart egy közösséget...Oszt jó napot.
kereső
@RonaGyuri: ez, hogy látogassa meg őket a nyári villám.
Clavigo
@CsipkeRózsa: 14.45. Ezt még " like "-olni sem fogják,,,annyira nincs fogalma erről senkinek... Én is csak utólag..:)
staro2
Egy mondatban áder és a gerinc- ez vicces
Borsodi
@CsipkeRózsa: Ami közös lenne de ők elveszik és ez nekik jó.@staro2: Hozzá képest a csiga gerincesebb.
kereső
@CsipkeRózsa: mindaz a jó, ami az övék. Mert ők a köz!, a haza, a nemzet, a kereszténység.Ők a szabadság.És övék a "keresztény szabadság",( ellophatnak mindent,és meglophatnak mindenkit) mi meg nyögjük a terheit.
reagens
Minden amit az ellenzéki kórus tagad és köpköd. Na az a közjó!
reagens
@CsipkeRózsa: Ugyan. Magyarország döntő többségéről beszélünk. :-)
CsipkeRózsa
@reagens: A közjó mindenkinek kijárna, nem csak az általad döntő többségnek mondott felének.
reagens
@CsipkeRózsa: A közjó a mindenkori kormány által meghatározott. Akik kisebbségbe szorultak ők is részesülnek benne. Ezért nem a Fideszé a kormány hanem Magyarországé.
CsipkeRózsa
@reagens: Az általad említett kisebbség úgy látszik, nem érzi a közjót. Orbán mindenki miniszterelnöke, nem rekesztheti ki a nem őt kedvelőket. Egy bosszúálló miniszterelnök nem képviseli az egész országot.
reagens
@CsipkeRózsa: Miért lenne bosszúálló? Ő minden magyar miniszterelnöke. Van egy réteg, amelyik kígyót békát szór rá. Ha tetszik ha nem nekik is a miniszterélnökük. Az acsarkodóknak kéne elgondolkodniuk. Nagyon.
CsipkeRózsa
@reagens: A véleményed szerinti acsarkodók a gondolkodó emberek, hiszen nem fogadják el Orbán és a fidesz hazugságait, a gyűlöletkeltésre nem gyűlölnek, Orbán által kiszemelt, csoportokat, személyeket. A többi hazugságot sem veszik be.
reagens
@CsipkeRózsa: Nem arról van szó, hogy nem fogadják el Orbánt és kormányát, de folyamatosan uszítanak is ellene és olyan magyarelleneseket támogatnak, akik az összmagyarság hátrányára lobbiznak!
tudode
Mondjon egy jót, ami aközjót szolgálta volna tíz év alatt a NER tagokon kívül
.
www.google.com/search?q=ner+tagok+lop%C3%A1sai&oq=ner+tagok+lop%C3%A1sai&aqs=chrome..69i57j35i39.20743j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Szégyentelenek vele együtt mindaz, aki egy gombostűt eszajréz!!!
.
Ha cutiba marad, bölcsebb lett volna orbán csicskásaként
CsipkeRózsa
@reagens: A véleményét elmondhatja mindenki, aki nem ért egyet Orbán intézkedéseivel, törvényeivel, mert azok az egész ország kárára történnek.

Nem a magyaság ellen lobbiznak, hanem a visszaélések, lopások, igazságtalanságok, jogtalanságok ellen, a fél ország kirekesztése ellen szólnak. Éppen ezzel a magyarság érdekeit védik egy diktatórikus kormányzás ellen. Ez nem uszítás.
reagens
@CsipkeRózsa: Az Eu-n belül a bizottsági tagok ellen szavazni és Magyarország megbüntetéséért lobbizni magyarellenesség! Ez rövid és tényszerű megállapítás!
CsipkeRózsa
@reagens: Emlékezz, Orbán akarta elérni, hogy megbüntessék Magyarországot, akkor semmi oka nem volt rá.
EU bizottságba szavazás nem magyarellenesség, hiszen az illető itteni ténykedése alapján elbírálható.
reagens
@CsipkeRózsa: A rendőrterror és a tömegbe lövetés nem elég ok? Naháááát!
CsipkeRózsa
@reagens: Nem volt rá ok.

Nem volt rendőrterror, az Orbán által feltüzelt tömegtől sokkal több rendőr sérült meg. Orbán akart kormányt buktatni. Tömegbe lövetés nem volt, gumilövedék használata jogos volt.
reagens
@CsipkeRózsa: Tényleg nem volt rendőrterror, hiszen egy rendőrnek öltözött terroristán sem volt azonosító. Kardlapozás, lovasroham, mindenki megverése, akit elkaptak, ujjak eltörése, na ugye az sem volt?
Szinte az összes tüntető felmentése, ugye az sem volt igaz?
Fletó böszmesége után a tömeg a Dunába akarta dobni! Megértem őket!
CsipkeRózsa
@reagens: Ne túlozz!

Most merne valaki egy olyan csürhe viselkedést megpróbálni, már tele volnának a börtönök, fejenként 10 évnél nagyobb ítélet, állam elleni összeesküvés, terrorgyanú, csoportosan elkövetett akármi.
reagens
@CsipkeRózsa: Mint említettem, senkit nem ítéltek el! Ez azért elmond az akkori terror megnyilvánulásáról mindent!
A mai helyzetre adaptálni pedig botorság. Az ellenzék egy tüncikézést nem tud összetrombitálni, nem, hogy egy tömeget, mint ami 20016-ban az utcára vonult! Ez is beszédes tény!
Nincs elégedetlenség, nincs kormányváltó hangulat, csak pár hivatásos zendülő és ligetmajom akad!
kokopelli
@CsipkeRózsa: ...és a "fásli fejű" fideszes áldozat másnap az semmi? Min. "Kossuth-dij blechfokozat"-át
kiérdemelte!..meg a Gyurcsány, aki a a saját,különbejáratú tankját odacsempészte,az is semmi?Álságos volt!
Még egy pár év,és a fidesz a halottak listáját is leközli,az ENSz-ben,EU Bizottság előtt,és az Amnesty Interna-
tional-nál! Jó lesz ha vigyáznak az...izék!
CsipkeRózsa
@reagens: 14:59

Nem tudom, indult e eljárás, vizsgálat elkezdődött. Aztán jött Orbán, aki meg is jutalmazta őket jó kis kárpótlással. Hiszen ő volt az egész cirkusz elindítója, és továbbra is ezekre az emberekre volt szüksége.
reagens
@CsipkeRózsa: Az elégedetlenséget Fletó beszéde után Orbán szervezte? Kissé alternatív valóságot képzeltél most ide!
dr. prédikátor
@reagens: reagens nyikari szarkupac!!! Miért nem a románcigány retkes kurva anyádat baszod. Mit keresel te itt a tisztességes MAGYAROK között??? te mocsok pakulár huzzál már el végleg a faszszopó kurva anyádba te féreg Buzi cerkóf!!!
reagens
csak úgy- tulipán-F_Viktor- silber13- Clavigo- dr prédikátor- Aki Én jelenleg az a hét, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsarkodókkal nem beszélgetek!
CsipkeRózsa
@reagens: Orbán szította a sok elégedetlen megmozdulást, azzal is, hogy a beszédeiben folyamatosan adogatta, hogy az ország vagy a nemzet nem lehet ellenzékben.

Ma még szeretnék más témát is elolvasni, többször kilépek a PC-ből is, mert kötelezettségeim is vannak. Lehet, hogy amit még írni akarsz, csak holnap válaszolom meg.
csak úgy....
@reagens: nem szoktam mások nevében beszélni de fogadjunk,hogy nem omlanak össze a hiányodtól! :) te annyira primitív lettél tibi,hogy az már siralmasan nevetséges...
reagens
@csak úgy...: csak úgy- tulipán-F_Viktor- silbert13- Clavigo- dr prédikátor- Aki Én jelenleg az a hét, akivel a tahó, mocskos paraszt, személyeskedő stílusuk miatt nem állok szóba!
Már elmondtam! Ilyen degenerált acsarkodókkal nem beszélgetek!
reagens
@CsipkeRózsa: A nemzet tényleg nem lehet ellenzékben. Ez viszont biztos!
CsipkeRózsa
@reagens: A nemzetbe mindenki beletartozik, nem Orbán, és nem a fidesz a nemzet. A fidesz is lehet ellenzékben, mint ahogy már volt többször is.
reagens
@CsipkeRózsa: A Fidesz nem a nemzet.Csak része! A nagyobbik!
CsipkeRózsa
@reagens: Ha igaz is volna, hogy ők a nemzet nagyobbik része, akkor is mindenki beletartozik a nemzetbe, akármilyen kicsi is az a rész.
whitout
Kussolj paraszt!!!
Vedd fel az illetményed és húzz a náthásba, de tudni sem akarok rólad, te beteg bajszos fasz!!!
whitout
Áder János, él, hal?
A kutyákon kívül csak egy gumikacsát érdekel: cdn.alza.hu/ImgW.ashx?fd=f3&cd=GMERCHb483
reagens
@CsipkeRózsa: És a kicsi rész köteles elfogadni a nagyobb rész döntéseit!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.