"A vitában érvelni illik, nem fogyatékosozni!" – írta péntek esti közleményében az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége.

A szervezet azért szólalt meg, mert Tarlós István pénteken látványos vitába keveredett a kamerák előtt Tordai Bencével, a Párbeszéd képviselőjével. Az ellenzéki politikus egy ideig ugyanis akadályozta, hogy a főpolgármester elkezdje a beszédét egy esemény előtt, azt tudakolva többször is Tarlós Istvántól, hogy elvállalja-e a vitát Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével.

Tarlós Tordainak címzett beszólására élesen reagált a fogyatékossággal élők szervezete

Tarlós István főpolgármester és Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Tarlós, mivel a sajtótájákoztatót megelőzte ez a hosszadalmas incidens, beszédét végül úgy kezdte meg, hogy bocsánatot kért a sajtó munkatársaitól, majd hozzátette, hogy szerint

Magyarországon ma elég furcsa világot élünk – a szellemi fogyatékosokat el kell viselni és türelmesnek kell lenni velük. Nem tudom, hol látják itt Karácsony urat, elküldött maga helyett egy közismert bolondot, aki itt elszórakoztatott minket

Ez a fenti beszólás háborította fel az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségét, és Facebook oldalukon azt írták: a "szellemi fogyatékos" kifejezés téves, hiszen egy ember szelleme, azaz lelke nem lehet fogyatékos. 

A vitában érvelni illik, nem fogyatékosozni!

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége felhívja a figyelmet arra, hogy az értelmi fogyatékosság vagy szellemi fogyatékosság pejoratív jelzőként, a vitapartner minősítéseként való használata minden jó érzésű ember számára sértő és megalázó.

A „szellemi fogyatékos” kifejezés, amely a közbeszédben általában az értelmi fogyatékossággal élő emberekre vonatkozik, téves, hiszen egy ember szelleme, vagy másképpen fogalmazva: lelke nem lehet fogyatékos.

Értelmi fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó, az ő érdekeiket védő szervezetként felhívjuk a figyelmet arra, hogy hazánkban több mint 50 000 értelmi fogyatékossággal élő személy él. Az ő, és a családjaik élete szempontjából hosszútávú következményei vannak annak, ha az állapotukat jelölő kifejezés a közbeszédben negatív jelzőként terjed el.

Közszereplő, hivatalos személy semmilyen körülmények között nem alkalmazhatja ezeket a kifejezéseket sértésként, mert ez káros és diszkriminatív

- írta az ÉFOÉSZ.

Forrás: Index 

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Neb+, ezt jól és jogosan megkaptad, mert megérdemelted, h helyre tegyék azt a hülye nagyképü bunkó agyadat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
Neb+, ezt jól és jogosan megkaptad, mert megérdemelted, h helyre tegyék azt a hülye nagyképü bunkó agyadat.
csipetke
Tarlós úgy viselkedett azzal a megafonnal, mint egy kisegítő iskolás hülyegyerek. De sebaj, legalább jól beégette magát, ezzel a sztorival is, meg az ellenzék leparasztozásával is. Ezzel most jónéhány szavazót elvesztett. Érdekes, hogy orbán csupa futóbolonddal vette magát körül, nyilván olyan megfontolásból, hogy hülyék közt a féleszű a király.
Klubtag
@Szeparepa2: ...annyit árnyalnék, hogy a védendő, gondozásra szoruló és valóban toleranciát érdemlő csoport nem önszántából olyan, amilyen.
A tarlós-félék meg direkte vesznek fel olyan magatartásjegyeket, melyeket értelmes ember inkább szégyenlene és messze ellenszenvesebbek bármely megértési gonddal küszködőnél.
Klubtag
@Szeparepa2: ...hát én nem vagyok ilyen elnéző, mármint, hogy nem tudják mit cselekszenek.
De sebaj, egyetértek, hogy kéne egy alapos megtisztulás...
reagens
Tarlós erről a hülyéről szólt. Nem kell az érdekvédőknek színészkedni, senki nem gondolt az ő ápoltjaikra. A szavakon lovagolni, hogy szellemi vagy értelmi fogyatékos csak annyit mutat, megérkeztek a védenceik színvonalára. Nem így kéne figyelmet kivívni és együttérzést zsarolni.
csak úgy....
@reagens: azt tudod,hogy szar lesz neked ha politikai okokból agyvérzést kapsz...
a sok elégedett doki meg növérke, biztosan gondoskodnak a ...,rólad!
Málna
Ha nincs olyan, hogy szellemi fogyatékos, akkor nincs min háborogni.
csak úgy....
@Málna: mondom,hogy ügyvéd...,szellemi fogyatékos ügyvéd!
reagens
@Málna: A liberálfasiszta kifejezéstől is idegbajt kapnak bár folyton magyarázzák, hogy olyan nincs is. Szellemi fogyatékos sincs. Sőt, holnap a lila szìnről is kijelenthetik, nem létezik. Furcsa viszont az, hogy érdekes módon pengeélesen tudják a szövegben értelmezni, de akkor sincs.
Nem nevetséges ez a horda?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.