Magyarország 2010 óta elvégzett munkájával visszaszerezte jövőjét, és ennek nyilvánvaló jele, hogy "mi magyarok nem bezárjuk a templomokat és az iskolákat", hanem újakat építünk – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Budapesten, a Fasori Református Egyházközség hálaadó napján.

Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét

A fasori gyülekezet új óvodaépületének átadásán a házelnök kiemelte:

egyetlen politika sem mondhatja meg az embereknek, hogyan éljenek, ugyanakkor minden felelős politika kötelessége, hogy megteremtse a tartalmas élet lehetőséget az emberek számára.

Úgy fogalmazott: "az oktatási rendszeren belül az egyházi oktatás választása minden állampolgár szabad értékválasztása, amelyet a felelős politikának nemcsak tiszteletben kell tartania, hanem támogatnia is kell".

Az új óvodaépület is ennek a támogatásnak az eredménye, és azt "példázza, hogy a szülők, az egyház és az állam összefogása közösséget teremt" – tette hozzá Kövér László.

Az elmúlt kilenc évben a Kárpát-medencében 120 új templom épült és 3000 újult meg – mondta, hozzátéve, hogy a magyar egyházak életében "ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű gyarapodásra és megújulásra az elmúlt száz esztendőben nem volt példa".

Beszélt arról is: a reformáció fél évezreddel ezelőtt nemcsak a hitet újította meg, hanem általa a magyarságot is. "Teret nyitott anyanyelvi oktatásunknak, megerősítette és ma is erősíti nemzeti önazonosságunkat" – mondta.

Szavai szerint ez a "nagyszerű teljesítmény és az alapjául szolgáló mindig megújulásra képes értékrend adja a magyar reformáció közösségépítő és nemzetmegtartó erejét".

Mindennek a megismertetése és a megtartóerő átruházása pedig a legértékesebb útravaló, amit a református nevelés és oktatás biztosít.

Elmondta: a Magyarországi Református Egyház csak az óvodaprogramjára 30 milliárd forintot fordíthat, ebből több mint 40 óvoda épül, 25 pedig megújul.

Emellett a határon túli magyar közösségek anyaországi támogatással összesen 160 bölcsődét és óvodát építenek.

Mindenhol korszerű, jól felszerelt intézmények jönnek létre, melyek képesek a 21. században betölteni hivatásukat, és felkészíteni gyermekeinket a magyar és az európai keresztény kultúra művelésére – tette hozzá Kövér László.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt: a református egyház – akárcsak a többi egyház – számíthat a kormány segítségére a jövőben is, hiszen tudják, hogy a nemzet és a kereszténység megőrzésében milyen fontos munkát végeztek és végeznek az egyházak.

Hozzátette: a fasori református templom is megújul a jövőben, ehhez a napokban megkapják a kormány 300 millió forintos támogatását, és az Országgyűlés júliusban döntött újabb 300 millió forint támogatásról is.

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke igehirdetésében arról beszélt: amikor a szülők óvodát, majd általános iskolát keresnek gyermekeiknek, eleinte csak jó és biztonságos helyet keresnek. Idővel azonban a szülőkben megjelenik a vágy, hogy az iskola ne csak jó dolgokra tanítson, hanem biztos utat mutasson a siker felé.

A siker azonban veszélyes dolog, könnyen felfuvalkodottá tesz, a felfuvalkodott ember pedig nem féli és nem keresi Istent – fogalmazott.

Mégsem az a megoldás, ha eldobjuk magunktól a sikert, hanem ha fölé helyezünk valamit, ha tudjuk, hogy nem a siker a legfelsőbb cél, hanem Isten akaratának keresése – mondta a református püspök.

A fasori gyülekezet Csipkebokor óvodájában 117 gyermeket nevelnek, Julianna iskolájában 315 tanul.

A gyülekezet korábban az önkormányzattól bérelt épületet a 2007 óta működő Csipkebokor óvodának, amelyet azonban kinőtt. A Julianna iskola szintén szűkössé váló iskolaépülete helyett a gyülekezet megvásárolta, majd felújította a VII. kerületi önkormányzat Rottenbiller utcai iskoláját. A Julianna iskola korábbi épületét pedig teljes körűen átépíttették, és mostantól az épületben működik a Csipkebokor óvoda.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klubtag
"Magyarország visszaszerezte jövőjét"
Nem tudni ugyan, hogy ez a ködös kijelentés mit jelent, azt viszont lehet látni a mindennapjainkban, hogy eljátszotta, elherdálta, ellopta a magyar lakosság több, mint felének tisztes boldogulásához való jogát és anyagi alapjait.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Klubtag
"Magyarország visszaszerezte jövőjét"
Nem tudni ugyan, hogy ez a ködös kijelentés mit jelent, azt viszont lehet látni a mindennapjainkban, hogy eljátszotta, elherdálta, ellopta a magyar lakosság több, mint felének tisztes boldogulásához való jogát és anyagi alapjait.
RonaGyuri
Köteles elv&NER-társ igen ti régii ócska komcsik visszaszereztétek a hatalmat! De szeretném hinni, hogy nem tin vagytok ennek az országnak a jövője, mert akkor annyi!!! =))
CsipkeRózsa
Honnan kellett visszaszerezni az ország jövőjét, és a jövő már elkezdődött?
Nessy
Drága Kövér elvtárs! Anno napközben bármelyik templom nyitva volt, és ingyen be lehetett menni elmondani egy fohászt! Na, ezt ma ne próbálja meg! Vagy zárva van, vagy horribilis belépőt kell fizetni!
Egyébként meg ti vagytok azok, akik nem "vissza", hanem megszereztétek az ország jövöjét, és mindjárt el is herdáljátok azt!
simmering73
Kövér elvtárs. Magyarországnak veletek nincs jövője.
justhpeter
Ezeknek az "egyházaknak" a szégyene, hogy ez a barbár csürhe tolhatja őket maga előtt őket.
kakaósbögre
sm jelenetek sem jövőtök.a múltadat pedig rég elárultad.
tudode
Hazaárulással a honfoglalás óta nem volt példa jövőt buzerálni
.
--- Simicska: Orbán hazaáruló
.
index.hu/belfold/2017/12/01/simicska_orban_hazaarulo/
.
Ez lett az ország veszte!!!
Klubtag
Egyébként meg egy olyan országnak, amelyik képtelen őszintén és tárgyilagosan a történelmét feldolgozni, hibáit, tévedéseit felismerni és tiszta szándékkal azokból tanulni, annak csak olyan jövője lehet, amit egy fidesz-kdnp-s bagázs őrülete vizionál.
Lehetnek átmeneti gazdasági fellendülései (többnyire másoktól kikövetelt források farvizén), de említésre méltó teljesítménye kimerül a "világszínvonalú egészségügy", a PISA felmérési eredmények, az európai közösség tagjainak sorrendjében elfoglalt dicstelen helyezés, a rosszemlékű múltra hajazó kulturkampf... stb., stb., stb. felmutatásában. Legpusztítóbb produkciója az a demokrácia-deficit, amit ez a regnáló kormányzat felmutat 2010. óta az őket hatalomba segítő és tartó polgárok(?) hathatós támogatáaával.
advocat
Lacikám! Én a jelenem szeretném jól megélni. Teszek a jövőre! Mert az meg kell érni. Ennyit a magyar nyelv szépségeiről. Bár Pápán lehet, hogy ezt is másképp értik. Meg valaha az MSZMP-ben, Megy a KISZ utódban is így látták?
papa.49
Nádfedeles köteles a pofádról a bőr nem rohadt le ezektől a hazugságoktól ???
bence
@papa.49: ! Megedződött ezén már annyira , hogy a bőrt leégetni sem lehetne róla !
Borsodi
Ezekre a baromságokra ki vevő? Tisztán látjuk,hogy az Országunk a béka segge alatt van a pénzünk egy forintot erősödik az euróhoz képest nép ünnepélyt rendeznek.A második legkorruptabb ország a miénk.Tömeges kivándorlás,kilakoltatások tömkelege,Hullunk tőlük mint a legyek a cematoxtól,
papa.49
@bence: Azért én kipróbálnám acetilénnel hátha sikerülne !!!
namihami
Miért? Elvesztette talán?
2010- ben ( mint Lepsény) még megvolt. Pont a Mi Istenünk jelentette ki akkor. Csak közben változott a helyzet, az ellopott és ezért hiányzó fejlesztési pénzek miatt,, amit valahogy magyarázni kell. Az EU-s pénz elég lenne, ha a nagykasszában még benne volna. De hát, a családi kassza feneketlen.
Jozefina
Régen vége annak az egyháznak, aki ilyen "embert" a közelébe enged!!!
Borsodi
Talán Budapest Eger Miskolc, Hódmezővásárhely megtartotta az esélyt .De Magyarország jövője ha a ti kezetekben marad, véges.
karma1
Azert ez a firkasz nem semmi, aki ILYENKOR le meri ezt irni - ti. az ellenzeki valasztasi gyozelem utan - hiszen mintha azt mondana, hogy kover megbolondult, es otthagyta a NER-t, atallva az ellenzek oldalara, akik "visszaszereztek" Mo. jovojet.
kover, neked abban nem lesz helyed!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.