Sérti a választás tisztaságát a Fidesz-embléma melletti kerületi jelkép – mondta ki a Fővárosi Választási Bizottság. A helyi testület korábban érdemi vizsgálat nélkül dobta a kifogást.

Törvénysértő fideszes kampány a XVIII. kerületben

A főváros XVIII. kerületében Szarvas Attila Sándor – aki civil kapcsolatokért és egyházügyekért felelős alpolgármester, illetve fideszes képviselőjelölt olyan szórólapokat készített, ahol a neve mellett feltűnnek az alábbi logók is a jobb alsó sarokban: Fidesz, KDNP, XVIII. kerület.

Szeptember 6-án a helyi ellenzék kifogást nyújtott be a helyi, kerületi választási bizottsághoz, mivel véleményük szerint Szarvas törvénysértő módon kampányol, sérül a választások tisztasága. „Jogsértő, hogy a szórólapon az önkormányzat szimbóluma szerepel. Az önkormányzat közhatalmat jelenít meg” – állt a kifogásban.

Arra kérték a Helyi Választási Bizottságot, hogy állapítsanak meg jogsértést, illetve tiltsák el a jelöltet a további jogsértéstől, szabjanak ki bírságot is. A HVB lesöpörte a kifogást, mondván, azt névleg az MSZP tette, de jelölőszervezetként a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik–Mindenki Magyarországa hetes fogat szerepel.

A HVB határozata ellen fellebbezést nyújtottak be az érintettek, így az ügy a Fővárosi Választási Bizottság elé került, ahol szeptember 16-án megállapították, tévedett a helyi bizottság, amikor nem vizsgálta a beadványt. Az FVB kimondta azt is, hogy Szarvas

azzal, hogy a választási szórólapján az önkormányzat jelképét szerepeltette, jogsértést követett el, megsértette a választás tisztaságának alapelvét.

Eltiltották a további jogszabálysértésektől, de nem bírságolták meg a jelöltet, mert ez Szarvas első jogszabálysértése volt.

Forrás: hvg.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Madácsi Pali
Mostmár papirja van a törvénytelen kampányról a fideSSnek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.