Határozatképtelen volt a mai rendkívüli ülés.

A szerdai rendkívüli parlamenti ülést az LMP kezdeményezte, támogatta az ellenzék is, de a Fidesz nem ment el. Így a képviselők nem vitáztak az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó feladatokról – írja a HVG.

Az ülésre 43 ellenzéki képviselő ment el, 156 képviselő nem jelent meg. Az ülésnek így alig több mint 30 perc alatt vége lett.

Szél Bernadett az alábbi képet posztolta Facebook-oldalán a majdnem üres ülésteremről:

Határozatképtelen volt az Országgyűlés szerdai rendkívüli ülése, amelyet az ellenzék azért kezdeményezett, hogy a parlament tájékoztatást kapjon a kormánytól Magyarország klímaügyi vállalásairól – írja az MTI. A kormány, valamint a Fidesz és a KDNP képviselői nem vettek részt a tanácskozáson. Az ellenzékiek napirend előtt arról beszéltek, hogy az októberi önkormányzati választás után az ellenzéki vezetésű települések saját hatáskörben is tehetnek a klímaváltozás ellen.

Jobbik: a klímaváltozásról is hazudik a Fidesz

Jakab Péter (Jobbik) szerint a Fidesz még a klímaváltozás kérdésében is hazudik, ugyanis 2050-ben nem az lesz a kérdés, mekkora a rezsiszámla, hanem az, hogy túléljük-e a klímaváltozást. Azt mondta, a rezsicsökkentést az veszélyezteti, amikor a fideszes politikusok bevásárolják magukat az energiaszektorba, vagy az, hogy a Fidesz a világpiaci árnál 40 százalékkal drágábban adja a gázt a lakosságnak.

Közölte, a fideszes polgármesterek ahelyett, hogy kikövetelnék minden településen élőnek az igazságos rezsicsökkentést, a kilencezer forintos rezsiutalvánnyal kampányolnak, és csak Orbán Viktornak akarnak megfelelni. Hozzátette: az ellenzéki jelöltek a lakosság bizalmából lesznek polgármesterek, az ő érdekeiket képviselik, ezért lesznek sikeresebbek is.

Hiányolta a kormányt, a Fideszt és "a nemzet bozótharcosát", Kósa Lajost (Fidesz), aki – mondta – a lángoló őserdőt bozóttűznek titulálta. "Kósa Lajos fejében nemhogy a bozót, hanem az értelem szikrája sem lángol" – fogalmazott.

MSZP: a szabad városok felléphetnek a klímaváltozás ellen

Tóth Bertalan (MSZP) azt mondta, a kormánypártok szerint nincs klímaváltozás, de ha mégis létezik, akkor biztos "valamiféle liberálszocialista, kommunista, biciklista, Soros-ügynök, migráns" találmány. Ez a hozzáállás az Orbán-közeli oligarchák érdekeit szolgálja, hiszen látni, hogy Mészáros Lőrinc hogyan terjeszkedik az energetikai piacon – közölte.

Elmondta, lehet, hogy most nem tudták a Fideszt "bekényszeríteni" a parlamentbe, de október 13-án lehet cselekedni. A közös jelöltekkel felszabadíthatják a magyar városokat a Fidesz-uralom alól – hangoztatta. Szerinte a győztes ellenzéki jelöltekkel az önkormányzatok is tenni tudnak a klímaváltozás ellen, energiahatékonysági beruházásokkal, a levegőtisztaság biztosításával, a tömegközlekedés szervezésével.

Párbeszéd: a városok saját hatáskörben is tehetnek a klímaváltozás ellen

Szabó Tímea (Párbeszéd) úgy látta, a magyar emberek többsége is tudja, ha most nem cselekszünk a klímaváltozás ellen, akkor gyerekeink, unokáink az élhető lakóhelyért, az élelemért és a vízért fognak háborúzni. Szerinte amikor a kormánypártiak nem jelennek meg egy ilyen nagyon fontos ülésen, nyíltan kimondják: "magasról tesznek a magyar emberek egyik legégetőbb problémájára és a gyerekeink jövőjére".

Azt mondta, Orbán Viktor és kormánya Tarlós István együtt tagadja a klímaváltozás veszélyeit és esélyt sem ad a magyar embereknek a felkészülésre. Október 13-án azonban a városok esélyt kapnak arra, hogy saját hatáskörben tegyenek a klímaváltozás ellen – hangoztatta. Hozzátette: Budapesten Karácsony Gergely baloldali főpolgármester-jelölt arra készül, hogy "a megafonba idétlenkedő" Tarlós Istvánt leváltva a fővárosiakat megvédje a közelgő veszélytől.

LMP: "betonba öntött, klímaszkeptikus" kormánya van Magyarországnak

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője a kormányoldalról szólva úgy fogalmazott: Magyarországnak "szinte betonba öntött, klímaszkeptikus" és "vak" kormánya van, a legnagyobb kormánypárt politikusai pedig "nem látják az égő bozóttól az erdőt", az éghajlatváltozást pedig "kommunista trükknek", "politikai csatatérnek tartják".

Hangsúlyozta: elvárják a miniszterelnökről és a kormánytól, hogy a magyar emberek érdekében felelős döntéseket hozzanak az éghajlatváltozással kapcsolatban és az ENSZ rendkívüli klímacsúcsán ennek megfelelően vegyen részt.

Szerinte a miniszterelnöknek támogatnia kellene a klímavészhelyzet kihirdetését, a klímatörvény megalkotását, és egy klímaügyi és fenntarthatósági minisztérium létrehozását.

DK: a kormány alkalmatlan globális problémák kezelésére

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője a kormányt "semmirekellőnek" nevezve arról beszélt: le kell váltani a jelenlegi kabinetet, mert alkalmatlan arra, hogy olyan globális kérdéseket kezeljen, mint a klímaügy vagy a menekültkérdés.

Az önkormányzati választásokról szólva úgy vélte: a kormánypárti polgármesterek asszisztáltak ahhoz, hogy önkormányzatok helyett újra tanácsrendszer legyen Magyarországon, eltűrték, hogy elvegyék a településektől az iskolákat, "eladták, elárulták a falvaikat, városaikat". Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy polgárháborút szeretnének: azt akarják megmutatni, hogy lehet ennél szabadabb, önállóbb életet élni, és hogy a települések nem alávetettjei a végrehajtó hatalomnak. Felszabadítjuk ezeket a városokat és településeket, ez a választás erről szól – értékelt.

Az elnöklő Latorcai János a felszólalások után megállapította, hogy a Ház nem határozatképes. Jelezte: a Fidesz és a KDNP arról tájékoztatta, nem vesz részt az ülésen, ezért nem lát lehetőséget arra, hogy a határozatképességet helyreállítsák. Így bezárta az ülést. A parlament soron következő ülésének időpontját egyelőre nem közölték.

Forrás: MTI, HVG

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klubtag
No kérem szépen...ezt a 156-ot kell megjegyezni és 5-10 év múlva kirángatni a vackaikból és kitenni étlen-szomjan a napra...hadd élvezzék fidesz-kdnp-s hagyatékukat...és kérem ezek az ország szellemi, erkölcsi példaképei...röhej...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
advocat
Leszarnak ezek minket. Szavazzunk rájuk! Ezt érdemeljük! Bajszos elnökünket is!
Aki Én
Ennyire érdekli a fideszt a jövőnk, ennyire futja az ország lerablása mellett.
Ez Magyarország felelősségteljes, a magyar emberekért tevő ,,vezető hatalma".
Klubtag
No kérem szépen...ezt a 156-ot kell megjegyezni és 5-10 év múlva kirángatni a vackaikból és kitenni étlen-szomjan a napra...hadd élvezzék fidesz-kdnp-s hagyatékukat...és kérem ezek az ország szellemi, erkölcsi példaképei...röhej...
nezelodo
Miért mennének el? Orbán elevenen nyúzná meg őket. Az ő szerény 700 ezres megtakarítását apasztaná pld a M.Lölö "birtokában lévő" leánykori nevén Gagrin hőerőmű széndioxid kibocsátásának korlátozása, ami ma az ország CO2 kibocsátásának 14 %-át teszi ki egymaga. Feltételezhető, hogy a többi cégének ténykedése sem környezetkímélő.
tudode
Vajon ezeknek nem pólózak a gatyájukba a bolhák!!!
tulipan
Miért is érdekelné őket, a jövő, igy a választás közeledtével? Elvégre, erre, még mindig nem ugrik a narancsikok sötét, tompa agyú, lassan "mozgósítható" népe, amelyiket a FIDESZ, még mindig a migráció-témájával láncolta le! Amelyik aztán megvárja, amig a késlekedése révén minden nyáron kiég a forróságban,minden gabonája, minden gyümölcse, nem lesz semmi termése, na meg mindennaposak lesznek a mindent elpusztító viharok! Akkor aztán, majd, már hiába vinnyog!!
whitout
Magyarországon a parlamenti demokráciának hivatalosan is vége.
Erről a hivatalosan is beteg Orbán Viktor gondoskodott személyesen.
Eriksson
Ahogy összeül a magyar parlament, abban a pillanatban megszűnik a klímaveszély. Szerte a világon.
Nooormális?
oszinte barom
Xarnak ezek a klímaváltozásra ,csak mingránsoznak + sorosoznak ,a népcsoportok egy jelentős részének elvándorlásának
( ahol nincsen fegyveres konfliktus ) is a g felmelegedés az oka . :-(
CsipkeRózsa
Az ellenzék által kezdeményezett parlamenti ülésre a fidesz sosem megy el!
Eladott Ország
@Eriksson:ma, 13:32; Nem az a baj, hogy ezek régebben kommunisták és KISZ esek voltak nem, a fenét érdekelné. Azt látom bajnak hogy ezek a selejtje, a régiek sem voltak okosak, de ezek mindent alulmúlnak csak a rablási ösztönük az a régi!
www.youtube.com/watch?v=E-_D_-3iCfA&feature=youtu.be
Málna
Az hogy nem mentek el az ellenzék által összehívott ülésre, nem azt jelenti, hogy nem érdekli őket a téma, vagy hogy ne tennének semmit az ügy érdekében. Csak annyit jelent, hogy az ellenzék által összehívott ülés nem érdekli őket.
namihami
Várható fideszes reakció. Az ellenkezője lett volna újsághír.
Eriksson
@Málna: Na ja! Azt gondolja az ellenzék, hogyha megszavazzák 100%-os arányban, hogy klíma állj, akkor a klíma rögtön megtorpan? Nem egy ilyen ici-pici országon múlnak az ilyen dolgok.
De most ez a divat. Nemrég még a kutyákat sem érdekelték ezek a "problémák", ma meg választást akarnak nyerni vele.
Jozefina
Saját gyerekeiket őlik meg!!! Ezek a senkiháziak erre is képesek a hatalomért???
Málna
@Jozefina: Mivel ölik meg a gyerekeiket, Jozefina? Azzal, hogy nem mennek el egy ülésre?
nevemnick
Miért is nem csodálkozom?
Majd a főnökök főnökének bajszos alfőnöke pecabottal a kezében megmondja, hogy a főnökök főnökének szent akaratára a klímaváltozás elmarad, mindenki nyugodjon le a 3.14csába.
Eszetlen banda.
Nessy
Elnézést, de a képviselők munkahelye nem a parlament, nem azért kapnak milliós fizetést + egyebeket? Ha jól emlékszem, pont ők szavazták meg a "rabszolga törvényt", az évi 400 túlórával.Sőt elmondták, hogy a magyarok szeretnek túlórázni! Most akkor, még ha ez plusz órákat jelentene is számukra, ők nem magyarok? Ők fideszes képviselők, ami egy külön kategória?
Figyeljetek, ti " bölcsek", a klímát nem érdekli sem a kerítés, sem a pávatánc! Aztán ha az időjárás miatt egyre kevesebb és drágább lesz az élet, az őket nem igazán fogja zavarni, majd megemelik a fizetésüket. Azt megszavazzák!
jesz
Schmuck most mondta a tévében, hogy ha nem teszünk azonnal a klímaváltozás ellen, akkor tíz éven belül Európa élhetetlen lesz...

Illő tisztelettel jelzem a képviselőasszonynak, hogy a bevándorló-özön már most tönkretette Európát. Hogy európa élhetetlen legyen ahhoz elegendő öt év...és ebben benne vagyunk mi is, mert az ilyen fehér szigetországba menekülnek a befogadó országokból...
Akkor senkit nem fog érdekelni a napi középhőmérséklet...
tulipan
@jesz: Hiába is háborogsz!!! Várható, hogy éppen a klímaváltozás miatt termelés-képtelenné vált, vagy hamarosan váló területekről, mind többen fognak megpróbálni, élhetőbb területeket keresni! Ahogyan az +/- 2500-2000 éve is történt!!! Akkor is Európába próbáltak költözni a különféle népek, köztük a magyarok is!!!
Klubtag
"Évente 240 milliárd euróba kerülhet az Európai Uniónak, ha tétlenül várja a klíma összeomlását"
Miközben a magyar kormányzat még elgondolkodni sem hajlandó a problémán, esetleg a megoldáshoz való hozzájárulásán - ezenközben Mészáros erőművei ontják a szennyet a légtérbe - az ország összes kibocsátásnak közel 15 %-a mértékéig.
Van viszont egy Deutsch nevű ámokfutónk aki szerint az uniós pénzekre mi jogosultak vagyunk.
Magyar "világnemzeti" filozófia: a közösségtől mindent kapni, a közösségnek semmit sem adni és mielőtt bárki elkezdené, hogy mennyi tehetséget adtunk a világnak - gondolkodjon - őket ugyanis nem adtuk, hanem elüldöztük (talán az egy árva Szentgyörgyi professzor kivételével). Ez a folyamat az elmúlt években felgyorsult.
tulipan
@Klubtag: Ugyanezt teszi ez a bunkó, dilettáns horda,mostanában újra, hogy biztosítsák, hogy sose fogyjon el külföldön, az ott sikeressé váló, "magyar származású" tudósok tömege !
Klubtag
"Csipem" egyébként azt a mentalitást, mikor kimutatható (jelentős) saját teljesítmény híján "világnemzetként" definiáljuk magunkat, meg kijelentjük, hogy lassan a világ óráját a mi időszámításunkhoz igazítják, de ha hangyányit gondolkodni, neadjisten cselekedni kellene valamit egy nagyobb közösség részeként, annak érdekében, akkor mindjárt ici-pici ország leszünk, akin nem múlnak az ilyen dolgok.
Erre van egy jó fogalom: PARAZITA
tulipan
@Klubtag: 9+4 éve!! :
Valami nagyon épül az Orbán család által használt hatvanpusztai majorságon

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.