Harmadával csökken 2022-ig az adók száma, jövőre négy adófajtával lesz kevesebb, egyebek között megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) is. A Pénzügyminisztérium mintegy 17 ezer érintett vállalkozásnak segít a lehető legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában, az evások tájékoztatása a jövő héten indul – tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.

Megszűnik egy adó, tájkoztatják az érintetteket

A Gazdaságvédelmi Akcióterv egyik sarkalatos pontja az adók számának csökkentése, amely a vállalkozások bürokratikus terheit érdemben mérsékli. A cél az, hogy a 2022-ig tartó kormányzati ciklus végén harmadával kevesebb adótípus legyen, mint amennyi a ciklus elején volt – hangsúlyozta az államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy tavaly decemberben még mintegy hatvan közteherfajta volt, amelyből az idén már ötöt kivezetett a kormányzat.

A munka folytatódik – mondta Izer Norbert, hozzátéve, hogy jövőre további négy adónem szűnik meg. Egy teherré olvad össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék, a negyedik megszűnő tehertípus pedig az egyszerűsített vállalkozói adó lesz.

Felidézte, hogy az eva korábban népszerű volt, a rekordévben, 2006-ban például több mint 99 ezer evást tartott nyilván az adóhivatal. Ám ahogy a 2013-ban bevezetett kedvező adófajtákat egyre többen választották, úgy zsugorodott az evások tábora. Az adóhivatal legfrissebb – szeptember 13-i – nyilvántartásában mindössze 17 467 evás szerepel, eközben több mint 350 ezren választották a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), és 41 ezren a kisvállalati adót (kiva) – részletezte az államtitkár.

Izer Norbert kiemelte, hogy a Pénzügyminisztérium segíti az érintetteket a lehető legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában. A jövő héten indul az evások tájékoztatása, amely két lényeges részből áll. Egyrészt felkerül a honlapra egy eva-kalkulátor és döntési segédlet, amelynek segítségével minden érintett végiggondolhatja, kiszámíthatja, hogy jövőre melyik adózási formát érdemes választania.

A tárca tájékoztatása azonban csak úgy lehet hatékony és eredményes, ha minden érintetthez eljut – jegyezte meg az államtitkár. A jövő héten ezért minden evásnak érdemes figyelnie az ügyfélkapun, illetve cégkapun érkező leveleit. Az adóhivatal ugyanis elektronikusan küldi ki a leglényegesebb tudnivalókról szóló rövid figyelemfelhívó levelet, amely egyebek között az eva-kalkulátor linkjét is tartalmazza.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Na ez a genyaság!" A munka folytatódik – mondta Izer Norbert, hozzátéve, hogy jövőre további négy adónem szűnik meg. Egy teherré olvad össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék, a negyedik megszűnő tehertípus pedig az egyszerűsített vállalkozói adó lesz."
Ebből egy megszűnés lesz az EVA. A másik három nem szűnik meg, csak eggyé válik. És ez katasztrófa kérem szépen. Eddig sem lehetett tudni az újszemléletű költségvetésben, hogy mennyi az annyi- most már teljesen eltűnik , megszűnik a járulékok funkciója.Adóvá degradálódik mind. Egyéni nyugdijszámla? Felosztó-kirovó rendszer a nyugdijmegállapitásban, és folyósitásban? Felejtős! Majd lesz helyette valami- hogy mi? ???
Qqberci
Magyarország egy hatalmas söralátét...
papa.49
Mennyi lesz helyette, mert azt helyből nem hiszem, hogy csak úgy ti adót megszüntettek !!!
kereső
@papa.49: Ennek az adózási módnak amegszüntetését már régen bejelentették. Ez egy nagyon egyszerűen megállapitható adóforma volt. Az adóteher megfizetésével kiváltaható volt az áfa, a járulék, az szja+osztalék adó, és a tb.járulék. Legutóbbi mértéke a bevétel 37%-a volt. az igazán kicsi (családi vállakozásoknak) jelentett igazán könnyebbséget. Most lehet választani a kicsiknek a KATA-t, a kicsivel nagyobbaknak- főleg, ha alkalmazott is van akkor a KIVA-t. Ezek ténylegesen jó adózási formák- és könnyebbség, hogy az áfa-ban 12.000.000.-Ft az alanyi adómentesség értékhatára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. November 21., 06:12
Most pár napig nem esik eső