Ahogy az MTA kutatóhálózatát erőből, egy jogszabálymódosítással vonta el az Orbán-kormány, úgy most egyetlen törvény megváltoztatásával vissza lehetne venni az állami bérlakásokat – tudta meg a hvg.hu.

Elvenné a bérlakásokat az Orbán-kormány?

A HVG információi szerint a Miniszterelnökség már dolgozik az erről szóló tervezeten, amivel kifejezetten a világörökségi területen fekvő, illetve a műemléki épületekben lévő bérlakásokból tehetnék ki a bérlőket, vagyis többek közt a Budai Vár és az Andrássy út patinás épületeire utaznak. Ezeket bérház helyett szívesebben látnák kormányzati épületként, de kereskedelmi-turisztikai célra is használhatnák a frekventált helyen lévő ingatlanokat.

Az a régi, „szerzett” jog is változna, hogy a bérlőknek cserelakás jár, e helyett csak pénzbeli megváltást kapnának, ebből kellene ezentúl megoldani a lakhatásukat.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
A következő lépés majd a magántulajdonban levő lakások kisajátítása lesz. Ha valakinek megtetszik egy lakás, egyetlen tollvonással el lehet venni.
Kereszténydemokrata ország ez? Lehet még ennél nagyobbat hazudni?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
görbetükör
A következő lépés majd a magántulajdonban levő lakások kisajátítása lesz. Ha valakinek megtetszik egy lakás, egyetlen tollvonással el lehet venni.
Kereszténydemokrata ország ez? Lehet még ennél nagyobbat hazudni?
1magyar
Itt az ideje a sok ingyenélőnek, sok jobban él mint bármely sokat dolgozó ember és örökre meg van oldva nemzedékről-nemzedékre az öröklakás.
Vagy emeljék piaci árakra a bérleti díjat. Akkor talán nem éreznék magukat uraknak ezek a szociálisan rászorulók".
nezelodo
Ajaj... Kereskedelmi és turisztikai célra is... Szóval a vejkó meg a százlábú éhezik még.
tudode
Ezekhez képest az orosz megszállás babazsúr volt!
.
Ludmilla
még mindig nem értünk a gödör aljára?
Lepényleső
El is fogja,s hívei közt a lakásproblémát így lazán megoldja? Csak cirka két milla
a szavazóik száma,kinek mindnek nincsen lakhatás problémája? Így azt mellényzsebből
kivágja,az ott lakókat pedig az utcára,-hiszen ez a családok kormánya?
Nessy
Tessék mondani a kötelező társbérletet is visszahozza pártunk és kormányunk?? Tiszta Rákosi korszak jön lassan. Azzal a különbséggel, hogy csak és kizárólag a család és a kegyencek javára vesznek el mindent!! Érdekes, a lerobbant környék, lerobbant lakásai nem kellenek! Ugye, elvtársak???
1magyar
Ezek uralják a társasházakat is, lezárják maguknak a közös helységeket, bepakolják a lépcsőházat a kerékpárjaikkal, több is van nekik, benzines motorokkal, stb. Ha szól nekik valaki megfenyegetik.
Gauntlet
@Ludmilla: még van 2,8 millió ásójuk ! :(((
Gauntlet
Pukasszuk már ki ezt a kis gömböcöt ! :(
Málna
Az egész bérlakás-rendszerrel kellene valamit kezdeni. Nem korrekt, hogy egyesek rezsivel együtt 30 ezerből megússzák a lakhatást, míg mások ugyanezért 150-200 ezer forintot fizetnek havonta.
vacsi
@Nessy: Ne téveszd össze a rákosi korszakkal, amikor az elpusztult lakások hiányát igyekeztek pótolni a társbérletekkel. Lehetőség szerint ez fel is számolták, bár évekbe tellett. 1 éves koromig egy szolgálati szobában éltünk, amit édesapám munkahelye biztosított, a munkahelyén. Ma ezt ki vállalná?!
Nessy
@vacsi: Nem, nem tévesztem össze. Volt szerencsém gyerekfejjel "élvezni" azt a korszakot. Csak ez a mindent államosítanak, a pártkatonák kinevezése magas beosztásba, ha nem is ért hozzá, az egyen oktatás olyan ismerős. Illetve nem egészen, mert a felnőtt oktatás, az egészségügy szív ügyük volt.
Felnőttünk nem kevesen egy szoba - konyhában francia wc-vel. ( Wc a francba.Nálunk speciel a pincében.)
kereső
Ez is olyan "unortodox", mint minden orbanisztánban. Normális kormány bérlakásokat épit, és nem rekvirál- méghozzá olyan álságos indokkal, amelyből kilóg az egész mezőhegyesi állami ménesbirtok.
Málna
@Horizont: Nem sajnálom tőlük sem jobban, mint a munkakerülő, gyerekgyártó kisebbségtől, akik soha egy fillért nem tettek be a közösbe.
verőce21
Ez először is álhír! Napi gumicsont lipsiknek!

De a lakbérekkel tényleg foglalkozni kellene. Minimum a duplájára kellene emelni az önkormányzati bérlakások lakbérét, a hasonló kategóriájú szabadpiaci lakbérekhez képest! Én a háromszoros díjat sem tartanám soknak!
Hiszen az ilyen ök.-i lakásba bejutók, szinte generációikra megoldják a lakásproblémájukat.
nezelodo
Az a baj, akik ma bagóért kapnak bérlakást nem nagyon vannak rászorulva, és a bérleti díj túlnyomó részét politikai szekértolással fizetik ki.
Qqberci
Remélem, O1G elég komfortosnak fogja találni a szegedi Csillag bútorgyár mukásszállását...
Málna
@Horizont: Nem lehet jól elosztani, mert mindenkinek mást jelent a jó elosztás. Gazdagnak miért nem adnál? Ő valószínűleg sokkat többet fizet be a közösbe, mint a szegény. Miért ne kaphatna ő is vissza belőle? Mert volt olyan hülye, hogy sokat tanult, dolgozott, kockáztatott? Mert ügyes volt vagy szerencséje volt?
Én mindenkinek megadnám a lehetőséget, de csak korlátozott időre, mondjuk 10 évre. Az nagyjából elég idő annyi pénzt összegyűjteni, megspórolni, hogy el lehessen indulni egy lakáshitellel.
Aki Én
@verőce IQ 21: Te visszaszoktad olvasni amit ideszarsz? Egész elképesztő ez az agymenés.
Málna
@Aki Én: Pedig igaza van. Hallani 6-8 ezer forintos bérlakásokról is. Nevetséges.
Klubtag
@tudode: ...Orbán és bandája lassan többe lesz az országnak, mint az oroszoknak húsz éven át fizetett jóvátétel...
Aki Én
@Málna: Te másról beszélsz. Azt vetted amit ez a véglény mond?
Málna
@Aki Én: Én erre reagáltam: "De a lakbérekkel tényleg foglalkozni kellene. Minimum a duplájára kellene emelni az önkormányzati bérlakások lakbérét, a hasonló kategóriájú szabadpiaci lakbérekhez képest! Én a háromszoros díjat sem tartanám soknak!
Hiszen az ilyen ök.-i lakásba bejutók, szinte generációikra megoldják a lakásproblémájukat."

Rosszul fogalmazott, de értem, hogy mit akart írni.
Aki Én
@Málna: Nem tudom, hogy mi jár a buta fejében. Én arra reagáltam amit ideszart.
Eladott Ország
Magyarország nem mindenkié, hanem csak a magyaroké, azaz csak a fideszeseké, az egészen bravúros csúcsa a mocsoknak. Nincs annál aljasabb, mint a hatalomért mindenen és mindenkin átgázoló, magánéleteket kettétörő, a korrupcióban tökig dagonyázó, életükben soha semmilyen közpénzektől független munkát nem végző alakokból álló állampárt.a Fidesz ötös számú erkölcsi zászlóvivője 32 ezer forintért bérel lakást a budai Várnegyed közepén. Idén februárban költözött Bayer Zsolt az új lakásba, egy másik – szintén önkormányzati – lakást cserélt el a Gundel-menzához közeli örökölhető bérleményért. Én nem ismerem az önkormányzatok bérbeadási gyakorlatát, de úgy tűnik, van benne egy passzus, miszerint havi egymilliós fizetés alatt ilyesmit nem kaphat senki. Nekem meg valamiért az volt a fejemben, hogy a bérlakásokat mondjuk fiatal házaspárok igényelhetik, hogy el tudjanak indulni az életben. Esetleg olyan devizahitelesek, akik gyerekkel kerültek az utcára, dolgoznak a szülők, de albérletre a jelenlegi árak mellett esélyük sincs. Hogy ők talpra tudjanak állni. De nem, mert Palkovics Lászlók, Bayer Zsoltok és Habsburg főnemesek jutnak önkormányzati bérlakásokhoz olcsón. A fidesz haveroktól is elveszik az önkormányzati lakásokat?! Ja nem!
Aki Én
@Málna: ...egyébként úgy tudom, hogy önkormányzati hatáskör az ár. Tehát adhatnák piaci áron is, de gondolom állagtó, rászorultságtól is függ.
Az mindenképp örömhír, hogy fideszesek az olcsó várnegyedben a piaci ár harmadáért, nem ritkán negyedéért bérelhetnek 80-110 négyzetméteres garzon szükséglakásokat, esetenként komplett üzleteket.
Ebből is az látszik, hogy önkormányzati hatáskör.
Meg az is, hogy a Verőce féle véglényeknek nem arról van határozott, esetleg elítélő véleményük.
Neeeem, neeeem, neki azzal nincsen baja.
Ez a híres fideszes kettős mérce és strucc-politika. Na, meg a jó öreg aránytévesztés.
verőce21
@Eladott Ország: "A Fidesz ötös számú erkölcsi zászlóvivője" olyan régi, belső udvari széntárolót alakított át nagyon sok millióért, lakható lakássá, amibe én ingyen sem költöznék be. De azt hiszem te sem!
Ha irigykedsz rá emiatt, úgy kell neked.
Málna
@Aki Én: Honnan veszed, hogy ezzel nincs baja? Nem írt ilyet. Ezt csak te gondolod így, ne őt szidd érte!
Aki Én
@Málna: Egyrészt azért, mert már többször kifejtette, védte a védhetetlent, másrészt KETTŐ!! perccel előtted megint ideszart valamit a TIZED!!! áron bérlő Bayer védelmében. Nincs az a fideszes szarság, amit ne próbálna védeni.

168ora.hu/itthon/trukkosen-egy-fahaz-elcserelesevel-jutott-bayer-zsolt-olcson-berelheto-lakashoz-a-varban-majd-fia-szerezte-vissza-a-hazikot-166083

index.hu/belfold/2019/04/02/bayer_zsolt_havonta_alig_32_ezerert_berel_onkormanyzati_lakast_a_budai_varban/

nyugatifeny.hu/2019/04/05/hatalmas-trukk-egy-fahazikot-adott-bayer-a-budavari-ingatlanert-de-2-honap-mulva-az-is-visszakerult-hozzajuk-video

A 6-8000 ft-os bérlakásokról nem hallottam, nem is hiszem. Ugyanakkor ne mondja senki, hogy a 28 m2-es, 120.000,-os bérlakás normális.
Aki Én
@Málna: ...ráadásul kiragadott egyet a tucatnyi esetből :(
1magyar
@Málna: Ez biztos, nálunk az 1 szobások ennyit fizetnek.
Aki Én
@1magyar: @Málna: @verőce21: ,,Bérházból kormányépület vagy hotel"
,,Csakhogy az elmúlt években rendre azt láttuk, hogy a „nemzetgazdaságra” hivatkozva adott kedvezmények azt jelentették, hogy kormányközeli csókosok kapnak zöld utat befektetéseikhez. Ennek egyik látványos és a javaslattal tanulságosan egybecsengő példája az ingatlanbiznisz területéről az volt, amikor ugyancsak a műemléki besorolásra tekintettel egy olyan, Vörösmarty tér szomszédságában fekvő épülettömböt nyilvánítottak kiemelt jelentőségű beruházássá, amelyből Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak a cége épít sokcsillagos luxushotelt."
,,az egyik legfőbb kérdés az: vajon mi a garancia arra, hogy a törvénymódosításnak köszönhetően csont nélkül visszavett, a rendberakásuk után vagyonokat érő állami ingatlanok nem a NER-közeli személyeknél landolnak-e, nem számukra jelent-e majd óriási üzleti lehetőséget ez az „egyéb célú hasznosítás” vagy a turisztikai-kereskedelmi hasznosítás.

Ez erősen hasonlít arra a hvg.hu által feltárt megoldásra, amikor a Vár egyik ugyancsak patinás épületében található önkormányzati bérlakásokban alakított ki exkluzív hotelt az Orbán Ráhellel jó viszonyt ápoló Zsidai Roy. Az épület jelentős befektetést igénylő átalakításával extrém árréssel hasznosítja a szálláshellyé konvertált közvagyont. Arról nem is beszélve, hogy semmi nem zárja ki azt sem, hogy ezeket az bérlőktől visszaszerzett, legjobb helyeken lévő állami ingatlanokat később ugyanilyen jogi huszárvágással értékesítsék is."
Nessy
Érdekes, csak és kizárólag a világörökség területe és az Andrássy út bérlakásaira áhítozik pártunk és kormányunk. Amit majd közpénzből felújítanak, átalakítanak,és megkapják a kegyencek "hasznosításra"! Mármint a saját hasznukra! A peremkerületi lepukkant bérlakásokról természetesen szó sincs!
A pénzzel megoldott elköltözés lesz a másik neuralgikus pont! Annyit kap, hogy béreljen egy kutyaólat. Ugyanis ma sok helyen így műkszik.
verőce21
@Nessy: (15:37) Tételezzük fel igaz a hír, de maradjunk a tényeknél!
Ha arról hazudozik a cikk, hogy "vissza lehetne venni az állami bérlakásokat", abba a putritól a palotáig minden benne van! Miért kell ebbe a hírbe csak az Andrássy utat és a világörökségi épületeket belemagyaráznod?

Mindegyik külvárosi, belvárosi és falusi is gyűjthetett annyit, amíg benne lakott, hogy piaci áron vásárolhat magának saját tulajdonút. Hadd pörögjön a hitelpiac!
Eladott Ország
Ez a kormány is olyan mint a cigány, kétszer vesz. Egyszer észre veszi, majd utána elveszi. Azaz "beszerzési" áron megveszi/elveszi a kormány a bérlakásokat. ( Hofi után szabadon)
Nessy
@verőce21: Kéretik a cikk elolvasása! Ott van a két említett hely kiemelve!
verőce21
@Aki Én: Elképesztően buta vagy!
Én csak @Eladott Ország:-nak válaszoltam az általa kiragadott "Bajer Buci" példájára. Te viszont rögtön feltételezed, hogy általa 32k-ért bérelt 50m2, az tized áron van megszámítva. (320k lenne a reális szerinted!)

A 28 m2-es viszont neked elképesztő lenne 120-ért. "Ugyanakkor ne mondja senki, hogy a 28 m2-es, 120.000,-os bérlakás normális." - írod. Legalább ne kerüljél önellentmondásba saját magaddal! - IQ Huszár!
verőce21
@Nessy: (17:04) Mert ez a hazug cikk is mást ír és mást címez! Te pedig átveszed, mint a reggeli gumicsontot! :)
Málna
@Horizont: Nem, ezt nem a gazdagokra értettem természetesen. Nem gondoltam, hogy ezt szájbarágósan külön ki kell emelnem.
Málna
@Aki Én: Ismerősöm két szobás önkormányzatira azt mondta, hogy 30 ezerből bőven kijön rezsivel együtt. Nem kérdeztem, hogy ebből mennyi a bérleti díj, de gondolhatod...
Egy-két éve pedig a tévében volt riport vidéki városból, ahol egy felújított negyedbe akarták költöztetni a lepusztult bérházakban lakókat, akik azon háborogtak, hogy így az eddigi 3 ezer forintos bérleti díj helyett a jövőben 6 ezer forint körüli összeget kell majd fizetniük. Én sem hiszem, ha nem a saját fülemmel hallom.
Szóval nem csak a Várban, és nem csak fideszesek fizetik a piaci ár töredékét.
csak úgy....
@Málna: az ismerösöd...,szóval a senkid.
Rockxy
borrzatójan szar a cím, nem illik a propihoz.
Málna
@Horizont: Nem, ne találgass. Gondolkodj.
Málna
@csak úgy...: Tőlem aztán úgy definiálod, ahogy akarod.
csak úgy....
@Málna: definiálja a rosseb,gondótam biztos vagy abba amit mondasz de így ...
Eladott Ország
@verőce21: tegnap, 12:09; Nagyon tudom sajnálni az ötös számú fideszes gerinctelen, szarházit, ha széntárolót alakított át milliókért, lakható lakássá. Az ilyen menjen elmeorvoshoz! Persze ami, ami hazugság.
uploads.disquscdn.com/images/68f50b663514aa8ad750f5482a44c4be401bc2f025d1504cd4727d3e4615e086.jpg?w=600&h=638
uploads.disquscdn.com/images/5adf38e7ad661182d1693c106eee8ce82a109bdac83114673eafed8b9fc37fb8.jpg?w=600&h=532
Eladott Ország
@verőce21: Fogadjunk hogy nem tudsz így fütyülni m mint Bayer Zsóti, aki profilt váltott.
youtu.be/QErIOtnaJvM?list=UUmKLcppdcimH_PMyaK8pPKg
evacica
Világos, hogy aztán megvegyék sz...hu...a haverok, meg a t.család!A saját lábon álló lányéknak már van egy Andrássy úti "kis" vityillójuk, de tudjuk nagy a család, meg sok a talpnyaló nekik is kell valamit juthatni! Velejéig romlott ez az egész banda! Ideje már elzavarni őket, de végleg!!!
Aki Én
@verőce IQ 21: Tájékozatlan és buta vagy. Indormálódj, utána okoskodj.
Aki Én
@verőce21: ...tudjuk, hogy fidesznyalonc lúzerként mindenhez értesz amiről azt gondolod, hogy bedobhatod a gecik védelmében, de ezt csak te hiszed.
Az ingatlanpiac mást mond.

,,havonta 31.737 forint.
Az Úri utcában található hasonló méretű ingatlanokért pedig piaci alapon ennek a tízszeresét is elkérhetik, és a még a kerületi önkormányzati lakásokért kért összegnél is jóval kevesebbet fizet az újságíró."
Hogy te, kretén ehhez képest mit gondolsz, az jelentéktelen.
Ne a faludat vedd alapul.
verőce21
@Aki Én: Írod: "Ugyanakkor ne mondja senki, hogy a 28 m2-es, 120.000,-os bérlakás normális."
Most pedig bizonygatod, milyen jó lenne 320 ezer/hó az 50 m2-ért "Bájer"-nek!

Te mindig önellentmondásba kerülsz saját magaddal, te buta Lúzer!
Aki Én
@verőce IQ 21: Nem véletlen, hogy 21-re lapot húzol :(
Mindkét esetben a piaci árakról beszélek, vagyis tényekről és nem arról, hogy mi lenne jó Bayernek. Az mondjuk maga lenne a csoda, ha megértenéd.
Segítek, nem mintha szándékodban állna megérteni bármit.
Nem tartom normálisnak, hogy mondjuk a VIII. kerületben egy 28 m2-es garzon akár 120 ezer forint legyen.
Azt sem tartom normálisnak, hogy a várban egy kis lakás akár 300 ezer forint legyen.
Azt végképp nem tartom normálisnak, hogy fidesznyaloncok a piaci árak akár tizedéért kapjanak közvagyont.
Nem én vagyok ellentmondásban, hanem te vagy tájékozatlan és mindent benyelő seggnyaló.
Úgy elég nehéz fogyatékosokkal normális, tényszerű vitát folytatni, hogy egyetlen céljuk a fideszes szarságok mentegetése. Végig sem gondoltok egy-egy adott hírt, csak reflexből elkezditek mosdatni a felelősöket.
Ez qrva beteg.
verőce21
@Aki Én: Az a "qrva beteg" részedről, hogy azon a fenti 22:40-es válaszon őrlődtél két napig, miközben gyötörtek a kétségek! De megnyugtatlak, egy buta, zavarosfejű Lúzer vagy, e témában is.
Fordulj pszichiáterhez!
verőce21
Továbbra is állítom a hírrel kapcsolatban: Ez egy álhír! Napi reggeli gumicsont lipsiknek, a kávéjuk mellé!

De a lakbérekkel tényleg foglalkozni kellene. Minimum a duplájára kellene emelni az önkormányzati bérlakások lakbérét, a hasonló kategóriájú szabadpiaci lakbérekhez képest! Én a háromszoros díjat sem tartanám soknak! 
Aki Én
@verőce21: Látom belezavarodtál, komoly önellentmondásban vagy megint.
Egyrészt teljesen normálisnak tartod, hogy Bayer tized áron kap várbéli lakást, másrészt szerinted a bérlakások árát a piaci árakhoz képest (már ez önmagában nagyon beteg) háromszorosára kellene emelni.
Hát, van baj...
verőce21
@Aki Én: (09:07) Komoly értelmezési gondjaid vannak!
Mint fentebb leírtam, azt tartanám normálisnak, ha az önkormányzati bérlakások bérleti díját két-háromszorosra emelnék!

(Neked pedig, hogy ön(túl)értékelési problémáiddal keresd fel gyógyszerészedet, benzinkutasodat!)
verőce21
Sajnos, tudom, hogy fenti (09:32) javaslatomhoz, elvárásomhoz, új rendeletekre van szükség...
Borsodi
@görbetükör: Akinek hitel tartozása van azzal már ezt meg is csinálják.A bérlakások jók lesznek a behozott vendégmunkásoknak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.