Újabb történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben hétfőn, délelőtt fél tíz után az eurót 335,39 forinton jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Nincs megállás a zuhanásban: sosem látott mélységben a forint

A dollár árfolyama 305,80 forintig, a svájci franké pedig 308,49 forintig ment el.

Reggel hét órakor az eurót még 333,54 forinton, a dollárt 302,64 forinton, a svájci frankot pedig 305,26 forinton jegyezték. Fél 12-kor az euró 334,91 forinton, a dollár 305,31 forinton, a frank pedig 308,26 forinton forgott.

A forint árfolyama azután gyengült jelentősen, hogy közzétették az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport felmérését az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok szeptemberi szolgáltatóipari, feldolgozóipari és kompozit beszerzésimenedzser-indexeiről.

Az adatok a vártnál sokkal rosszabbak voltak.

Az előzetes adatok tanúsága szerint Németország magánszektorának teljesítménye hat és fél éve először nem bővült, hanem csökkent. A kereskedelmi háborúkat, az autóipar kilátásait és a brit uniós tagság megszűnését övező bizonytalanságok túszul ejtették a gazdaságot.

A német feldolgozóipar válsága tovább mélyült, és a szolgáltató ágazat növekedése is jelentősen lassult. 2013 áprilisa óta először fordult elő, hogy a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett beszerzésimenedzser-index a növekedést és a csökkenést elválasztó 50 pontos küszöb alá – 49,1 pontra – esett.

Az euróövezet gazdasága közel került a stagnáláshoz szeptemberben, miután a feldolgozóipar mélyülő recessziója kezd átgyűrűzni a szolgáltató szektorba.

A Markit-felmérések közzététele után jelentős gyengülésre váltott az euró, estek az euróövezeti államkötvény-hozamok és lefelé indultak el az irányadó tőzsdeindexek.

Az eurót fél 12 körül 1,0973 dolláron, 0,40 százalékos mínuszban jegyezték. Napi mélypontján 1,0965 dolláron, napi legmagasabb értékén pedig 1,1026 dolláron forgott a közös európai fizetőeszköz.

A londoni FTSE-100 index 0,69 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 1,36 százalékos, a párizsi CAC-40 1,01 százalékos, a milánói FTSE MIB 1,18 százalékos, a madridi IBEX-35 mutató pedig 0,93 százalékos veszteségben állt délelőtt fél 12-kor.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
Eltolcshy jól teljesít! Itt a véghajrá...
nevemnick
Eltolcshy jól teljesít! Itt a véghajrá...
Fantomasz
Se forintom se eurom nincs ezért nem érdekel .
Aki Én
Micsoda siker sztori. Nem is értem, miért nem döngetik mellüket a szektások?
Lepényleső
Ez ám a mérce,nem amit mond a ma még tolcsi amice?
Na de fel a fejjel,teljesítenek ezek jobban is?
A holnap már talán arról szól,hogy milyen erős volt valutánk tegnap?
RonaGyuri
lehet boldogan tapsikolni a fityesz-birkáknak: Viktore gazdagodik ebből is! =))
papa.49
Fütyiszek EL KÉNE INDULNOTOK AHOGY A CSUTI MONDTA VAGY 10 ÉVE A SUNYI PICSÁBA !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.