A kormány az Európai Unió (EU) minden fórumán fellép azért, hogy újra adómentes legyen a pálinkafőzés – mondta Tállai András a Magyar Nemzetnek.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a lap szerdai számában úgy fogalmazott:

a pálinkafőzés hozzátartozik Magyarország hagyományaihoz.

Tállai szerint a kormány nem adta fel az adómentes pálinkafőzést, továbbra is fellépnek ezért az uniós fórumokon

Fotó: Pixabay CCo

Hangsúlyozta, hogy az európai vitákban ügyelni kellene arra, hogy az európai közösség egyik tagállamát se vágják el hagyományaitól.

Felidézte, hogy

Magyarország évekkel ezelőtt már megvívta a maga "pálinka szabadságharcát" az unióval.

A magyar kormány korábban adómentessé tette bizonyos mennyiségig a pálinkafőzést, Brüsszel azonban kötelezettségszegési eljárást indított emiatt. Hosszas egyeztetés után végül 2015-ben nagyon kedvezményes szabályokat harcoltunk ki.

A pálinkafőzés ügye az idei év elején került ismét napirendre, Szlovénia ugyanis felvetette, hogy bizonyos mennyiségig adómentessé tehetné az EU a pálinkafőzést.

A kezdeményezéshez a magyar kormány azonnal csatlakozott, és javasolta, hogy évi száz liter tömény italt bárki – otthon vagy bérfőzdében – közteher megfizetése nélkül állíthasson elő.

Tállai András kifejtette, hogy bár az év elején, a román elnökség idején még mutatkozott alkalom az érvek ütköztetésére, időközben a finnek vették át az uniós elnökséget, és ezzel szertefoszlott az érdemi diskurzus lehetősége. Az államtitkár úgy vélte, hogy a módosítást egyes közép-európai államok biztosan támogatták volna, ám bizonyos nyugati, északi országok nem hajlandók a változtatásra.

A házi pálinka népszerűségét az adóhivatal adatai is alátámasztják: mind az otthoni főzőberendezésekben, mind a bérfőzdékben évről évre nő az előállított mennyiség. Az idén az első fél évben 44 ezer párlatadójegyet váltottak ki az otthon főzők, míg a tavalyi első fél évben 36 ezer, 2017 első hat hónapjában pedig 34 ezer, egy liter előállítását lehetővé tevő jegyet vásároltak. A bérfőzdékben az idei első fél évben 1,47 millió liter, ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot készítettek, a tavalyi azonos időszakban 1,38 millió liter, tavalyelőtt pedig 1,22 millió liter volt a megrendelésre készült mennyiség – olvasható a Magyar Nemzetben.

Forrás: Magyar Nemzet, MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
te már csak tudod te részeges hájas zsirdisznó!!! Józanodjál már ki te patkány!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rockxy
még felest kér a nép, most aggyatok neki.
aztán meg a nyóccentest.
Eriksson
Hé szomszéd! Mi lesz azzal a rengeteg szilvával, ami a kertjében termett?
Tudja szomszéd, beteg a feleségem. Ha ő meggyógyul akkor lekvár, ha nem, akkor pálinka.
szegfue
@Csizmás Kond: tegnap 20:49 Ez is igaz! Viszont -- szerintem -- a "saját termelésü" alkohol könnyebben elérhető, nagyobb a "csábitás". Nekem van egy nő ismerősöm, aki ugy 55 éves koráig nem ivott, de amikor vettek egy szőlőt, akkor alkoholista lett... az egész termést egyedül itta meg, hiába "figyelték" a családtagok:((
Csizmás Kond
@szegfue: Az izmus egyénfüggő, általában gyengébb jellemre vall legyen az bármiféle .
Azt is tudni illik, hogy ma pálinkát, ugyértve a pálinka recepje szerint készített italat hivatalosan nem lehet kapni sőt kimondottan tiltja a zuniós szabályzat és csak szeszesített alkoholból vegyített és ízesített , pálinka névre keresztelt akármit vehetsz az üzletekben. Nem ugyanaz sem az íze sem a tartalma és ha igaz a kutatások eredménye sokkal könnyebben fogyasztási ingert vált ki mit a természetes pálinka.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.