Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elutasította Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója Horvátország ellen, szabad mozgásának korlátozása miatt benyújtott keresetét.

Marad az elfogatóparancs a Mol-vezér ellen, Magyarországon nem kell tartania semmitől
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hernádi Zsolt az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett mozgás szabadságának elvére hivatkozva nyújtott be panaszt emberi jogainak megsértése miatt 2015 júniusában Horvátország ellen, azt hangsúlyozva, hogy

a horvát hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs és fogva tartási végzések ténylegesen megakadályozzák abban, hogy elhagyja Magyarországot.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság döntése szerint Hernádi Zsolt nem merítette ki a helyi jogorvoslati lehetőségeket Horvátországban, ezért keresetét a strasbourgi bíróság nem tudja befogadni.

Noha a panaszos kérelmében megemlíti az európai elfogatóparancsot és annak Magyarországon kívüli szabad mozgására gyakorolt következményeit,

a bíróság úgy találta, hogy az előzetes letartóztatás elrendelésének felfüggesztésére irányuló panasz alkotmánybíróság előtti előterjesztése nem megfelelő

- írták.

A bíróság megállapítása szerint Hernádi Horvátországban az alkotmányossági felülvizsgálatban nem hivatkozott az európai emberi jogi egyezmény mozgásszabadságot garantáló passzusára, és konkrétan mozgásszabadságának korlátozására sem hivatkozott horvátországi beadványában, csak a vonatkozó horvát jogszabály értelmezését vitatta a vele szemben elrendelt letartóztatási parancs jogszerűségét megkérdőjelezendő.

Hernádi Zsolt a horvát hatóságok szerint

10 millió euróval vesztegette meg Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőt, hogy a Mol befolyást szerezhessen a Mol-INA olajvállalat irányításában.

A volt horvát miniszterelnök azóta börtönbüntetését tölti.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Elegge magaert beszel, hogy Magyarorszag legnagyobb vallalatanak az elnoke korozott bunozo.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Ludmilla: A Corvinus egyetemet "fenntartó,és működtető" alapitvány kuratóriumának elnöke, egy nemzetközileg körözött köztörvényes bűnöző. És ebből az egyetemből óhajtanak létrehozni egy a világ élvonalába tartozó intézményt.Egy "elit" egyetemet.
papa.49
@kereső: Rablók, tolvajok egyeteme az világhírű lesz, kell az utánpótlás !!!
Ludmilla
meg kell nézni,kik állnak az ország legfontosabb intézményeinek élén.. minden fideszre szavazó felelős az ország lezüllesztéséért
Ludmilla
@jesz: nem jó...egyértelműen Orbán érdeke.. mol részvények...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.