Több ezer tüntető gyűlt össze pénteken, hogy csatlakozzanak a globális klímasztrájkhoz, a résztvevők kilencven százaléka diák – számolt be az Index és a 24.hu az eseményről.

Több ezren vettek részt Budapesten a klímasztrájkon

A harmadik globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti tüntetés résztvevői a Lánchídon 2019. szeptember 27-én. A tüntetést a Fridays For Future Magyarország mozgalom szervezte. MTI/Mónus Márton

Március 15. és május 24. után péntekre újabb globális klímasztrájkot hirdetett a Fridays For Future mozgalom. A menet délelőtt fél tizenegykor a Clark Ádám térről indult el a Kossuth térre a Lánchídon keresztül.

 Mit akarunk? Klímavédelmet! Mikor akarjuk? Most!

- ezt ismételték a legtöbbször a menetben, de nem csak magyarul, de angolul, vagy épp németül is skandáltak a résztvevők.

A tüntetésen a transzparensek jó része klímavédelmet, zöld hozzáállást sürgetett.

Több ezren vettek részt Budapesten a klímasztrájkon

A harmadik globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti tüntetés résztvevői a Lánchídon 2019. szeptember 27-én. A tüntetést a Fridays For Future Magyarország mozgalom szervezte. MTI/Balogh Zoltán

Az Index azt írja, a Kossuth téren beszédek kezdődtek, felszólították a magyar kormányt, hogy "a klímasemlegességre törekedjen, jelentsen be klímavészhelyzetet, és általában a zöldebb politikát követeltek".

Az eseményen beszédet mondtak többek közt a WWF Hungary, a Greenpeace Magyarország és az Extinction Rebellion képviselői.

Végül ébresztőórákkal zárult 13:00-kor a klímasztrájk: a résztvevők hangos vekkerszóval akarták figyelmeztetni az Országgyűlés képviselőit arra, hogy itt az idő a változásra a klímapolitikában. „Fel kell ébreszteni a politikusainkat.“

Forrás: Index, 24.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Klímasztrájk? Az meg mire jó? A klíma ezentúl javul? Mertugye ezután egy repülő sem száll fel 70 tonna kerozinnal, amit a másik kontinensig eléget. Van olyan amcsi reptér, amelyről napi ezer járat indul...
Aztán a nagy szállodahajók, a konténerszállítók, a tankerek...akkora motorjuk van, mely pont annyi káros anyagot termel, mintBudapest járművei naponta.
A katonai repülők, melyek a levegőben tankolnak még 25 tonnát, hogy célhoz érjenek. Az induláskor tankolt 70 tonna nem elég. Aztán a kínai szénerőművek tömkelege, vagy India, dettó...
Ez csak nagyhirtelen...mert sokmindenről nincs is tudomásunk..

Klímasztrájk...amúhgy jól hangzik...

- Tanárnő, el szeretnénk menni, mert klímasztrájk van a Lánchídnál..!
...megnézném azt a tanerőt, aki nemet mond...nehéz időket élünk.

Kár, hogy nem tudjuk megkérdezni a neandervölgyi őseinket, akik kénytelenek voltak a cudar jégkorszakban élni, és paleolit táplálkozással fenntartani a családot.
Fantomasz
@jesz: jobban éltek ,nekem lerohad a lábam mire bejárom az ósünt . Eredeti kalandtúra ,és xopatnak is mert időnként direkt átrendezik nehogy véletlenül megtaláld amit keresel . :-(((((((
jesz
Most hallom, hogy hirdessenek ki " klímaszükségállapotot"...szól a követelés.

Hát...ezt még szokni kell...
sokanvagyunk
...aztán mindegyik gyerekért jött apu vagy anyu egy-egy járgánnyal, és hazahajtottak velük, miközben több ezren jó nagy kerülővel, dugókat okozva átkozódva pöfögtek dolgukra menve.
jesz
Azok a fiatalok, akik boldogan tüntetnek a jobb levegőért, tudják-e, hogy a szűkebb környeztükben történik az igazi egészségromboló légszennyezés...ugyanis ahogy jön az ősz, a hidegebb esték, elkezdenek füstölni a kémények, és szívja a nép a füstöt. (a diákok is)

Nos ma jártam néhány barkácsáruházban, ahol több tucatnyi jobbnál jobb fatüzelésű kandallót kínáltak a kedves vevőnek. Ezekben az ügyesebbje bármivel tud tüzelni, ami előny, de csak neki, mert a környéket betakarja a (szén, és gumi)füst.

Tisztelt elempések! Mi a helyzet a légszennyezés-méréssel? Mi a helyzet a régi, de még jól lakható/élhető öreg házakkal, amit szigetelni kellene, nyílászárókat cserélni?

A diákok bármilyen harcosak, nem tudnak tenni ez ügyben semmit.

Miközben a légszennyezés egyre durvább. (itt, és most)
vacsi
Ezek a tüntetők vajon hogy élnek? Vállalnák az olyan életet, mint nagyanyáik, dédanyáik? Gyalog közlekednek, vagy járművekkel? Lemondanának a mai kor sok-sok vívmányáról? Güriznének látástól vakulásig a földeken, kapálnák a babot, kukoricát, ahelyett, hogy lepermeteznének mindent? Meglennének világítás, gáz nélkül, hordanák a vizet a falu kútjáról, WC helyett járnának ki az árnyékszékre (rosszabb esetben a trágyadombhoz)? Mer, ha ezeket nem vállalnák ... akkor maradjanak nyugton!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.