Trócsányi orosz kapcsolatait is kifogásolta az EP.

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága csütörtökön úgy döntött: Trócsányi László biztosjelölt érdekei összeegyezethetetlenek a betöltendő pozíciójával. A szavazás indokairól levélben értesítették az Európai Parlament elnökét, David Sassolit.

Az Index számolt be arról, hogy a Politico brüsszeli hírportálnak sikerült megszereznie a dokumentumot ami az alábbi aggályokat sorolja fel Trócsányival kapcsolatban:

- Egyértelmű és összetett kapcsolat a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodával

- Orosz kapcsolatai, különös tekintettel arra az ügyre, mikor az amerikai kormány kérésének dacára Oroszországnak adtak ki két orosz fegyverkereskedőt, egyiküket később szabadon is engedték

- Igazságügyi miniszterként játszott szerepe abban, hogy 2018-ban a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda Paks II-vel kapcsolatos megrendeléseket kapott

- A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda társtulajdonosát személyes tanácsadójának nevezte ki a minisztériumban, mikor még 12,6 százalékos tulajdonrésze volt a cégben

A Népszava birtokába került az a levél, amit az Európai Parlament jogi bizottságának (JURI) elnöke írt az EP-elnöknek a Trócsányi Lászlóról szóló csütörtöki ülést követően.

A levélben többek közt az szerepel, hogy

a Jogi Bizottság úgy ítéli meg, hogy ebben a szakaszban és amíg az összeférhetetlenség nem szűnik meg, komoly kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a biztosjelölt gyakorolni tudja-e a szomszédságpolitikával és a bővítéssel kapcsolatos biztosi feladatait.

A csütörtöki ülésen a román Rovana Plumbbal kapcsolatban is megállapította a jogi szakbizottság az összeférhetetlenséget.

Az EP-elnök szerint nem egyértelmű a bizottság véleménye, ezért arra kérte a JURI tagjait, hogy hétfőn újra üljenek össze, majd döntsék el, mit akarnak pontosan.

Orbán: Trócsányi "bűne", hogy segített megvédeni az országot a migrációtól

Trócsányi László segített megvédeni Magyarországot a migrációtól, és most ezt "dörgölik az orra alá" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, miután előző nap az Európai Parlament jogi bizottsága összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között.

A kormányfő úgy fogalmazott: Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter nemzetközi tekintélyű jogtudós, tapasztalt diplomata, a legalkalmasabb ember arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen.

Ám "van neki egy bűne", segített a kormánynak megvédeni Magyarországot a migrációtól, az ő segítségével alkották meg a jogszabályokat ahhoz, hogy senki se érkezhessen okmányok nélkül, szabálytalanul az ország területére

- közölte a kormányfő.

"Ezt dörgölik most az orra alá", de nem szemből támadnak, hanem egy "sunyi oldalvágást" tettek, és nem a szakmai, hanem a jogi bizottságban szavaztak ellene, pártalapon – mondta.

Közölte:

csütörtökön beszélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság megválasztott elnökével, és abban maradt vele, hogy megvárják, amíg írásba adják a jogi bizottság véleményét, majd ismét konzultálnak.

Forrás: Index, 24.hu, Népszava, MTI

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Trócsányi elévülhetetlen bűnöket szerzett társtettesként a jogállam leépítésében.
Mindemellett megrögzött hazudozó. Nem mentő körülmény, hogy a kormányban
a hazudozási hajlam felvételi követelmény.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bencemacska
@nezelodo: ma, 19:23
Azt hiszen nem volt egyértelmű a megjegyzésem. Az otthoni "saller osztogatóknak" javasoltam, hogy vegyék meg időben a hozzá tartozó szemüveget.
Ne te vedd meg! /A végén úgyis az általunk befizetett adóból fizetik!/
reagens
Na fiúk! Akkor kezdődjön az offenzíva. Csak keményen és határozottan de elmésen.
ittott
@durbincs: ez mi? az egész világ hülye, csak Te vagy észnél? Ilyen nincs.
namihami
Mégiscsak felháborító, hogy ezeknek a migráncssimogatóknak semmi nem tetszik, mindent észrevesznek.
Nézzék meg, hogy nálunk, a Béke Szigetén bezzeg az ilyen pimpf apróságokon a Vezér és csapata milyen nagyvonalúan képes átlépni. Nemhogy kirúgná, mint alkalmatlant, de még el is várja a hasonló, a pozíció szakszerű fideszes betöltését garantáló csalásokat.
Így kellene a brüsszeli liberálisoknak is az ő kinevezéséhez állni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.