Földünk védelmére is felhívják a figyelmet az Országos Könyvtári Napok Nógrád megyei rendezvényein; Salgótarjánban többek között Németh Lajos meteorológus tart előadást az éghajlatról, Balassagyarmaton egy falu példáján mutatják be az ökológiai gazdálkodást.

A Föld védelmére hívják fel a figyelmet a könyvtári napokon Nógrád megyében

Az Országos Könyvtári Napok tematikája idén az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, ennek jegyében szervezték programjaikat a Nógrád megyei intézmények is.

A salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban Könyvtárak az emberekért – felelősség a földért címmel hirdették meg a hétfőn kezdődő egyhetes programsorozatot – tájékoztatta az MTI-t Molnár Éva igazgató.

Alkalmazkodás a változó környezethez: zöldülő életmód címmel kiállítást nyitnak meg, beszélgetést szerveznek Géczy Gábor fizikussal, a Magfalváért Egyesület megalapítójával, a gyerekek a vízcseppről nézhetnek meg papírszínházi meseelőadást.

Németh Lajos meteorológust arra kérték, beszéljen arról, mi lesz a földdel és az éghajlattal, míg Bocsó Anita környezeti nevelőtanár Szabó Lőrinc és az Ipoly, avagy gőték az irodalomban címmel tart előadást.

A Balassi Bálint Megyei Könyvtárban megemlékeznek a 75 éve született Kerényi Ferenc Madách-kutatóról, kvízjátékokat szerveznek környezetvédelemről és irodalomról. Az intézmény csatlakozik a Magyar Rákellenes Liga salgótarjáni alapszervezete Egy nap a nőkért című figyelemfelkeltő rendezvényéhez, valamint itt mutatják be a Palócföld folyóirat legfrissebb számát.

A programsorozat keretében adják át a rónafalui és somoskői fiókkönyvtárakat, a feledékeny olvasóknak pedig elengedik a késedelmi díjakat.

Balassagyarmaton a Madách Imre Városi Könyvtárban október 3-án Balla Orsolya beszél az ökológiai gazdálkodásról és a környezetvédelemről egy falu példáján keresztül.

Pásztón a Teleki László Városi Könyvtárban 4-én, pénteken Sótér Eszter pszichiáter tart előadást arról, hogy mit kezdjünk a klímaváltozással.

Pásztón felhívást is közzétettek, olvasóikat arra kérik, hogy tervezzenek, alkossanak újat a környezetükben lévő, de már nem használt tárgyakból. Az elkészült tárgyakat az október 10-i ökonapon mutathatják be, a legötletesebb alkotásokat díjazzák.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.