Egy nap van a határidő lejártáig, de eddig csak nagyon kevés delegáltat, mindössze 8670-at jelentettek be a jelöltek és jelölőszervezetek a helyi választási bizottságokba és szavazatszámláló bizottságokba az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választásra.

Nagyon kevés szavazatszámláló lesz az önkormányzati választásonFotó: MTI/Balogh Zoltán

Öt évvel ezelőtt 33 ezer delegált követte nyomon a választást.

A választási bizottságok megbízott tagjait október 4-én, pénteken 16 óráig a választási bizottság elnökénél, a szavazatszámláló bizottság megbízott tagjait a helyi választási iroda vezetőjénél kell bejelenteni. A Nemzeti Választási Iroda csütörtöki adatai szerint mindössze 8670 delegáltat jelentettek be a jelöltek és jelölőszervezetek a szavazatszámláló bizottságokba és az egyszavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba.

A 10 278 szavazatszámláló bizottságba és az egyszavazókörös településen a helyi választási bizottságba két-két tagot lehet delegálni. Ezek a bizottságok legalább öttagúak: a három választott tagot még az országgyűlési választás előtt megválasztották a képviselő-testületek, a többi tagot a jelöltek, jelölőszervezetek delegálhatják. Ha nem lesz elegendő delegált, a helyi választási iroda póttagokkal egészíti ki a testületeket.

A többszavazókörös települések választási bizottságaiba és a területi választási bizottságokba egy-egy tagot küldhetnek a választókerületben jelöltet, listát állító jelölőszervezetek.

Két tagot küldhet a szavazatszámláló bizottságba az egyéni listás vagy egyéni választókerületi képviselőjelöltet, polgármesterjelöltet, főpolgármester-jelöltet, illetve kompenzációs, fővárosi kompenzációs és megyei listát állító jelölőszervezet, továbbá a független jelölt.

A helyi választási bizottságba egy tagot delegálhat az egyéni listás vagy egyéni választókerületi képviselőjelöltet, valamint a polgármesterjelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt.

A területi választási bizottságba egy tagot küldhet a megyében listát állító jelölőszervezet, a Fővárosi Választási Bizottságba ugyancsak egy tagot delegálhat a főpolgármester-jelöltet és fővárosi kompenzációs listát állító jelölőszervezet, valamint a független főpolgármester-jelölt.

A közösen jelöltet, illetőleg listát állító szervezetek együttesen jogosultak tagot megbízni a választási bizottságba.

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.

(MTI)

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
@Eriksson: Itt egy konkrétum: tény, hogy törvénytelenség történt, de nem tesznek semmit. A választási bizottság elmehet a sunyiba, mert tehetetlen! Elhiszed, hogy az elkövetők személye ismeretlen, amikor be vannak jelentve egy lakásba rahedlien? Hogyan nem lehet ezt megállapítani és büntetni?
Hát úgy, hogy nem szabad!
hvg.hu/itthon/20191003_zahony_hazak_ingatlan_valasztasi_bizottsag?s=hk
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Nem ügy!
.
Ezek még Kádárt is kijátszották, min mellékterméküket a palánkon
.
www.youtube.com/watch?v=4xGrl-JJpi8
.
!!!
azösszeskibanévfoglalt
én se jelentkeztem.olvastátok, h mennyi lapot adnak a nemzetiségivel együtt, és az ovb külön felhívta ráa figyelmet, h nekeveredjenek, azért külön adják oda őket inkább? tudod mikor csinálom ezt? sose.
szavazni se megyek. mondjuk annak nincs köze ehhez
Jozefina
Annál jobban csalhatja a választási eredményeket a fidesz!!!
Mondjuk szavazni jó lenne ha minél többen elmennének!!!
szegfue
@Horizont: Itt a faluban -- talán rajtam kivül -- mindenki ismer mindenkit, vagyis ellenzékiként senki sem meri vállalni. Látnod kellene, hogy a fideszesek képei 50-100 méterenként "lebegnek" az oszlopokon... és egyetlen ellenzéki jelölt képe sincs kint, nyilván ez meg pénz kérdése. Egyetlen bolt vállalta csak be, hogy kitett a bejárati ajtajára egy A4 szórólapot + az üzlettől az uttesten áthuzódó molinot, ami olyan kicsi, ill. keskeny, hogy autóból nem látni, gyalogosan is csak akkor, ha közelebb megyek. Szóval még az indulás előtt sincsenek egyenlő esélyei az ellenzéknek, pedig 3 párt és 2 civil szervezet is támogatja nálunk és nem azért, mert tehetségtelenek, hanem azért, mert a Fidesznek van pénze (bár tudnám, hogy miből)!
papa.49
@szegfue: Abból amit az országtól ellopnak !!!
szegfue
@papa.49: Na mondjuk sejteni lehet, de hogy ebből jut a mi településünknek is?! Vagy talán az önkormányzati pénzből "csipnek" le?! Ugy, de ugy szeretném látni, hogy milyen számla van mondjuk a plakátokról, annak kihelyezéséről és mondjuk a "bérleti dijáról"... na meg hova is könyvelik, esetleg a közétkeztetésre, vagy fütés karbantartásához?
görbetükör
Szerintem egy is elég, aki majd elszállítja a végén. Úgysem számolja senki, csak az eredményt hirdetik majd ki.
Éljen a kedves vezér!
papa.49
@szegfue: Jó kérdés de ezekre még egy darabig nem kapunk válaszokat sajnos !!!
reagens
Gyerünk roncsellenzék. Aktivizáljátok azt a húsz embereteket!
Rajta! Ezekcsalnaklopnakhazudnakgazemberek! :-)))))))))))))))))))))))
szegfue
@görbetükör: 14:24 Én inkább ugy gondolom, hogy a településeken elég rendesen számolják, csak amikor kapcsolódnak a rendszerhez és "felhőkben" elküldik a megszámlált szavazatokat, akkor "lefagy" a rendszer, hiba támad a szerverben... és máris más "jön ki belőle", mint amit küldtek. De hát "éljen a kedves vezér"!
maci0427
A Baloldal az ellenzék megint direkt a "seggén ül" ??? Ez komoly ? És utána megint reklamálnak és csalást kiabálnak ?! Vagy ezt direkt csinálják ?!
maci0427
@papa.49: Az ellenzéki politikusoknak jó helyük van , minek mozgolódjanak feleslegesen ? Szerintem letojják az egészet ! És ez lesz majd 2022. -ben is ?!
Eriksson
@Horizont: Van egy ötletem: Azt mondja az ellenzék, hogy ők vannak többségen. Nosza, mindenki akit érdekel, az jelentkezzen és ügyeljen a választások tisztaságára. Sőt be se engedjék a szavazókörbe, aki szerintük Fideszes.
Utólag választási csalásokról már ne óbégasson.
görbetükör
@Eriksson: Valóban fölösleges a választási csalásokról óbégatni.
Hiszen amit hivatalosan is elismertek utólag, hogy törvénytelen volt, abban sem volt semmi következmény.
Szánalmas cirkusz ez az egész.
De legalább félnek az eredménytől, ezért van a csalás. Mert szembenézni a valósággal, hogy közutálatnak örvend a kormány, nagyon ciki lenne.
Éljen a kedves vezér!
Eriksson
@görbetükör: Én nem prejudikálnék, majd utólag megbeszéljük.
Megjegyzem, itt nem a kormányról van szó, hanem helyi választásról. Nyugodtan jelentkezz szavazatszámlálónak, hogy első kézből szerezz tapasztalatokat.
Málna
@Horizont: Persze, hogy csalás lesz. El se menjetek szavazni. Felesleges.:-)
görbetükör
@Eriksson: Úgy, de úgy szeretném tudni, hogy tényleg hiszel-e abban amit mondasz, amit elhitetni akarsz.
De azt hiszem, ez örök titok marad számomra.
azösszeskibanévfoglalt
@Horizont: felesleges
eleve a válaszási tv. egy nagy csalás, ott helyben már nem szorulnak rá.
görbetükör
@Eriksson: Itt egy konkrétum: tény, hogy törvénytelenség történt, de nem tesznek semmit. A választási bizottság elmehet a sunyiba, mert tehetetlen! Elhiszed, hogy az elkövetők személye ismeretlen, amikor be vannak jelentve egy lakásba rahedlien? Hogyan nem lehet ezt megállapítani és büntetni?
Hát úgy, hogy nem szabad!
hvg.hu/itthon/20191003_zahony_hazak_ingatlan_valasztasi_bizottsag?s=hk
szegfue
@Eriksson: 15:11 Persze, hogy nem a kormányról van szó! Ezt tudod Te, én és még sokan, csak az a baj, hogy mégis arról szól: Fidesz-KDNP, vagy az ellenzéki pártok egyikének "támogatottja" lesz a polgármester és a testülete. És azért az sem véletlen, hogy a kormánytól, vagy a Fidesztől, mint párttól nem 1x hangzott el, hogy ha fideszes lesz a polgármester, akkor lesz pénz, akkor "fejlődhet" az a település, na meg még Kósának is a legfontosabb munkája lesz, hogy a választások után "foglalkozik" az önkormányzatokkal.
papa.49
@szegfue: Na hiszem az ,,ÉSZKOMBÁJN,, kupaklaja akkor lesz KÁOSZ RENDESEN !!!
Eriksson
@görbetükör: Csakis azért mondom amit mondok, mert úgyis gondolom. Még ha néhányaknak nem is tetszik.
De most mi a probléma?
Eriksson
@görbetükör: " Itt egy konkrétum: tény, hogy törvénytelenség történt, de nem tesznek semmit."
S te már eleve kijelented, hogy most is ez fog történni, holott még meg sem történt a választás. Mondom: Helyi választások lesznek. Ne példálózz ide nem való esetekkel.
Nessy
Azt hiszem, nem sok jelentősége lesz a választóköri szavazat számlálásnak! A végső adatokat a számítógép adja meg! Annak a "remekül működő programja" meg a tesztelése óta közismert!
azösszeskibanévfoglalt
@Eriksson: teljesen releváns pedig a cikk.
neked hogy tetszene, ha soha ott nem élők mondanák meg, ki legyen polgid?
Eriksson
@szegfue: Ez lehetne a választási ígéret szerinted? Ha ezt komoly lenne, akkor maguk alatt vágnának a fát.
Hallani kellene a szöveget kontextusban.
Eriksson
@azösszeskibanévfoglalt: A polgit és a képviselőket a helyiek válasszák meg. Ők talán csak tudják ki a helyi lakos és ki nem.
azösszeskibanévfoglalt
@Eriksson: te vagy ennyire hülye, v minket nézel annak?
az választja meg, aki benne van a választói névjegyzékben, abban meg azok vannak, akik az adott településre be vannak jelentve. ha abban benne van 300 ukrán áp., akik a laciék mögötti disznóólban laknak papíron, és akiket busszal-hoznak visznek szavazni, + ellátás meg némi pénz mellé a szolgálatukért, akkor az a 300 ukrán is szavazni fog a te helyi kis polgidra.
vagy odaálltok a szavazókörökbe, és akinek nem ismerős az arca, azt nem engeditek szavazni? vagy hogy gondoltad meggátolni a 300 ukrán szavazását szeretett kis szűkebb pátriárkádban?
Eriksson
@azösszeskibanévfoglalt: Nem emlékszem, hogy én hülyéztelek volna.
azösszeskibanévfoglalt
@Eriksson: én se hülyéztelek le. kérdeztem.
de nem válaszoltál se erre a kérdésemre, se a másikra
görbetükör
@Eriksson: Még egyszer megkérdezem, mert bizonyára nem vetted észre fentebb a kérdésem:
Úgy, de úgy szeretném tudni, hogy tényleg hiszel-e abban amit mondasz, amit elhitetni akarsz.
De azt hiszem, ez örök titok marad számomra.
Eriksson
@görbetükör: Válaszoltam rá bogárkám:
@görbetükör: Csakis azért mondom amit mondok, mert úgyis gondolom. Még ha néhányaknak nem is tetszik.
De most mi a probléma?

ma, 16:11
görbetükör
@Eriksson: Nem vagyok a bogárkád.
Problémám meg inkább neked van nagyobb. De most fut veled a szekér, ezért nem érzed.
görbetükör
@görbetükör: helyesbítek: problémáD neked van nagyobb! :D
görbetükör
@Eriksson: helyesíbítettem: problémáD neked van nagyobb! :D
Eriksson
@görbetükör: Na, most gondolkodj el, mekkora marhaságot mondtál.
Annyira fut a szekér velem, mint ahogy veled is futhatna, ha az életnek a szebbik oldalát néznéd, s nem mindig azt, min lehet siránkozni.
Most éppen az a legnagyobb problémám, hogy mire költsem a nyugdíj prémiumot. Talán valamit az unokáknak karácsonyra
görbetükör
@Eriksson: Nem, nem mondtam marhaságot. Mert én nem szállok fel olyan szekérre, aminek az iránya nem tetszik.
Tudod, nekem nem is általában a pártokkal, sőt nem is konkrétan a Fidesszel van bajom.
Nekem azzal van bajom, hogy a komoly gondok, problémák úgy vannak kezelve, mint politikai téma. Amit vagy támogat, vagy elvet. Pedig a problémák az ország érdekében megoldandók, enyhítendők lennének. Bárki is veti fel, akár kormány, akár ellenzék.
És inkább nem szállok fel a szekérre, inkább vergődöm, inkább elfogadom, hogy ellenségnek tartsanak, semmint a komoly problémát elhazudjam, sőt, elfogadjam, hogy ne oldják meg.
Ez van.
Eriksson
@görbetükör: Tudod kedves. Én a magánéletben nem foglalkozom politikával, csak itt vagyok időnként belekényszerítve. Ahol elmondom a véleményem, ahogy én azt gondolom. Nem dicsekszem, nem siránkozok, élem a magam lehetőleg pozitív nyugdíjas éveit. A sorsom az enyém, azon kis nyavalygók nem tudnak változtatni.
Hinni meg a templomban kell, nem politikai pártok hazugságáradatának.
görbetükör
@Eriksson: Remélem, kedves mostanában nem kell mentőt hívni sem hozzád, sem egyetlen családtagodhoz sem. Nem politikai megjegyzésnek szántam, pusztán magánemberi jókívánságként.
Eriksson
@görbetükör: Kösz a jókívánságot és a hozzám való nincs mit, de most már lapoztam. Köszönöm a beszélgetést.
Lepényleső
Ugyan egy is minek? Már régen szét vannak osztva a helyek? S mind a bán által
hitelesítettek,nehogy a tervektől eltérjenek?
görbetükör
@bakcsubakka: -Nem! Őszintén remélem, hogy ebben az országban senki nem fog komolyan sem mentő, sem kórház segítségére szorulni.
SystemError
Kubatov már készűl, miközben a propis fidess bérkommentelők kapják róla le a habot.
reagens
@SystemError: Ha már a magyaroknak írkálsz, miért nem tanulsz meg magyarul? Ja hogy nehéz ez a magadfajtának! :-))))))))))) Bizony! :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.