Göncz Árpád néhai köztársasági elnökre emlékeznek a hétvégén azokon a településeken, ahol a volt államfőről közteret neveztek el, szobrot, emléktáblát állítottak – közölte a Göncz Árpád Alapítvány, a megemlékezések kezdeményezője az MTI-vel.

Göncz Árpád négy éve, 2015. október 6-án hunyt el.

Megemlékezéseket tartanak Göncz Árpád halálának évfordulója alkalmából

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/SZDSZ-archívum

Emlékét számos hely őrzi az országban: Budapest III. kerületében, egykori lakhelyén, a Bécsi úti házon emléktábla; az Óbudai Egyetem parkban a Göncz Árpád Baráti Kör által ültetett fa és Jovánovics György róla készített mellszobra; a XIII. kerületben a Göncz Árpád Városközpont és Erős Apolka szobra; Budaörsön a Göncz Árpád utca; Százhalombattán a Göncz Árpád tér; Szegeden az egyetem parkjában a Göncz Árpád sétány; Komlón a város díszpolgárainak fasorában a közelmúltban ültetett fa és emléktábla "bizonyítja, az ország, az emberek nem felejtik a Magyar Köztársaság egykori elnökét" – olvasható az alapítvány közleményében.

Göncz Árpádot 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője. Az első szabad választások után az új Országgyűlés alakuló ülésén házelnök lett, és ő látta el az ideiglenes köztársasági elnöki teendőket is. Az MDF és az SZDSZ megegyezése alapján választotta a parlament öt évre a Magyar Köztársaság elnökévé, majd mandátumának letelte után, 1995. június 19-én újraválasztották.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr plágium
Számomra Gönc Árpád volt az igazi Köztársasági Elnök.
A többi : a madár, plagi pali, Áder a nyomába nem léphet.
maci0427
Gönc Árpád is megosztó személyiség volt és akik utána olvasnak azok tudják azt, hogy miről van szó !!! De ez most megszépül , ellenben Kádár rendszerrel akik most kígyót békát üvöltöznek rá, miközben fingjuk nincs arról az 1945 - 1956 közötti időszakról , a Szovjet időszakról , -- / de ha Hitler nyeri a háborút meg szarabb lett volna / -- és az utána következő évtizedekről , amiből kinevelkedtek a régebbi és mostani milliomos és milliárdos emberek ,politikusok ! Letagadják a KISZ. MSZMP. Hazafias Népfront , Munkásőrség és más ilyen olyan tagságukat is ! És a gyökerek sosem halnak ki !
maci0427
Itt az interneten egy - két írás, de van több is és már nagyon régóta lehet olvasni! Ez az igazsághoz hozzátartozik , mert az embereknek ismerni kell az igazságot is !!! --- kiettemeg.pestisracok.hu/2018/02/a-goncz-arpad-mitosza/ / nepszava.hu/1140260_goncz-arpad-tortenelmi-felelossege És még van rengeteg rálehet keresni az interneten ! -- Én Mádl Ferencet szerettem és tiszteltem!
Dr plágium
Számomra Gönc Árpád volt az igazi Köztársasági Elnök.
A többi : a madár, plagi pali, Áder a nyomába nem léphet.
tudode
Ha Árpi, Pali, Jani bá'-t mérlegre tesszük, mint az ég és a Föld a különbség!
.
Rá érdemes jó szívvel emlékezni!!!
KisGenyo2
Azt lehet tudni, miért volt a sitten "Patkány" a beceneve? Nem túl jó csengésű, még besúgóknak sem...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.