Az Európa Tanács hasonlóan komoly kihívásokkal néz szembe, mint hetven évvel ezelőtt, ezért feladata a következő években az lesz, hogy újra megteremtse Európa egységét – emelte ki az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyhetes őszi ülésszakát követen az MTI-nek telefonon nyilatkozva csütörtökön.

Németh Zsolt, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése magyar delegációjának vezetője hangsúlyozta, ahogy egész Európában, vagy az Európai Parlament falain belül, úgy az Európa Tanácsban is tapasztalható kelet-nyugati megosztottság rendkívüli mértékben elmélyült.

A 47 tagot számláló tanács azonban "leképezi a nemzetek Európáját, hordozza azt az eszmét, amely mentén Európát újra lehet egyesíteni. Mi Magyarország erre készen állunk" – jelentette ki.

A politikus kiemelte, az idén 70 éves Európa Tanácsnak nagyon fontos szerepe volt a közép- és kelet-európai országok könnyebb európai integrálódásának folyamatában a rendszerváltozás után. Magyarországnak ezért épp olyan fontos az Európa Tanács alapításának 70. évfordulója, mint a rendszerváltozás 30. évfordulója. Ez nyitotta meg ugyanis az utat a közép- és kelet-európai országok csatlakozása előtt, teljessé téve az európai térképet – mondta.

Arra emlékeztetett, hogy 70 évvel ezelőtt romokból kellet újjáépíteni az európai politikai rendszert, amely mostanáig biztosította a békét. békét hozott.

A jogállamiságra és az emberi jogokra épülő háború utáni rendszer komoly történelmi sikernek tekinthető, amelyben az Európa Tanácsnak, valamennyi testületének és szakértői bizottságának vitathatatlan szerepe van – tette hozzá.

Németh Zsolt végezetül elmondta azt is, hogy Kovács Elvira, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Esélyegyenlőségi Bizottságának elnöke elnyerte a lehetőségét annak, hogy átfogó kisebbségi jelentést készítsen az elkövetkezendő hónapokban.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Nem érezte egy kicsit álságosnak az elmondott szövegét Németh Zsolt?
Vagy mire kiért, elfeledte az itthoni szövegeket, még azt is amit ő szokott elmondani a főnökével egyetemben?
colibri
Amíg orbán-félék is bele tartoznak az unióba, addig soha nem lesz egységes. Legjobb példa rá a magyarországi megosztottság! A világ is nagyon különös fordulatot vett, a nagyhatalmak által irányított politikai "beleszólás" más országok választásaiba, az informatika kicsúcsosodásával egyre fokozódik és az egyszerű választópolgár által átlathatatlanná, felfoghatatlanná vált... A klímaváltozás vetít előre változást, egyfajta újrakezdést a túlélőknek.
tudode
Ki tudja hány ezer közszolga kénytelen meghasonulni ennek a szakbarbárnak a kitalációjában, hasonlóan Navracsicshoz:
.
Navracsics ma nem lépnék be a Fideszbe
.
m.magyarnarancs.hu/belpol/navracsics-ma-mar-nem-biztos-hogy-belepne-a-fideszbe-119594
.
!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.