Az Európai Bizottság friss jelentése szerint a vizsgált 2017/2018-as tanévben a legtöbb európai országban emelkedett a tanárok fizetése, ám ez a legtöbb esetben – így Magyarországon is – csak az inflációkövető indexálásnak köszönhető.

Ezért menekülnek a pályáról – a magyar tanárok keresnek az egyik legrosszabbul Európában
Fotó: MTI/Komka Péter

A hvg.hu által szemlézett jelentés szerint Magyarországon egy kezdő óvodapedagógus vagy tanító éves bruttó fizetése 6875 euró (2 millió 286 ezer forint).

Ez egy hónapra lebontva bruttó 190 ezer forint, azaz amit a fiatalok hazavihetnek, az Budapesten egy albérlet kifizetésére sem elég.

Nem járnak sokkal jobban az egyetemi/főiskolai végzettségű tanárok sem,

az ő kezdő bruttó bérük éves szinten 7639 euró (két és félmillió forint).

Ezzel a lista aljára kerültünk, a legrosszabbul Bulgáriában és Albániában fizetik a tanárokat, de nem túl jó a helyzetük Lettországban, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában sem.

A visegrádi négyek közül csak a lengyeleknél rosszabb a helyzet,

ott egy kezdő tanár évente bruttó 7065 eurót kap, míg ugyanez az összes Szlovákiában 8280 euró, Csehországban viszont jelentősen több: 11 838.

Az összesítésből az is jól látszik, hogy a kezdő tanárokból meglepően sok van, rengeteg viszont a pályaelhagyó, így szinte nagyítóval kell keresni az olyan pedagógusokat, akik 10-15 éve vannak a pályán.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Jün a retkesbence oszt. megmagyarázza, AZ NEM IS ÚGY VAN, ITT KERESIK A EGTÖBBET, LEHET CSAK NEM TALÁLNAK SEMMIT !!!
Jozefina
Köszönhető részben a pedagógusok szakszervezeteinek, akik évek óta jó pénzért tárgyalnak a semmiről és köszönhető részben saját maguknak, hogy nem állnak a sarkukra!!! Nem csoda, hogy sokan nem is a szakmájukban, hanem más területen keresnek boldogulást, persze nem itthon!!!
RonaGyuri
mert őket is - ahogy a nuggerokat - ártunk és qurmányunk megbecsüli! =))
Sámannus
Káslerék kirándultatásra költik a pénzt. Így szellőztetik meg a gyerekek előtt, hogy kívül tágasabb. Exodus ez a javából briganti népség.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.