Sok Fidesz vezette fővárosi önkormányzat hosszú évek óta mélyen ár alatt adja el lakásait.

Mélyen áron alul adják el a lakásokat a fővárosban

Majdnem 30 milliót érő önkormányzati lakásokat adott el 2018-ban az V. kerület kevesebb mint 14 millió forintért, 18 millióra becsült lakásokat lehetett féláron megvenni Erzsébetvárosban, 13,8 milliós ingatlanokat 5,8 millióért adott el a VIII. kerület, Ferencváros 17 helyett 7 milliót, a XII. kerület pedig 28 millió helyett csak 18-at kért a vevőktől.

Egy több év összehasonlító adatait tartalmazó lista azt mutatja, hogy a tavaly eladott 30 lakás előtt például Belváros-Lipótváros önkormányzata hasonló feltételekkel árusított ki négy év alatt összesen 244 lakóingatlant. A 2014-2018 közötti időszakban Terézváros 70, míg a VII. kerület 362 lakást, Józsefváros 327, míg a IX. kerület 243 lakóingatlant adott el jóval azok becsült piaci értéke alatt.

Miközben a VI. és VII. kerület egykori baloldali vezetőit, de még egy ingatlanok értékbecslését végző szakembert is elítéltek korábban, mert nagyértékű ingatlanokat jóval a piaci ár alatt adtak el, az adatok azt mutatják, lehet ezt másként is csinálni: nem egyben kell eladni nagy palotákat, mert az szemet szúr, hanem sok kis lakást kell mélyen ár alatt értékesíteni ugyanolyan haszon eléréséért.

A feltűnően olcsó üzletek mögött visszaéléseket gyanítók miatt azonban nem mindenhol idegeskednek a Fidesz polgármesterei: Belváros-Lipótváros vezetői például nyugodtan hivatkozhatnak arra, hogy ők mindenben jogszerűen cselekedtek, amikor féláron adták az ingatlanokat. A kerület 2007-ben született rendelete az önkormányzat „tulajdonában álló bérlakások elidegenítésének feltételeiről” ugyanis azt rögzíti az akkori polgármester, Rogán Antal aláírásával:

az ingatlan vételára a lakás forgalmi értékének 50 százaléka,

ha az előző öt évben teljes felújítást végeztek az épületben, akkor 80 százaléka.

(Népszava)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
Ezt úgy taníccsák, hogy piacgazdaság...így működik a kereslet-kínálat, tisztelt bíróság...minden árucikk annyit ér, amennyit adnak érte. Ezekben az esetekben ennyit értek a lakások. Minden tökéletes, nem történt visszaélés...
...azt hiszem...tisztelt bírónő.
ila51
de csak a jobbakat mutyizzák át , a frekventált helyeken levőket , még fel is újítják ... a periférián levő kis odúkat , otthagyják lerohadni
RonaGyuri
érdekes, hogy ezt a cikket tőlem kitörölték!!! =))
görbetükör
@Jozefina: és melyik bíróság ítélné el őket?
sokanvagyunk
Gondolom, nem a Hős utcai tulajdonosoknak akarnak kedvező vételt biztosítani ezzel.
namihami
Itt és ezekben az esetekben is a KIKNEKen van a hangsúly.
Csak feltételezem, hogy pl. egy hajléktalan, minimálbéres vagy nagycsaládos az eladott lakások bejárati ajtói előtt se állhattak meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.