Soha nem látott ütemben fejlődik Budapest, a magyar gazdaság motorja a főváros gazdaságstratégiájának elfogadása óta – mondta Tarlós István főpolgármester kedden a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) 74. ünnepi küldöttgyűlésén, éves díjátadó rendezvényén, Budapesten.

A főpolgármester kiemelte, hogy a 2015-ben fogadták el a főváros gazdaságélénkítő és munkahelyteremtési stratégiáját, amelyben célként fogalmazódott meg az, hogy Budapest 2030-ra Közép-Európa vezető gazdasági térsége legyen.

Tarlós István szerint az általános gazdasági fellendülés aligha tagadható a stratégia elfogadása óta eltelt időszakban, ezt adatokkal is alátámasztotta:

2010-ben sem Magyarországon, sem Budapesten nem volt GDP-növekedés (bruttó hazai termék), míg 2019 második negyedévében a magyar növekedés Európában az egyik legmagasabb, 5,1 százalék, és Budapesten termelik meg a magyar GDP mintegy 37 százalékát.

Hozzátette: 2010 júniusában a statisztikai adatok szerint 713 ezer budapesti lakos dolgozott, idén júniusban pedig 127 ezerrel több, 840 ezer. Tavaly a 18 és 64 év közötti korosztály foglalkoztatási rátája a fővárosban 77 százalék volt, ami a legjelentősebb javulást mutatta a környező nagyvárosokhoz képest: 2010 félévkor a munkanélküliek száma Budapesten 70 ezer volt, a munkanélküliségi ráta pedig 9,1 százalék. Jelenleg több mint 50 ezerrel kevesebben, 19 700-an vannak csak munka nélkül, a ráta pedig 2,3 százalék – húzta alá.

Beszélt arról is, hogy a 2014-es budapesti területfejlesztési koncepció három szektort helyez előtérbe. Az egyik a tudás- és készségalapú gazdaságfejlesztés, az üzleti innovációban rejlő lehetőségek jobb kiaknázása, a másik a zöldgazdaság meggyökereztetése, az energiatakarékosság, ezen belül a megújuló energiaforrások használata és innováció. Harmadikként a turizmusban rejlő gazdasági lehetőségek kihasználását nevezte meg.

A turizmus a város gazdaságának egyik nagyon fontos húzóereje, ezért fejlesztése kiemelt prioritást élvez – jegyezte meg.

Közölte, jelentős előrelépést mutatnak a Budapest vonzerejét vizsgáló felmérések az innovációt illetően.

Idén tavasszal Budapest lett egy brüsszeli több százezres szavazáson a legjobb európai úticél, szintén idén az Economist tájékoztatása szerint Budapestet választották Kelet-Európa legélhetőbb fővárosának, miközben 20 helyet lépett elő az élhető városok ranglistáján 2010 óta

- mondta.

Tavaly Budapest nyerte el az Európai Bizottság (EB) által alapított Startup Europe díj legjobb közigazgatásnak járó kategóriáját. Hozzátette, 2019-ben brit elemzők szerint a Brexit után Nagy-Britanniából elköltözni kívánó startupok között a legjobb európai nagyvárosnak Budapest számít, és egy szintén idei felmérés szerint a magyar főváros egyike a világ 100 leginnovatívabb városának – sorolta.

Tarlós István hangsúlyozta, hogy Budapest teljesítménye az ország erősen centralizált jellege miatt magasan kitűnik, országon belüli súlya a magas népességkoncentrációval, a hozzá automatikusan párosuló minőségi humánerőforrással és a fejlődő műszaki és gazdasági infrastruktúra jelenlétével, illetve ezekből következően a magas hozzáadott értékű ágazatok fejlődésével magyarázható.

Az Eurostat legfrissebb regionális, területei adatai szerint az agglomerációban, Budapesten és közvetlen környezetében mintegy 3 millió ember él

- mondta, hozzátéve, hogy

a közigazgatási határon belüli lakosságszám ismeretei szerint körülbelül 1 millió 780 ezret tesz ki.

Magyarország népességének 18 százalékát adja Budapest lakossága és ez termeli meg az országos GDP 37 százalékát – mondta.

Kitért arra is, hogy Budapesten az egy főre jutó GDP 2017-ben az uniós átlag 141 százaléka volt, ezért a vállalkozások fejlesztésénél nem bővelkedik uniós forrásokban.

Tarlós: soha nem látott ütemben fejlődik Budapest

Tarlós István főpolgármester, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) 74. ünnepi küldöttgyűlésén, ahol átvette a Főváros Gazdaságáért Nagydíjat Nagy Elektől, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökétől (j2) 2019. október 8-án. Jobbra Tóth Imre, a BKIK tiszteletbeli elnöke. MTI/Szigetváry Zsolt

A rendezvényen a BKIK díjakat adott át a budapestiekért kiemelkedő tevékenységet végző személyeknek és vállalkozásoknak.

A Főváros Gazdaságáért Nagydíjban Tarlós István főpolgármester részesült, a Főváros Gazdaságáért díjat Szatmáry Kristóf, országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség volt miniszteri biztosa, és Szabó András, a Resonator Vagyonkezelő Kft. cégcsoport tulajdonosa és ügyvezetője kapták. A BKIK Életműdíjat Simó Gabriella, a Stella Zrt. elnök-vezérigazgatója vette át.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
Már bocs, de ezt a Budapestiek is tudják???:DDD

Igaz, ez nem mai cikk, de most is aktuális!!

https://zoom.hu/hir/2018/02/21/oriasi-bajban-...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ágimami
Már bocs, de ezt a Budapestiek is tudják???:DDD

Igaz, ez nem mai cikk, de most is aktuális!!

https://zoom.hu/hir/2018/02/21/oriasi-bajban-...
Aki Én
És tényleg.
Soha nem látott ütemben fejlődik Budapesten minden ami orbánhoz és sleppjéhez köthető.
Évszázados városépítészeti szabályokat módosítanak, hogy a haverok korlátok nélkül építhessenek, a beton térkövek ellepik a várost, naponta nőnek ki új orbánhoz és vejéhez köthető szállodák, lakóparkok, melyek közelében az infrastruktúra nem fejlődik, élhetetlenek lesznek a környékei...
Eladott Ország
Tarlós "megafonos" István mentális állapota finoman szólva is megkérdőjelezhető! Tarlós eredményei kárba vesznek? Most pont töröm a fejem apró darabokra, mert egyet sem találtam. Akkor segítek.Tarlós sikerét bizonyítja pl. az UNESCO világörökség jelentésének minden kifogásolt pontja. Folytassam? A fakocka ? ...amely a főváros fejlődésének 'záloga !
Látszik, hogy mennyire be vannak szarva az összefogástól, össze is fosták magukat tőle. Hogy lehetünk ilyen hülyék, hogy nem értjük meg tarlós hatalmasságát és képességeinek nagyságát? Kérdezem én, hogy mik az ő eredményei, aminek kár lenne kárba veszni? Ja ő fekszik le legjobban orbánnak. Az elmúlt években fontosabb volt az, hogy Orbán végre felköltözhessen a Várba, mint az, hogy a budapesti lakosokért tegyenek valamit. Ez az első ígéret a sorban, kíváncsian várjuk mi lesz a következő. Klíma a BKV járatokon? Felújított kőbányai pályaudvar? Kerékpárutak építése? A sor végtelen, mint ahogy az ígéretek tárháza is.
kokopelli
@ágimami: ...nem értettem őt! Olyan lassú ütemben?! A "gyorsat" látná mindenki,és a szédülést is vállalnák!(;-))
namihami
És ezt a szimpla önreklámot az élhető városokról készült felmérés ""fényesen igazolja"".
De akkor miért csúszik Budapest folyamatosan lefelé? Vagy csupán az életszinvonali statisztikákkal próbál lépést tartani?
Qqberci
Tapló! Enyves kezekben a megafon!...
Nessy
Soha nem látott ütemben nőnek ki a zöld területek kárára a beton borzalmak, épülnek a városidegen épületek olyan helyen, ahol semmi keresni valójuk, hullik a vakolat az iskolák, kórházak oldaláról, mennyezetéről, csökken a főváros költségvetése, szaporodnak a patkányok. A mesét kéretik a fővárosi elme szoc. otthonokban előadni!
nusika
@kokopelli: ...egy pár héttel ezelött, azt mondta, hogy a 2010-es terveket kell folytatni ! ...kérdezném, eddig mit csináltak ?
szaboria1
A soha nem látott ütemet keresni kell.
justhpeter
Igaza van, az ütem soha nem látott. Most sem.
kokopelli
70-en felülinek saccolom őt! Nincsen neki napi elfoglaltsága otthon,hogy annyira kapaszkodik a székébe?
Csak a bunkók nem találnak elfoglaltságot a nyugállományban!Lehet,hogy a mama nem viseli el őt otthon?
solidedge
Az a fránya sajtóhiba. A valós szöveg az; olyan ütemben fejlődik Budapest hogy nem látni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.