Soha nem látott ütemben fejlődik Budapest, a magyar gazdaság motorja a főváros gazdaságstratégiájának elfogadása óta – mondta Tarlós István főpolgármester kedden a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) 74. ünnepi küldöttgyűlésén, éves díjátadó rendezvényén, Budapesten.

A főpolgármester kiemelte, hogy a 2015-ben fogadták el a főváros gazdaságélénkítő és munkahelyteremtési stratégiáját, amelyben célként fogalmazódott meg az, hogy Budapest 2030-ra Közép-Európa vezető gazdasági térsége legyen.

Tarlós István szerint az általános gazdasági fellendülés aligha tagadható a stratégia elfogadása óta eltelt időszakban, ezt adatokkal is alátámasztotta:

2010-ben sem Magyarországon, sem Budapesten nem volt GDP-növekedés (bruttó hazai termék), míg 2019 második negyedévében a magyar növekedés Európában az egyik legmagasabb, 5,1 százalék, és Budapesten termelik meg a magyar GDP mintegy 37 százalékát.

Hozzátette: 2010 júniusában a statisztikai adatok szerint 713 ezer budapesti lakos dolgozott, idén júniusban pedig 127 ezerrel több, 840 ezer. Tavaly a 18 és 64 év közötti korosztály foglalkoztatási rátája a fővárosban 77 százalék volt, ami a legjelentősebb javulást mutatta a környező nagyvárosokhoz képest: 2010 félévkor a munkanélküliek száma Budapesten 70 ezer volt, a munkanélküliségi ráta pedig 9,1 százalék. Jelenleg több mint 50 ezerrel kevesebben, 19 700-an vannak csak munka nélkül, a ráta pedig 2,3 százalék – húzta alá.

Beszélt arról is, hogy a 2014-es budapesti területfejlesztési koncepció három szektort helyez előtérbe. Az egyik a tudás- és készségalapú gazdaságfejlesztés, az üzleti innovációban rejlő lehetőségek jobb kiaknázása, a másik a zöldgazdaság meggyökereztetése, az energiatakarékosság, ezen belül a megújuló energiaforrások használata és innováció. Harmadikként a turizmusban rejlő gazdasági lehetőségek kihasználását nevezte meg.

A turizmus a város gazdaságának egyik nagyon fontos húzóereje, ezért fejlesztése kiemelt prioritást élvez – jegyezte meg.

Közölte, jelentős előrelépést mutatnak a Budapest vonzerejét vizsgáló felmérések az innovációt illetően.

Idén tavasszal Budapest lett egy brüsszeli több százezres szavazáson a legjobb európai úticél, szintén idén az Economist tájékoztatása szerint Budapestet választották Kelet-Európa legélhetőbb fővárosának, miközben 20 helyet lépett elő az élhető városok ranglistáján 2010 óta

- mondta.

Tavaly Budapest nyerte el az Európai Bizottság (EB) által alapított Startup Europe díj legjobb közigazgatásnak járó kategóriáját. Hozzátette, 2019-ben brit elemzők szerint a Brexit után Nagy-Britanniából elköltözni kívánó startupok között a legjobb európai nagyvárosnak Budapest számít, és egy szintén idei felmérés szerint a magyar főváros egyike a világ 100 leginnovatívabb városának – sorolta.

Tarlós István hangsúlyozta, hogy Budapest teljesítménye az ország erősen centralizált jellege miatt magasan kitűnik, országon belüli súlya a magas népességkoncentrációval, a hozzá automatikusan párosuló minőségi humánerőforrással és a fejlődő műszaki és gazdasági infrastruktúra jelenlétével, illetve ezekből következően a magas hozzáadott értékű ágazatok fejlődésével magyarázható.

Az Eurostat legfrissebb regionális, területei adatai szerint az agglomerációban, Budapesten és közvetlen környezetében mintegy 3 millió ember él

- mondta, hozzátéve, hogy

a közigazgatási határon belüli lakosságszám ismeretei szerint körülbelül 1 millió 780 ezret tesz ki.

Magyarország népességének 18 százalékát adja Budapest lakossága és ez termeli meg az országos GDP 37 százalékát – mondta.

Kitért arra is, hogy Budapesten az egy főre jutó GDP 2017-ben az uniós átlag 141 százaléka volt, ezért a vállalkozások fejlesztésénél nem bővelkedik uniós forrásokban.

Tarlós: soha nem látott ütemben fejlődik Budapest

Tarlós István főpolgármester, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) 74. ünnepi küldöttgyűlésén, ahol átvette a Főváros Gazdaságáért Nagydíjat Nagy Elektől, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökétől (j2) 2019. október 8-án. Jobbra Tóth Imre, a BKIK tiszteletbeli elnöke. MTI/Szigetváry Zsolt

A rendezvényen a BKIK díjakat adott át a budapestiekért kiemelkedő tevékenységet végző személyeknek és vállalkozásoknak.

A Főváros Gazdaságáért Nagydíjban Tarlós István főpolgármester részesült, a Főváros Gazdaságáért díjat Szatmáry Kristóf, országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség volt miniszteri biztosa, és Szabó András, a Resonator Vagyonkezelő Kft. cégcsoport tulajdonosa és ügyvezetője kapták. A BKIK Életműdíjat Simó Gabriella, a Stella Zrt. elnök-vezérigazgatója vette át.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
Már bocs, de ezt a Budapestiek is tudják???:DDD

Igaz, ez nem mai cikk, de most is aktuális!!

zoom.hu/hir/2018/02/21/oriasi-bajban-budapest-igy-epult-le-a-varos-nyolc-ev-alatt/
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ágimami
Már bocs, de ezt a Budapestiek is tudják???:DDD

Igaz, ez nem mai cikk, de most is aktuális!!

zoom.hu/hir/2018/02/21/oriasi-bajban-budapest-igy-epult-le-a-varos-nyolc-ev-alatt/
Aki Én
És tényleg.
Soha nem látott ütemben fejlődik Budapesten minden ami orbánhoz és sleppjéhez köthető.
Évszázados városépítészeti szabályokat módosítanak, hogy a haverok korlátok nélkül építhessenek, a beton térkövek ellepik a várost, naponta nőnek ki új orbánhoz és vejéhez köthető szállodák, lakóparkok, melyek közelében az infrastruktúra nem fejlődik, élhetetlenek lesznek a környékei...
Eladott Ország
Tarlós "megafonos" István mentális állapota finoman szólva is megkérdőjelezhető! Tarlós eredményei kárba vesznek? Most pont töröm a fejem apró darabokra, mert egyet sem találtam. Akkor segítek.Tarlós sikerét bizonyítja pl. az UNESCO világörökség jelentésének minden kifogásolt pontja. Folytassam? A fakocka ? ...amely a főváros fejlődésének 'záloga !
Látszik, hogy mennyire be vannak szarva az összefogástól, össze is fosták magukat tőle. Hogy lehetünk ilyen hülyék, hogy nem értjük meg tarlós hatalmasságát és képességeinek nagyságát? Kérdezem én, hogy mik az ő eredményei, aminek kár lenne kárba veszni? Ja ő fekszik le legjobban orbánnak. Az elmúlt években fontosabb volt az, hogy Orbán végre felköltözhessen a Várba, mint az, hogy a budapesti lakosokért tegyenek valamit. Ez az első ígéret a sorban, kíváncsian várjuk mi lesz a következő. Klíma a BKV járatokon? Felújított kőbányai pályaudvar? Kerékpárutak építése? A sor végtelen, mint ahogy az ígéretek tárháza is.
kokopelli
@ágimami: ...nem értettem őt! Olyan lassú ütemben?! A "gyorsat" látná mindenki,és a szédülést is vállalnák!(;-))
namihami
És ezt a szimpla önreklámot az élhető városokról készült felmérés ""fényesen igazolja"".
De akkor miért csúszik Budapest folyamatosan lefelé? Vagy csupán az életszinvonali statisztikákkal próbál lépést tartani?
Nessy
Soha nem látott ütemben nőnek ki a zöld területek kárára a beton borzalmak, épülnek a városidegen épületek olyan helyen, ahol semmi keresni valójuk, hullik a vakolat az iskolák, kórházak oldaláról, mennyezetéről, csökken a főváros költségvetése, szaporodnak a patkányok. A mesét kéretik a fővárosi elme szoc. otthonokban előadni!
nusika
@kokopelli: ...egy pár héttel ezelött, azt mondta, hogy a 2010-es terveket kell folytatni ! ...kérdezném, eddig mit csináltak ?
szaboria1
A soha nem látott ütemet keresni kell.
justhpeter
Igaza van, az ütem soha nem látott. Most sem.
kokopelli
70-en felülinek saccolom őt! Nincsen neki napi elfoglaltsága otthon,hogy annyira kapaszkodik a székébe?
Csak a bunkók nem találnak elfoglaltságot a nyugállományban!Lehet,hogy a mama nem viseli el őt otthon?
solidedge
Az a fránya sajtóhiba. A valós szöveg az; olyan ütemben fejlődik Budapest hogy nem látni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.