A hódmezővásárhelyi kórház radiológusa Spondylosis (csigolya meszesedés) diagnózissal röntgenre utalt nyolcvan egyéves beteg leleteként az alábbiakat írta: ,,A háziorvosok közös képviselőjével (Dr. Grezsa Istvánnal) történt megbeszélés alapján a 75 év fölüli betegek gerinc vizsgálata degeneratív elváltozás irányába indokolatlan, így kérem ennek mellőzését. […] Legközelebb ilyen korú beteg vizsgálatát nem fogjuk elkészíteni!” – áll a hivatalos dokumentumban, amit aláírva, lepecsételve kiadott a hódmezővásárhelyi páciense részére.

Forrás: hirklikk.hu
Feltöltő: Mirabilis
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Na erre mit lép Kásler a tíz parancsolatával, vagy orbán, na és persze az ellenzék, az orvosi kamara!!!??? És még sorolni lehetne a halálgyárért felelősöket!!! Mert ami már itt történik egészségügy címszó alatt az nem más!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Na erre mit lép Kásler a tíz parancsolatával, vagy orbán, na és persze az ellenzék, az orvosi kamara!!!??? És még sorolni lehetne a halálgyárért felelősöket!!! Mert ami már itt történik egészségügy címszó alatt az nem más!!!
nemkati
@Jozefina: Azt lépi, hogy "látja, kedves (kedvetlen) 80 éves, előbb kellett volna gondolkozni, és időben imádkozni, betartani a tízparancsolatot! Én megmondtam!"
szaboria1
Rohadjanak meg most nagyon mérges lettem.
Nekünk köszönhetitek, hogy ti vagytok ugyanis mi munka mellett mentünk a romokat eltakarítani, hogy minél előbb élhetőbb legyen az országunk.
Ez a hála ha betegek lettünk már mi nem számítunk nekünk már nem jár a gyógyítás.
Nessy
Szerencsére még nem országosan kötelező. Nekem legalább is megcsinálták egy hónapja. Pedig jó lemúltam 75.
És ez orvosi diplomát kapott egykor!
Drága Grezsa NERtárs ( nem doktor úr!) már feledte egykori esküjének egyik fő pontját? Nil Nocere!!! Ne árts!!!
Nincsenek idős szülei, hozzátartozói???
simmering73
@Jozefina: A meszes gerincet az egyik hozzátartozó rózsafüzérrel masszírozza (recept by kásler)
Béla333
Ez így biztos hogy nem igaz.
Ha a Harrach Peti jelentkezne, hogy fáj a gerince, neki azért biztos elvégeznék! Ráadásul soron kívül...
Mert vannak az egyenlők és vannak a még egyenlőbbek!
esperanza
@simmering73: Nem csak Orbanisztanban. Hollandiaban 60 felett mar nem vegeznek pl. mehnyak szurest. 70 felett tobb operaciot nem csinalnak, mert mar minek?!?
division
Vajon létezik olyan 80 feletti ember akinek nincs meszesedése? Ezt tényleg meg lehet mondjuk állapítani röntgen nélkül is:-))
Nekem porckorong sérvem is van, csukló problémám, pedig még messze vagyok a 80 - tól. Ettől függetlenül a vizsgálatot megtagadni nem volna szabad, bár a hír valódiságtartalma enyhén szólva is megkérdőjelezhető.
csak úgy....
@division: te biztos vagy abban,hogy amit mondasz vagy csinálsz az mindíg helyes?
gondolom privát nézetteded meg magad ,egy jó nevü klinikán,miröl sokan csak álmodni tudnak! itt nem csak a meszesedésen van a hangsúly, ha nem vetted vóna észre!
Borsodi
Az nincs betervezve,hogy egy férfi ilyen sokáig élhet,tessék nyugdíjba vonuláskor felbukni.Ha nem fel emeljük a korhatárt.
division
@Mirabilis: @csak úgy...: A cikk 2015 - ös, és érdemes végig is olvasni párttállástól függetlenül.
Nessy
@division: Az tény, hogy bizonyos kor felett egyre gyakoribbak a degeneratív elváltozások. De nem mindegy, hogy az ágyéki, vagy a nyaki csigolyák! Nem mindegy, hogy elcsúszott vagy összecsúszott két vagy több csigolya! Vagy gerincsérve van a paciensnek! Arról nem is beszélve, hogy egyre több a gerinc probléma már fiatalabb korban is!
Tudod, ilyenkor irigylem a "gerinctelen" embereket!
papa.49
A spiné aki állítólag ezt kérte a faszitól még ORVOS, mert akkor szemen köpte az esküjét, viszont gondolom
KIVÁLÓ PÁRTKATONA, na az ilyen orvostól mensen Isten !!!
Sőt mivel a faszi is orvos Ő IS ELKÖVETTE AZ ESKÜ MEGTAGADÁSÁT !!!
division
@Nessy: Mint írtam nem vagyok még ennyire idős, mégis van sérvem, tehát gerincem is van, de megoldom ha fáj a vizsgálatot.
csak úgy....
@division: egyszer álruhában, keveredj már el a tömegben, csak a kórkép végett...
division
@Mirabilis: Tudod kit hülye gyerekezzél le, ugye? Nem szoktam libsizni, mivel nem vagyok bértrollnok, de most...nem, mégsem, a butaság nem pártfüggő.
division
@csak úgy...: Menjek el egy kórházba ahol gerincvizsgálatokat végeznek? :-))
division
@Mirabilis: "A sajtóban megjelentetett, évekkel ezelőtti leletet 2015 előtt én állítottam ki."
Próbálom ezt másként értelmezni egyébként, na de hülye gyerekként nem könnyű.
Jozefina
@papa.49: nem gondolom, hogy a mai viszonyok között az eskű sokat számítana. Viszont számonkérhető.
csak úgy....
@division: akár azt is,de inkognitóban! nem magatat vizsgáltatod,a körülményeket!
...persze biztos vagyok benne,nem mered megtenni! félsz,hogy szembeköp a valóság!
kicsit elvegyülni a tömegben és sorszámra ,dokira várni mint a póri nép,magyarországon a XXI. században!
division
@Mirabilis: Nehéz életed lehet ezek szerint:-)
division
@csak úgy...: Jártam én már kórházban ami nem volt magán, pl. vérvételen, és csak gondolj bele, sorszám nélkül micsoda káosz lenne ott.
Amikor egy kórházban van egy kardiológiai szakrendelés, szívultrahang, stb., hogyan szeretnél csak úgy elmenni egy vizsgálatra? Besétálsz? Rendelési idő alatt nem tudnak annyi beteget fogadni mint amennyien olykor mennének. A sürgősségi ellátást viszont mindenhol elvégzik, sosem felejtem el amikor bent voltam egész más ügyben a kórházban és elkezdett szúrni az oldalam, elsétáltam az ügyeletre, amit persze megbántam, mert ott voltam vagy két órát, pedig csak egy ultrahangot szerettem volna, erre mindent végig néztek rajtam:-))
Nessy
@division: Na, itt most lett egy kis kavartyú! Egy két irányú gerinc rtg vizsgálatra a háziorvos is beküldhet.Ehhez nem kell kórház, járóbeteg szakrendelés végzi. Kivéve, ha a járóbeteg szakellátás a kórházi ambulancián történik. Miután maga a felvétel beállítás és és "ellövés" pár perc, + vetkőzés - öltözés 10 perc. Aztán ha nincs leletező orvos, fellövik a felvételt a felhőbe az éppen fogadó orvoshoz, és kb. egy, másfél óra után meg kapod a leletet.Természetesen, ha a rendelőből küldtek az ottani beküldő orvos a képet is megkapja a számítógépen, a körzeti doki csak a leírt leletet. Miután ma már nem sok helyen használnak filmet, ez ennyire egyszerű, és nem egy ökör ára.
Az, hogy őszintén megmondták, hogy nálam a megoldás a műtét lenne, de a korom és a ketyegőm végett nem ajánlott, tanuljak meg együtt élni vele, és tapasztaljam ki, mely mozdulatokat kell elkerülni a teljes szétcsúszást elkerülendő. Ez viszont érthető és elfogadható, ha korrektül elmondják. És itt lép be az idő faktor, van e erre ideje az orvosnak. Egyébként anno volt erre modell kisérlet, hogy az adott szakrendelések és a háziorvosok számítógépes összeköttetése megtörténjen, és a háziorvos, mint "kapuőr" teljes egészében nyomon követhesse a paciens ellátását, leleteit, felírt gyógyszereit. Kiszűrve ezzel a duplikát vizsgálatokat, és a gyógyszer kereszt referenciákat.
csak úgy....
@division: már én is de marha régen! gyülölöm a rendelöket de ha te frissíted a tapasztalataidat,akkor én is a leleteimet! :) nem vagyok egy dokihoz járó típus,engem mindíg úgy visznek,mikor már nem tudok tiltakozni. volt eset mikor kisérönek lettem fölkérve magyarországon az igazság az,hogy ennek is már több mint 3 éve de ,ha az elégedettségedet nézem,szerintem te több mint 10 éve nem jártál az sztk. ban.
papa.49
@Jozefina: Én életemben kétszer ,,esküdtem,, egyszer a Magyar Néphadseregnek 1968. aug. 10. én a körlet sarkában, másodszor a nejemnek tettem esküt 1970. júl. 25. MINDKETTŐT BETARTOTTAM !!!
A sorkatonaság alatt ,,1968. aug 21. hajnalban átléptük a magyar- csehszlovák határt internacionalista segítséget nyújtottunk az eltévelyedett csehszlovák népnek,, brrrr. kirázott a hideg tőle !!!
A másik kellemesebb volt !!!)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
division
@csak úgy...: Pedig ez pár hete történt. A kórházban is rendelő urológus jó barátom, és a gyerkőcöket vittem hozzá némi kis átvizsgálásra amikor ez történt. A nejem is ott volt, így nyugodt szívvel átmentem a sürgősségire, mondom csináltatok egy ultrahangot sebtiben. Na persze, csak kifelejtettem azt hogy ez itt nem magánklinika, ahol odamész ahová akarsz:-)) Szóltam is telefonon a családnak hogy menjenek haza mert én még maradok:-)))))
division
@Mirabilis: "Tényleg nem könnyű hülye gyerekként" Erre reagáltam vissza, hogy akkor neked nem lehet könnyű:-)
Nem én kezdtelek sértegetni, olvass vissza. Ezt meg olvasd már el végig figyelmesen ha kérhetem:
"A cikk megjelenése után Varga Katalin radiológus közleményében azt írta:

„A sajtóban megjelentetett, évekkel ezelőtti leletet 2015 előtt én állítottam ki. A Röntgen osztály főorvosaként én kértem Grezsa Istvánt, mint Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlés Egészségügyi bizottság elnökét, hogy tolmácsolja azt a kérésemet a háziorvosok felé, hogy a 75 év feletti betegek esetében kizárólag, bizonyos klinikailag egyértelmű (Spondylosis) kórképek gyanújával ne küldjenek betegeket röntgenvizsgálatra. Ennek akkor két oka volt: egyrészt a 75 év feletti betegek túlnyomó része érintett ebben a kórképben, melynek külön röntgenvizsgálata indokolatlan. A betegséget a háziorvosok külön röntgendiagnosztika nélkül is kezelni tudják. Másrészt, az akkoriban osztályunkon jelentkező fokozott terhelés a vizsgálatok optimalizálását tette szükségessé. A beteg vizsgálatát természetesen minden esetben elvégeztük, a beutalt beteget nem utasítottuk el.

Hangsúlyozom, a kérés tehát a röntgenosztály részéről fogalmazódott meg, nem Grezsa István részéről, ő csak tolmácsolta a kérésünket a háziorvosok felé. Ennek megfelelően tehát nem arról volt szó, hogy 75 év feletti betegeink Spondylosisára nem lennénk tekintettel, hanem épp arról, hogy az ő esetükben külön röntgenfelvétel nélkül is feltételezzük és – panasz esetén – kezeljük ezt a kórképet. Így tehát Vásárhelyen többen, és nem kevesebben kapnak a Spondylosissal összefüggésben orvosi segítséget, mint az országban másutt.

A sajtóban megjelent információkat rosszindulatú félrevezetésnek tartom, amelyek nyilvánvalóan nem függetlenek a közelgő választásoktól. A politikai csatározásokba orvosszakmai kérdéseket keverni rendkívül káros!"
csak úgy....
@division: az "urológus jó barátod" ! nem érted,hogy mit akarok kinyögni az inkognítóval!? na nem is érdekes,látom kár a gözér.
division
@csak úgy...: Dehogynem értem. Viszont minek kellene inkognitóban mennem? A betegek 90% - a nagy valószínűséggel úgysem ismerne, ha meg nem helyi a kórház a 100% - a. A másik meg az, hogy mivel időpontot kell kérni szinte mindenhova, különösebb meglepetés úgysem érhetne.
vacsi
"Az államtitkár szerint komoly hangsúlyt kell fektetni a népegészségügyi szűrésekre, az azokon való nagyobb lakossági megjelenésre. Hozzátette: a kormány erre törekszik."
Ez egy másik cikkben jelent meg. A kettő mintha ellentmondana egymásnak!
Egyébként ki ez a dr Grezsa István?
Ami meg Varga Katalin radiológus szerint: "a 75 év feletti betegek túlnyomó része érintett ebben a kórképben, melynek külön röntgenvizsgálata indokolatlan. A betegséget a háziorvosok külön röntgendiagnosztika nélkül is kezelni tudják. " Ez általában igaz lehet, de a kór megállapításához szükség van a röntgenfelvételre! És egy 75 éves beteg még élhet akár 20 évig is...
Kívánom, hogy Varga Katalin szülei - esetleg ő maga - fusson bele egy ilyen helyzetbe! Utána meghallgathatjuk!
Nessy
@vacsi: Könnyen beszél, aki nem jár ebbe a cipőbe! Aki VIP ellátott, vagy van pénze a magán praxisra, az ezt nem érti meg! Egy 75 feletti beteg már nem igazán van olyan helyzetbe, hogy bármelyik elérhető legyen számára, ha egész életében csak dolgozott becsülettel, és nem ért rá "pénzt keresni!" Nem mindenki volt jókor jó helyen anno 30 éve!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.