Az MGYOSZ alelnöke szerint a munkaerőhiány miatt számos fejlesztés nem valósul meg a cégeknél.

Tagszervezetein, tagvállalatain keresztül 200-250 ezer fős munkaerőhiányt tapasztal a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a szervezet alelnöke szerint ennek oka részben a magyar gazdaság teljesítményének növekedése.

Rolek Ferenc a Világgazdaság szerdai számában megjelent interjújában azt mondta:

a gazdaság jó teljesítménye következtében a cégek munkaerőigénye folyamatosan nő, miközben a munkavállalók száma demográfiai okokból is csökken. Így évről évre nő a munkaerőhiány és az üres álláshelyek száma is.

A deficitből adódóan számos fejlesztés nem valósul meg a cégeknél, mert beruháznának ugyan, és piaci igény is lenne rá, de végül elhalasztják, mert a fejlesztéssel létrejövő pozíciókat nem tudják kivel feltölteni – fejtette ki.

Közel negyedmillióan munkanélküliek Magyarországon

A problémára az MGYOSZ alelnöke szerint megoldás lehetne a munkaerő-kereslet szűkítése, ha növekedne a gazdaság termelékenysége és hatékonysága. Úgy vélte, sokkal differenciáltabb beruházástámogatási politika kellene, új munkahelyek létrehozását csak a nagy hozzáadott értéket előállító, relatíve kisebb létszámigényű ágazatokban kellene állami és uniós forrásokból segíteni.

Ez persze nem azt jelenti, hogy amelyik ágazatban nagy a munkaerőigény, ott nincs helye a támogatásnak, csak nem az új kapacitások megteremtésére, hanem a hatékonyság növelésére kellene koncentrálni – mondta Rolek Ferenc a Világgazdaságnak.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(vg.hu)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Yoda69: ma, 08:34;MASSZÍV BETELEPÍTÉSSEL PÓTOLJA STIKÁBAN ORBÁN A HIÁNYZÓ MUNKAERŐT
Továbbra is érvényben van Orbán figyelmeztetése:
“Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok”.
olkt.hu/massziv-betelepitessel-potolja-stikaban-orban-a-hianyzo-munkaerot-2/
Yoda69
Akkor most munka nelkuliseg van vagy munkaero hiány? A kettő nem ugyanaz.
fahrenheit451
Teleplakátolva az egész országot milliárdnyi közpénzt elégetve (megint) reklámozzák, hogy soha ennyien nem dolgoztak a rendszerváltozás óta (természetesen ez a fideszes polgármesterek kampányát segíti mindannyiunk - így az ellenzéki szavazók - pénzét elégetve fölöslegesen).

1. Persze ebben is csúsztatás van, hisz beleveszik a külföldön dolgozókat, a közmunkásokat, és még hozzá írják a mai dátumot is.

2. Knock-knock, ez nem a kedves vezető érdeme, mert ez egész Európában így van - ráadásul, ha árnyaltan nézzük a képet, Magyarország nem is áll olyan jól e téren sem: www.portfolio.hu/gazdasag/20180502/azt-hitted-hogy-alacsony-a-magyar-munkanelkuliseg-akkor-nezd-meg-ezt-a-grafikont-284126

3. Jelenleg pont a munkaerőhiány a probléma, és a jövőre nézve a nemkormányzó Orbán-kormány nem tesz semmit.
Hogy a fiatalokat nem hagyják tanulni (elfojtani fiatalokban a tudásvágyat, megfosztva őket a tovább tanulástól szűkítve lehetőségeiket - micsoda undorító, aljas dolog már ez!?), és szinte kényszeríteni próbálják őket, hogy valamilyen szakmát tanuljanak, az nem megoldás erre a problémára, és igazából kontraproduktív.

Igazából ráférne már a fideszre is egy szókimondó, jól lebaszós őszödi beszéd !!!
papa.49
Ezt a sok hazugságot a torkukra kell verni végre !!!
Ronin2
Ez a nevetséges struccpolitika/ vagy nagyon is szándékos/ meddig tartható még.
A munkaerőtartalék a büdös életben nem fog az ország javára dolgozni,tisztelet annak az 1-2 %-nak,akik mégis.
Ez a surmó kormány tette lehetővé,hogy ne tanuljanak,ne dolgozzanak,viszont minden szociális és egyéb juttatást fel tudjanak venni.
No,nem vakaródznak ők otthon,a Kanadába "szakadt" első generáció felvásárolja az olcsó ingatlanokat,ki is pofozzák úgy-ahogy,s kiadják albérletbe.
A nagyobbik százalékuk üzletel,alakítanak egy-egy bt-t,"tisztességgel" fizetik a minimálbér utáni járulékokat,no,nyereségadót nem,mert 3 évig veszteségesek,aztán csinálnak egy másik bt-t.
Mondjuk,én is már csak tőlük tudtam turbófeltöltőt venni egy régi autóhoz..:D
Ennek eredményeként felveszik az összes létező támogatást,aztán az esetleges behajtásnál már cseszheti a hatóság.
Áááááá,hosszú...
Eladott Ország
@Yoda69: ma, 08:34;MASSZÍV BETELEPÍTÉSSEL PÓTOLJA STIKÁBAN ORBÁN A HIÁNYZÓ MUNKAERŐT
Továbbra is érvényben van Orbán figyelmeztetése:
“Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok”.
olkt.hu/massziv-betelepitessel-potolja-stikaban-orban-a-hianyzo-munkaerot-2/
Eladott Ország
A fidesz bűnöző és politikai prostituált panda óriásplakátokon sikerként adja el, hogy kevesebb a munkanélküli, arról viszont mélyen hallgat, és hazudozik, hogy mennyi a kivándorlás és elfogyott a (szakképzett) munkaerő. Továbbá erre még rátesz egy lapáttal, hogy demográfiai csökkenés van, fogy a magyar, beszart a CSOk is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.