Sok munkás érkezett Romániából és Ukrajnából az ágazatba.

A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke, Kiss György arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy a sertéstenyésztők továbbra is nagyon tartanak az afrikai sertéspestis terjedésétől (ami amúgy keletről, Ázsia felől terjed), de szerintük 

a legnagyobb veszélyforrás továbbra is az ember.

Kiss arról magyarázott a lapnak, hogy Magyarországra számtalan vendégmunkás érkezett a fertőzött területekről (Románia, Ukrajna), mivel munkaerőhiány van az ágazatban, viszont így hiába vannak az óvintézkedések (a sertéspestis a vaddisznókban jelentkezett, viszont átterjedhet a házisertésre is).

A vendégmunkásokat hibáztatják a sertéspestis terjedése miatt a tenyésztők

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

"Hazánkba számtalan vendégmunkás érkezik a fertőzött területekről. Ukrajnában és Romániá­ban is bevett gyakorlat, hogy a gazdaságok, ha a közelükben megjelenik a fertőzés, azonnal „behűtőzik” a jószágokat, így pedig könnyedén kerülhet forgalomba fertőzött hús anélkül, hogy bárki is tudna róla. (...) 

Mivel a betegség emberre nem veszélyes, így bárki bátran fogyaszthat a fertőzött húsból, az ételmaradék ugyanakkor továbbadhatja a kórt az arra fogékony állatoknak. A betegség célkeresztjében ezért elsősorban az urbanizált vaddisznók állnak, amelyek a szemeteseket is gyakran felforgatják, étel után kutatva. A vendégmunkások miatt egész Európa veszélyben van, még a kontinens legdélebbi pontján lévő spanyol állattartók sem érezhetik magukat biztonságban, hiszen az országba ezrével ingáznak Romániából a munkások"

- olvasható a cikkben.

A tenyészegyesület vezetője szerint leginkább a kisebb, szabadon tartás mellett kiálló gazdaságok lehetnek veszélyben, ahol nem éri meg a kerítés, a felrtőtlenítő kiépítése, mert az nagyobb költséget jelentene, mint amennyit az állomány kitesz.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szép új világ
Hát nem a migránsok által eldobott szendvics terjeszti? Tavaly pedig ezt állították a fideszes "szakértők".
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
Több ezer elhullott vaddisznó tetemet találtak a Buda környéki erdőkben...ez nagyon durva. A turistákt nem lehet fertőtleníteni, megvan a baj.
nezelodo
Már két éve keringtek pletykák a keleti országrészben sertéstelepeken előfordult fertőzésről, és az állomány kiirtásáról, de nagy volt a csend körülötte. Idő kérdése volt csak, mikor szabadul el a fertőzés, amit a túlszaporodott vaddisznó állomány bizonyára terjeszt.
szép új világ
Hát nem a migránsok által eldobott szendvics terjeszti? Tavaly pedig ezt állították a fideszes "szakértők".
görbetükör
Tehetetlen, tutyimutyi bagázs.
Ha nem rágják a szájukba fentről, hogy mit tegyenek, hogy gondolkodjanak, leblokkolnak, mint egy robot.
Az ész, a tudás, a tapasztalat ellenség lett, amolyan Soros-bérencek hozadéka. :(
papa.49
Az igazság ott van, megint a hozzáértés hiányát látom, tudták a gazdák ( a műkörmösök, a bankárok, a gázszerelők) hogy Ukrajnában, Romániában járvány van, ilyenkor az ilyen helyekről NEM ALKALMAZUNK SENKIT !!! Ezt még a régi gazdák pontosan tudták, a maiak meg csak a támogatások számolásához értenek, máshoz nem !!!
De mint tudjuk a hozzáértés szoci csökevény csupán !!!
nezelodo
@papa.49: Nyugodt lehetsz, megvannak a szakemberek, de a politika foglyai, és ilyen még a Kádár rendszerben is elképzelhetetlen volt, hogy elsumákoljanak egy járványt. Hiába az agyonhallgatás a biológia járja a maga útját, akkor meg még gyorsabban, ha semmit nem tesznek ellene.
Gondolj arra, milyen következménye lett annak, amikor a lépfenés marhákat levágták, és kikerült a közétkeztetésbe? Semmi. Ja mert a tulaj az akkori agrárminiszter haverja volt. Mikszáth és Móricz a tenyerét dörzsölné az ilyen témát hallva, és minimum egy novella, vagy karcolat lenne belőle.
Yoda69
Szerintem dubrincs terjeszti, aki az olban dugja a disznojat.
nezelodo
@Jozefina: Igen. a fertőzött vaddisznók nem ismernek határokat. A rendőreink pedig nem a határt, hanem a kerítést őrzik nehogy ellopják azok, akik az építési költség felét már ellopták.
kokopelli
@szép új világ: ß@rban van a kormány,mert a migrik nem eszik a "disznóhúst"! Törhetik a fejüket!
nezelodo
@kokopelli: 17:43. Ne gondold, simán be lehet adni az ellenkezőjét Bivajbasznádon a tanyán Krumpli néninek, és el is hiszi, annyira, hogy terjeszti is a dakota igét.
vacsi
Ha a magyar munkásokat tisztességesen megfizetnék, nem lenne szükség vendégmunkásokra! Akik mellesleg, még az amúgy is szánalmasan kevés magyar bér tört részét kapják - és sokszor embertelen körülmények között élnek!
kokopelli
@nezelodo: Volt egy kedves török ismerősöm,aki húsvétra a munkaadója édesanyjától ,mint a többi dolgozó,
többek között csodás cca. félkilós kötözött-sonkát és sütit kapott egy csomagban!A kérdésemre,hogy eheti-e,azt válaszolta:
-Tudod Jozef-baba,Allah messzire van innen Törökországban,és különben is marhára szeretem a kötözött-sonkát,
de azért ...psszt!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.