Elkészítette és hétfőn benyújtja pályázatát a pécsi önkormányzat a 2022-es Európa zöld fővárosa cím elnyerésére – jelentette be a baranyai megyeszékhely alpolgármestere pénteken sajtótájékoztatón.

Őri László (Fidesz-KDNP) elmondta, az Európai Unió és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség minden évben meghirdeti a pályázatot, amelyre harmadik alkalommal ad be pályázatot Pécs önkormányzata. A 2022-es cím odaítéléséről a jövő év tavaszának végén, nyarának elején hozhatnak döntést.

Kővári János, a pályázat koordinálásával megbízott önkormányzati képviselő beszámolt arról, hogy a pécsi közgyűlés a héten döntött az elmúlt hónapokban elkészített pályázat benyújtásáról; a csaknem kétszáz oldalas, tizenkét fejezetet tartalmazó dokumentumot október 14-én juttatják el a kiíróknak.

Úgy fogalmazott, a pályázat egyrészt bemutatja a fenntarthatóság, az energiahatékonyság, az élhetőség szempontjából kiemelkedő pécsi eredményeket, másrészt vállalásokat tesz a jövőre nézve.

Elmondta:

egyebek mellett a vízkészlet védelmét szolgáló, az épületek üzemeltetésében és a közlekedésben alkalmazható alternatív energiahordozók használatával kapcsolatos intézkedéseket gyűjti össze a pályázat. Emellett a természet védelme és az élhető város érdekében megfogalmazott lépéseket is kifejtik.

A képviselő kiemelte, Pécs komoly eredményeket ért el a fenntartható gazdaság tekintetében, például biogázerőmű jött létre a városban, Magyarország egyik legnagyobb napelemparkja működik a város határában és hét éve jelentős fásítási program zajlik a megyeszékhelyen.

A jövőt illetően Kővári János közölte, az önkormányzat csökkenteni szeretné az épületek energiafelhasználását, ösztönözné alternatív, megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználását, és jelentősen mérsékelné a közlekedés károsanyag-kibocsátását.

Hangsúlyozta: a jövő a zöld gazdaságé, ezt az is mutatja, hogy a legnagyobb tőkefejlesztések ilyen területen történtek Európa-szerte. Ezért olyan kérdésekre is választ adnak a dokumentumban, hogy milyen gazdasági lehetőségeket rejt magában a fenntarthatóság.

Kővári János jelezte, már elkészült a pécsi kandidálás hivatalos honlapja. A zoldfovaros.pecs.hu internetes címen számos további részlet olvasható.

Őri László kitért arra, hogy szabadtéri kiállítás nyílik a Nemzeti Fotótár vízzel kapcsolatos tematikus fotóiból – a Budapesti Víz Világtalálkozóhoz és részben a pécsi kandidáláshoz csatlakozva – október 19-én a pécsi Kossuth téren. A tárlat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a víz, a vízkészlet fontosságára, felértékelődő jelentőségére.

Az Európai Bizottság honlapja szerint a 2010-ben létrehozott Európa zöld fővárosa címet minden évben olyan város nyeri el, amely úttörő a környezetvédelemre tekintettel lévő életmód kialakításában, és különleges erőfeszítéseket tett a környezet és az életminőség javítására, a fenntartható fejlődés megteremtésére.

2019-ben Oslo, 2020-ban pedig Lisszabon lesz a rangos cím birtokosa, míg 2021-re a finnországi Lahti nyerte el a címet.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.