NVI: a zöld borítékba csak zöld szavazólapot tegyenek a nemzetiségi választók.

A nemzetiségi szavazatot tartalmazó zöld borítékba csak a nemzetiségi választás zöld szavazólapjait tegyék a választók – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke pénteken Budapesten.

Pálffy Ilona a sajtótájékoztatóján elmondta:

ha a helyi önkormányzati választás fehér szavazólapjai a zöld borítékba kerülnek, nem lehet figyelembe venni őket az eredménymegállapításnál.

A nemzetiségi választópolgárnak a zöld, nemzetiségi szavazatot tartalmazó borítékot le kell ragasztania, különben a szavazat érvénytelen – jelezte. A zöld borítékba tett fehér szavazólapokat nem lehet figyelembe venni az eredménymegállapításnál – tette hozzá.

Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke közölte:

az NVB szerdán fogadott el iránymutatást a kérdésben; eszerint az esetleges eredmény elleni jogorvoslatok során a Kúria fogja megítélni, hogyan kell a zöld borítékba kerülő fehér szavazólapokat kezelni.

Vasárnap 2651 településen lesz nemzetiségi választás, és idén – az öt évvel ezelőttitől eltérően – nem külön szavazókörben voksolnak a nemzetiségi választópolgárok, hanem ott, ahol a polgármesterre és a helyi képviselőkre is szavaznak.

Pálffy Ilona elmondta: felhívták a választási irodák figyelmét arra, hogy sok nemzetiségi szavazó esetén

ne egyszerre adják oda a választóknak a zöld és fehér szavazólapokat, így el lehet kerülni a szavazólapok esetleges összekeveredését.

Javasolták külön jegyzőkönyvvezető beállítását is, valamint plusz szavazófülékkel is segítik a szavazás zökkenőmentes lebonyolítását. Elhangzott, hogy a felhívás ellenére lesznek olyan szavazókörök, ahol a választópolgár egyszerre kapja meg a nemzetiségi választás zöld szavazólapjait és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának fehér színű szavazólapjait és borítékját.

Az NVI elnöke ismét elmondta, hogy

a fehér szavazólapokat a fehér borítékba kell tenni.

A nemzetiségi választás zöld szavazólapjait a zöld borítékba kell helyezni, és azt le kell zárni, különben a szavazat érvénytelen lesz. Hangsúlyozta azt is, hogy zöld borítékba tett fehér szavazólapokat nem lehet figyelembe venni a polgármester- és képviselőválasztásnál.

Rádi Péter reményét fejezte ki: az iránymutatás és az NVI elnökének utasítása nyomán elkerülhető, hogy nagy számban kerüljenek zöld borítékba a fehér szavazólapok.

Az iránymutatást ismertetve elmondta: minden választási bizottság csak annak a választásnak a szavazólapjairól döntheti el, hogy érvényesek vagy érvénytelenek, amelyeknek a szavazatait számlája. Így tehát a zöld borítékba került fehér szavazólapok érvényességéről a nemzetiségi szavazatot számláló választási bizottság nem dönthet. A zöld borítékban talált fehér szavazólapok nem a nemzetiségi választás hivatalos szavazólapjai, így azokat külön kell kötegelni és rendkívüli jegyzőkönyvet kell felvenni róla.

Az iránymutatás nem zárja ki, hogy bíróság másként minősítse ezeket a szavazólapokat

- jegyezte Rádi Péter. Az esetleges eredmény elleni jogorvoslatok során a legfőbb bírói fórum, a Kúria fogja megítélni, hogyan kell a zöld borítékba került fehér szavazólapok kérdését kezelni – mondta. Megjegyezte, hogy

végső soron az Országgyűlésnek kell rendeznie a kérdést.

Rádi Péter kiemelte: az iránymutatás szerint elfogadhatatlan a zöld borítékba került fehér szavazólapok "küldözgetése" a választási bizottságok között.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.