A pénteken lezárt hivatalos névjegyzékben 8 millió 25 ezer 372 választópolgár szerepel, ennyien vehetnek részt a vasárnapi önkormányzati választáson. Öt évvel ezelőtt a lezárt névjegyzékben 8 millió 170 ezer választópolgár szerepelt.

A jegyzők pénteken zárták le a névjegyzékeket, a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szombat reggeli adatai szerint

a lezárt névjegyzékben 8 025 372 választópolgár szerepel, közülük 7 884 240 magyar állampolgár.

A szavazati joggal rendelkező választópolgárok között

továbbá 26 132 bevándorolt, letelepedett vagy menekült is van, míg a tartózkodási engedéllyel rendelkező uniós állampolgárok 115 000-en vannak.

A választók közül

29 130-an átjelentkezéssel, bejelentett tartózkodási helyükön szavaznának vasárnap. A legfiatalabb választópolgár 2003. augusztus 1-jén született, ő és 38 ezer első szavazó társa a szavazatszámláló bizottságoktól vasárnap mobiltelefonhoz rögzíthető tartót kap.

Több mint 8 millióan vehetnek részt az önkormányzati választáson

A legfiatalabb, 16 éves választópolgár házasságkötéssel szerzett nagykorúságot; a neméről – személyiségi jogokra hivatkozással – a választási szervek nem adhatnak tájékoztatást. A legtöbb első szavazó a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátor 1-es számú szavazókörében adhatja le szavazatát. A legkisebb létszámú szavazókör a Zala megyei Iborfia, ahol 13 választópolgárt várnak vasárnap az urnához.

A legtöbb átjelentkező a XI. kerület 14-es szavazókörében van, 233. A 3177 település közül 2651-en tartanak vasárnap nemzetiségi választást is, a nemzetiségi választópolgárok száma pedig 318 ezer.

Öt évvel ezelőtt 240 ezer nemzetiségi szavazó regisztráltatta magát a szavazás előtt. Egyetlen helyen, Budapest XI. kerületében, Újbudán tartanak mind a 13 nemzetiségnek választást: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán választópolgárok helyi és országos szavazólapot is kapnak, a szlovén kivételével pedig területit (kerületit) is.

Cikk- és címlapkép: MTI/Vajda János

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.