A huszonhárom budapesti kerületből tizennégyet ellenzéki polgármester vezet majd, hetet fideszes, kettőt a Fidesz által támogatott független. A kiszavazott kormánypárti polgármesterek azt mondják, nekik nem jelezte a pártközpont, hogy baj lehet.

Sokkot kaptak a főváros leváltott fideszes polgármesterei

Nem számítottak vereségre a Fidesz hivatalban lévő fővárosi polgármesterei – írja a 24.hu. A kormányoldal tíz, eddig általa irányított budapesti kerületben veszítette el a városvezetői posztot vasárnap, és volt olyan kiszavazott polgármester, aki azt mondta a 24.hu-nak,

valóságos sokként érte, amikor vasárnap este szembesült az önkormányzati választás eredményével.

A Fidesz pártközpontja ugyanis nem készítette fel a kerületi polgármestereket az ellenzéki előretörésre, és mint egyikük elmondta, B-terv nélkül, teljesen készületlenül érte őket, hogy hétfőn az újabb ciklus indítása helyett dobozolniuk kell az irodájukban.

Az általuk ismert közvélemény-kutatások is csődöt mondtak, nem voltak pontos választási előrejelzések, azaz nem csak a nyilvánosságnak szóló mérések jeleztek irreálisan nagy Fidesz-előnyt a fővárosban. Egyik forrásunk elmondta, szeptemberben maguk is készítettek kutatást a kerületükben, amelyből szintén úgy tűnt, minden rendben lesz október 13-án. Október elején pedig a Fidesz rendelt egy budapesti felmérést, és abból sem látszottak aggasztó jelek.

Azt, hogy a helyzet komolyra fordult, csak akkor kezdték érzékelni a fideszes kerületvezetők, amikor Tarlós István a múlt pénteken, majd a hétvégén többször nyíltan nekiment a szex- és korrupciós botrányba keveredő győri polgármesternek, Borkai Zsoltnak, majd a pártközpont is hirtelen és szokatlan kapkodásba kezdett.

A 24.hu-nak nyilatkozó fideszes politikusok között mindamellett megoszlanak a vélemények arról, hogy mi okozta a váratlan bukást. Volt, aki egyértelműen a Borkai-botránynak tudja be, hogy az ellenzék jobban tudta mobilizálni a szavazótáborát. Szerinte a Fidesz és Tarlós kampánya is jó mederben indult, de aztán gellert kapott: az ellenzéket támadó hang- és videofelvételek nyilvánosságra hozatala visszafelé sült el, amikor megjelentek (és sokkal nagyobb érdeklődést váltottak ki) a Borkai-videók.

Volt azonban olyan polgármester is, aki azt mondta lapunknak: a borkaizás csak a felelősség elhárítására szolgálhat, mert a választással sokkal mélyebb bajok kerületek felszínre.

Szerinte Budapesten és a nagyvárosokban egyetlen ügy miatt nem fordulhatott volna elő ilyen földcsuszamlásszerű ellenzéki győzelem, és az eredmény sokkal inkább azt mutatja, hogy a választók besokalltak Mészáros Lőrinctől és az Orbán-rendszer más, visszatetsző elemeitől. Ezt valamelyest alátámasztja, hogy ha kis különbséggel is, de maga Borkai egyébként meg tudta védeni a polgármesteri címét.

(Kép: MTI/Soós Lajos)

Forrás: 24.hu

81 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Sokkot kaptak? Örüljenek, hogy nem rögtön börtönben végezték.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Atyaisten, akkor most megint államtitkári pozíciókat kell kreálni? Még szerencse, hogy eddig alig volt ilyen stallum.
RonaGyuri
csak a rend kedvéért ezek valóban BUKOTTAK!!! =))
papa.49
@namihami: Alig 150, majd most lesz még plusz 100 !!!
Viszont azt elvárjuk, hogy minden kerületben az új vezetés mindent tüzetesen nézzen át, és ha kell lépjen a farkára a volt polginak !!!
Egyébként meg komák, nagyon elhittétek a fütyiszes propagandát !!!
rokker33
Bizony hogy bukott a fidesz nem is keveset!Ez az összefogás a DK nak Mszpnek jól jött ők nyertek nem Orbán!Az hogy minden fideszes tolvaj mester besokallt azon nem csodálkozom! Ha ezt tudják már sok papírt tüntettek volna el így most ha tökös a Karácsony akkor a fiókokban lapuló bizonyítékokat előveszik!
Dr plágium
Akkor irány Graz! A vezírrel együtt örökre!
csak úgy....
a csalogányt,csak szöged,hódmezövásárhely,pécs ...stb. fölött röptették és túlértékelték a "vendég szavazókat" ? szegény viktor,ezzel a tesze-tosza, éhenkórász,sexista,drogos bandával ,röndösen meg van átkozva!
RonaGyuri
egyébként az igazi sokkot az a győztesek ls velük a polgárok fognak kapni mikor kiderül, hogy a BUKOTT NER-társak - mint 2002-ben - kisöpörték a pénztárt! =))
sveikukac
Kicsi és nagy diktátorokkal mindig ez történik, ezer példa bizonyítja.
El nem tudják képzelni, hogy megbukhatnak, hogy kiseprűzheti őket a nép, amikor már minden határon túl megy a pökhendiségük. Kahafi - akinek az egyik fiát is halálra ítélték -, vagy a Kárpátok Dicső Géniusza - a nevét leírni, jelentős kihívás, ezen a klaviatúrán - mesélhetnének erről sokat, ha történetwen élnének...
sveikukac
@sveikukac: történetesen - ezt akartam írni, eredetileg.
jesz
@sveikukac: a rutinos olvasó agya helyreteszi az odavaló betűket...nekem például nem tűnt fel a hiba, csak a javításkor..
RonaGyuri
@durbincs: @durbincs: te barom csak csináld, hamarosan nem kapsz tőlük pénzt, sőt rád fogják fogni a saját hülyeségüket is! =))
jesz
Az új polgi sincs a helyzet magaslatán...például a tizenhat órás hírekben hallom, hogy a kilencedik kerület új polgármestere kilenc órakor ment be a hivatalba, és úgy észlelte, hogy iratmegsemmisítés folyik...ennyire balfasz nem lehet...amikor megtudta, hogy ő a polgármester, be kellett volna menni(nem telefonálni) a polgármesteri hivatalba, és utasítani a biztonsági szolgálatot, hogy az előző polgármester nem léphet be az épületbe, amíg ő meg nem érkezik. Ráadásul délelőtt kilenckor kegyeskedett besétálni? pfff..
Néhány barátja csak van, ha az őrség alkalmatlan, vagy megvehető...jól kezdődik a polgármesteri pályafutása.
simmering73
Sokkot kaptak? Örüljenek, hogy nem rögtön börtönben végezték.
Józsipapa
jesz - a választás végeredménye még nem
hivatalos, addig nem intézkedhet...
simmering73
@durbincs: Te falra vert geciből kikapart tróger. Azt hittem, néhány napig befogod azt a mocskos pofádat.
nemkati
Ó szegények, dobozolnak. Az utódok segítsenek már nekik az ajtón kívülre kerülni egy jókora se@@berúgással!
justhpeter
Nincs ebben semmi különös. A mandátumot nem életre szólóan kapták. Most lejárt. Ha nem loptak, csaltak, hazudoztak, semmi bántódásuk nem eshet.
CsipkeRózsa
Szegény leváltott polgármesterek, semmi sem tart örökké!

Ejnye-ejnye pártközpont, a polgármesterek várták a jelzést.
csak úgy....
@nemkati: ez a @durbincs: a mi közös betegünk és ápolásra szorul.
fizikailag renben, csak elmászkáltak nála otthonról a padlásszobábu...
Elad0tt 0rszág
Szarban lesznek azok a városok ahol nem a fidesz nyert, csak még nem tudják:-)
SystemError
Emlékeztek, amikor Tóninál elkezdett meleg lenni a pite és kisteherautókkal hordták ki az iratokat. Na most kamionszámra kéne..:).Fosnak, mert 20-30 évre rendezkedtek be, mert a zsirdisznó böszméskedett Talán még ott a kokó a cd tokon kihúzva...:)
Qqberci
"nekik nem jelezte a pártközpont, hogy baj lehet."

Cúúnya Viktor báci, miért nem teccett szólni?...
csak úgy....
@Mirabilis: a papirokat igen,de az adóságot nem! a hitelezönél ott vannak az eredetiek,aláírásostu mindenestü...
cikicakk55
"Október elején pedig a Fidesz rendelt egy budapesti felmérést, és abból sem látszottak aggasztó jelek." Nem Fideszeseket kellett volna megkérdezni,hanem az utca emberét. A nyalógép felmérők sosem olyan képet festenek a főnök elé,ami a valóság. Nagyon helyes! Hová lett a tavalyi 2,8 millió szavazó? Most csak 1,3 millió lett nekik,pedig azóta befogadtak 250.000 " vendégmunkást" Főleg Törökországból. Az is nyomott a latban. Szép lassan be kell ismerniük,hogy nem birka a Magyar.Végre ébred már a nép. Nálunk Hódmezővásárhelyen is győzött a józan ész, és Csongrád megyében elég sok városban,településen. Hajrá Magyarország.! Jó lenne,ha nem kéne 2022-ig várni a rabláncra fűzéssel.
SystemError
@Elad0tt 0rszág: Bizony bizony, ott most felkészületlenűl érte a helyi kiskirályokat az ügy és nem tudták kivinni időben a papírokat. Sok fideszesről derülnek még ki dolgok..:)
csak úgy....
@SystemError: ideges a tibink,fingja nincs ,hogy ezen túl,ki és honnan fizeti neki a trollkodásit jogdíjat,vagy mi a ..zarnak nevezik...
CsipkeRózsa
@jesz: Az is valószínű, hogy a polgármester, a választások után hajnalban feküdt le, valamicskét aludhatott csak, és most minden nap nagyon zsúfolt lesz neki. Nem lustaságból ment be 9-kor. Még nem is a munkahelye.
Csizmás Kond
Az egész ellenzéki győzelemben az a legizgisebb, hogy most mindent fideszben látnak, mintha arról lenne szó, hogy a fidesz nyer vagy veszít hogy létezik vagy nem, és az ember a fővárosiak nincsenek sehol...de szerintem a sokk még csak ezután lesz...ha nem vállnak be az ellenzék ígéretei, és a nagy felszabadulás nem úgy sül el ahogy azt most így frissiben kikiabálják...mert akkor tényleg lesz botrány gyerekek, nem is kicsi.
fahrenheit451
Ebből az derült ki a számomra, hogy ezek is elhiszik azt a sok szarságot, amit a szavazóikkal próbálnak elhitetni.
Igazából Orbán mindenkit becsap!
Az öt szolgálók mind csicskák, akik csak Orbán egyeduralkodói törekvéseit szolgálják, a szavazóbázisa pedig csak biodíszlet, szavazó droidok, akikre magasról szar.
Amíg hasznára vagy Orbánnak használ téged, miután már nem vagy a hasznára, egy pöcköléssel kilök a gépezetből, és onnantól kezdve akár meg is dögölhetsz.
lampa laz
Ez a legjobb cikk ma erről az idióta brancsról, akik még ráadásul el is ismerik, h milyen megvezethető bunkók, nem voltak hozzászokva az önálló gondolkodáshoz, mert megmondta nekik orbán, h mit kell tenniük. Egy dologhoz értettek csupán, h hogyan kell szétlopni a közöst. Ha egy csöpp esze lenne egyiknek is, de nincs, akkor elsüllyedne most szégyenében. Vége az aranykornak...
Béla333
Azt gondolták, hogy az életük végéig tart a habzsi-dőzsi...
Remélem igen szigorú vizsgálat és elszámoltatás lesz, ami után az arra méltók beköltözhetnek a kóterba!
Ha senkit el nem számoltatnak, az nagy csalódás lesz a választóknak, szerintem!
csak úgy....
@Csizmás Kond: náladnál okosabb kóbor macskát,még életemben nem láttam!
még meg sem nyikkant az ellenzék,te már ígéreteket és tetteket látsz magad elött..
te is bécsavarodtál ,cirmi?
Borsodi
@Béla333: Az a baj,hogy ilyenkor szokott tűz,vagy betörés lenni és el tűnnek a fontos iratok,bizonyítékok.Félek,hogy most is így lesz ahol az ellenzék átveszi az irányítást,pl Budapest Eger,Miskolc.
Béla333
@Borsodi: 20.40
30 év alatt még egy politikus sem került börtönbe azért, mert az utódjuk feljelentette a hivatali ideje alatt elkövetett bűncselekményekért. Ezért tartunk itt, ahol!
simmering73
@Szeparepa2: Más baráti országban (pl Kína) kevesebbért is főbelövés jár és még a golyót is kifizettetik a hozzátartozókkal.
csak úgy....
@simmering73: ott (kínában) csak az a szar,hogy nem föltétlen muszáj bünösnek lenni,hogy a pereputty fizessen a golyóér..
csak úgy....
@Szeparepa2: ábrándozás az élet megrontója! csomagolni és menni...
human
Lehet, hogy Orbánnak már tényleg nem merik elmondani a rossz híreket?
Elad0tt 0rszág
@csak úgy...: Nem vagyok Tibi, bár ha mindenkit így hívsz lehetek, legyen örömed. Amit írtam az nagyon is a valóság, nálunk konkrétan elhangzott hogy majd kevesebb jut a városra ha nem nyer a fidesz, és nem csak itt nálunk lehetett ezt hallani. Szerencsére nyert, így nem lesz probléma.
Elad0tt 0rszág
@SystemError: Orbán rendelkezik melyik város mennyi pénzt kaphat, melyik önkormányzat mire költhet, és még lehetne sorolni. Sokan csak azt látják, több városban is veszített a fidesz, de hidd el, lesz ennek még böjtje ezeken a helyeken, hisz ne feledjük, országosan a fidesz az úr.
teuton
@Elad0tt 0rszág: Szerinted ez normalis, ez a demokracia??? Ha nem a kormanypart nyer egy varosban/települesen, akkor BÜNTETESBÖL nem ad penzt a kiraly??? Hol elünk??? A Napkirany koraban??? Azok a penzek nem magantulajdon, zsebböl fizetve, hanem az allamkasszabol, mindenki adojabol! Bar eddig is ugy kezeltek, mint magankasszat, amiböl barmikor barmennyit ki lehet venni sajat zsebbe.
szaboria1
Most talán ráébrednek a nagy fidesz imádók, hogy a fidesz vezetése mindig is cserben hagyja a kisebb fidesz alattvalókat. Én már 1998-ban meg tapasztaltam milyen szemét banda a fidesz vezetése.
Málna
@Csizmás Kond: Ugyan, ráfogják majd az egészet a Fideszre. Hogy adósságot hagytak maguk után, hogy a kormány köti a kezüket, ezért tehetetlenek. Ez borítékolható...
Csizmás Kond
@szaboria1: Ha nem csal az emlékezetem ezt már egyszer egy másik választáskor ugyanígy elmondtad...és utána eltűntél egy időre...:)
szaboria1
@Csizmás Kond: Nem tűntem el csak a párom strok betegsége nem mindig engedi, hogy hozzá is tudjak szólni. 2 éve én ápolom így kevés az időm de követem a napi híreket.
Csizmás Kond
@szaboria1: ...és magyarul is kezdtél elfelejteni..
szaboria1
@Csizmás Kond: Látom már hiányoztam neked de én nem fogok úgy reagálni mint általában a többiek.
Csizmás Kond
@szaboria1: Azt mint régi ismerős el is várom tőled :)
...de visszatérve a választásokra, szerinted mi fog megváltozni ?
szaboria1
@Csizmás Kond: Figyelni kell, mert kapkodni fog a fidesz.
Csizmás Kond
@Horizont: Minden rendszer vagy hatalom véges, és nem hiszem hogy ezt nem tudtad volna.
Bosszú...mostanig az úgynevezett ellenzék tett keresztbe ott ahol tudott, mi ért lenne ezután meglepő ha más is úgy csinál...tulajdonképpen ez a hatalomért folyó harc lényege.
...és lopás...na nehogy má azt hidd, hogy ezek szegénységi fogadalmat tettek...
...és mi az a nem nekem ?...???
Csizmás Kond
@szaboria1: ...nem pont ezt kérdeztem...szerinted jobb lesz vagy rosszabb ?
Aki Én
@Málna: @Csizmás Kond: Ha a kormány nem nyúlta volna le, Budapestnek a saját bevételi milliárdjai elegendőek lennének ahhoz, hogy minden nap karácsony legyen.
Elad0tt 0rszág
@Horizont: Nem loptam el semmit, egy nagy "nulla" van az o helyén, ami csak minősíti a szememben az eredeti tulajdonosát:-)
Elad0tt 0rszág
@teuton: Én azt nem mondtam hogy helyes, abszolút nem az, csak előrevetítettem a várható helyzetet.
Csizmás Kond
@Horizont: Elnézést ...szóval várok, na nem azért hogy mi lesz hanem mert minden eredményre várni kell...és bár részedre nem hihető de reménykedek hogy ha jobb nem is lesz de rosszabb se...:)
Csizmás Kond
@Horizont: ...ilyen ganékkal nem állanék szóba...és biztos kipicsáznám.
Az a viselkedés nem képviselőhöz méltó. Persze mindenki azt csinál amit akar de arra nagyon ügyeljen hogy a ne legyen nyilvános.
Csizmás Kond
@Horizont: ...nem akarok védeni senkit, de nemcsak Borkai az egyedüli ebben a témában. A lemondás meg csak idő kérdése...mert ha nem is akar lemondani majd csak kitelik a szűre...
...és rendes ember...:)...az ismét viszonylagos...
Szerintem az a rendes akiről nem derül ki semmi, de az nem jelenti azt hogy nem is csinált soha semmi amit nem titkolnivaló.
...te mindent el mernél mondani magadról ?
Csizmás Kond
@Horizont: ...valahogy úgy...mert amit nem tudsz azt nem bánod...
...és polgi...ilyen amikor csak azért választanak meg valakit, hogy egy másikat leválasszanak. Az utolsó évek tapasztalata is azt bizonyítja, hogy senkit nem érdekel egyéb csak a propaganda, mert ma már a gondolkodást is átengedték sokan másnak.
A választók nyolcvan százaléka azt sem tudja kire szavaz, és a legszomorúbb, hogy nem is érdekli...hát ez az eredmény-.
Desischado
Nem tudták, de bájos! Ki a fenét érdkel a nyomoruk?! Engem biztosan nem!
nezelodo
Nem tudom fijjuk mitől féltek? Ha minden törvényes volt nincs mitől félni. Ha illiberális volt hát az szopás gyerekek, ideje volt hogy elhajtsanak benneteket. Egyért imádkozzatok, hogy ne olyan mocskos ellenfelek legyenek az újak, mint ti voltatok, amikor felragyogott a dakota csillaga.
Csizmás Kond
@Horizont: ..öszinténszolva nem olvastam...és nem lenézem hanem próbálom reálisan kifejezni.
advocat
Egyszer el kell kezdeni! Most majd elgondolkodhatnak, érdemes-é? Akár ennyiért is nyalni.Valami becsület, önbecsülés, vagy csak jól megfizették? Végül is a családnak is meg kell élni. A közmunka nem egy nagy bevétel.
advocat
Esetleg sokaknak tele lett a hócipője. Vidék az msá. Kis falvakban mindenki ismer mkindenkit. És a bevétel csak a közmunka! És elfelejtik, hogy egyedül szavaznak! Csakhár agyilag még...?
Csizmás Kond
@Horizont: Te most ismét igyekszel túlzásokba esni...hol fejtettem ki akkora tájékozottságra valló beírást ?
Egyedül erről a baszós borkairól írtam...
Csizmás Kond
@Horizont: ...melyik nem az ?...netalán a Karácsonyé ???
Csizmás Kond
@Horizont: ...mármint ki nem korrupt a mai élvonalban ? Ott csal mindenki ahol tud sőt, amikor ennyire elsilányodik a vezéri állás akkor csakis susmákolással lehet győzni...igérgetnek alkudoznak előre...
Borsodi
@simmering73: Már ideje volna.A sokkot pár millióval enyhítik szegényeknek.
Csizmás Kond
@Horizont: ..nem :)..de ha esetleg veszed a fáradtságot és mégegyszer átolvasod az előbbi beírást magadtól is rájössz.
Csizmás Kond
@Horizont: ...szerintem igen...azért nevetsz...:)
Béla333
"Sokkot kaptak a főváros leváltott fideszes polgármesterei"

Remélem ebből a sokkból soha föl nem eszmélnek többé...
Csizmás Kond
@Horizont: ...mongyuk...de mindig attól függ ki mennyit akar látni...érteni...mert amit nem akar azt kár is magyarázni. :)
kokopelli
@Béla333: "..sokkot kaptak.."! Előtte meg sokat kaptak! Spóroltak volna! ...(;-))
kokopelli
@Horizont: mégegyszer átolvasod,és megismered a "tözsdecápák" dolgait ,ill.a választásbani sze-
repeiket ,és Soros Gy. beavatkozását is! Imamalom az egész vesztes duma,de majd megszopják,
vagy megszokják!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.