Karácsony Gergely szerint a győzelem oka sokrétű. A bérlet árak kapcsán elmondta: az árat nem emeljük, sőt csökkenteni akarjuk.

Karácsony szerint elfelejtett a Fidesz érdemben kampányolni, megszólalt a bérletárakról is – videó

Karácsony Gergely megválasztott főpolgármesternek gratulálnak a Kazinczy utcában, útban a fővárosi eredményváró rendezvényére 2019. október 13-án, mögötte balra felesége, Kiss Virág. MTI/Balogh Zoltán

Karácsony Gergely, Budapest frissen megválasztott főpolgármestere az Indexen válaszolt élőben az olvasói kérdésekre. Többek között szóba került a Liget projekt sorsa, a BKK jövője, a bérletek ára, a Lánchíd felújítása, a belváros autómentesítése és az is, miért győzhetett az ellenzék.

Karácsony a műsorban elmondta, hogy nem lepődött meg a választási eredményen.

A Fidesz elfelejtett kampányolni

– jelentette ki a vasárnapi önkormányzati választásokon aratott ellenzéki győzelem kapcsán az új főpolgármester. Az új helyzet szerinte a kormányt is arra kényszeríti, hogy együttműködést keressen a fővárossal.

Hozzátette:

A győzelem oka sokrétű.

Nem magyarázható kizárólag a Borkai Zsolt videójával, bár a főpolgármester szerint fontos volt, mert megerősítette az egyébként is érezhető hétköznapi megítélést.

Azt tudom, hogy sok fideszes politikus valóban így él

– mondta Karácsony, neveket nem mondva, mert ehhez nincs videófelvétele. Borkai szerinte "sok fideszes szavazót eltántoríthatott a szavazástól". 

Azt is elmondta, hogy szerinte

a Fidesz elvesztette az önkormányzati választást, 3,5 millió ember nem fideszes vezetés alatt él.

Politikailag ez a helyzet változtatási kényszert jelent" az ellenzéknek és a kormánynak is. Karácsony szerint Orbán ezért "magához képest békülékeny hangot ütött meg" – fogalmazott a politikus. 

Változásokat ígér

Nyilvános pályáztatás lesz minden fővárosi cég vezetői posztján

– ígérte a főpolgálmester. A BKK megmarad, és ha Vitázy Dávid pályázna, jó pályázattal nyerhet is.

A budapesti tömegközlekedésről kifejtette: ez a terület folyamatosan alulfinanszírozott.

Cél lehet, hogy 14 év alatt ingyenes legyen a tömegközlekedés.

Ezt egyelőre csak 7 éves korig terjesztik ki, ez a számoktól függ, a jegybevétel struktúrát kell megvizsgálni. Azt kimondta, hogy nem emelik a bérletárakat.

Hozzátette:

Sőt, csökkenteni kéne.

Cél, hogy alapvetően az éves bérletből legyen több. Karácsony áremelést legfeljebb az inkább turisták által használt napi jegyeknél tart elképzelhetőnek.

Pontos számaik arra vonatkozóan nincsenek, hogy ez mekkora plusz kiadással jár a fővárosi költségvetés számára, mert nem publikusak ezek az adatok.

A Liget kapcsán elmondta:

Az alakuló ülésen módosítjuk a Liget építési szabályzatát

Ennek a jogtechnikai részét még ki kell találni, az új szabály nem teszi lehetővé, hogy új épület létesüljön a Városligetben. Már januárban elmondta, hogy nem szeretné beépíteni épületekkel a Városligetet. Akkor még nem volt a múzeumoknak építési engedélyük. Azóta volt, amelyik szerzett – fejtette ki Karácsony Gergely, utalva arra, hogy amelyiknek nincs építési engedélye jelenleg, annak a jövőben nem is lesz.

Stratégiai cél, hogy leálljon a Városliget beépítése

– fogalmazott.

Autómentes Lánchíd

A Lánchíd felújítása tesztüzem arra, hogy megnézzük, milyen, ha nincs kocsi a hídon, nézzük meg, és utána döntsünk róla

– mondta ezzel kapcsolatban a politikus.

Hogyan fog együttműködni Orbánnal?

Karácsony Gergely a jövő hétre kér találkozót Orbántól, aki szerinte nem a működés megnehezítésén fog dolgozni. 

Legalábbis nem rajtam fog múlni az együttműködés

– jelentette ki.

Hozzátette:

Szerintem normális országhoz normálisan kell viselkednünk. Kötelessége mindenkinek normálisan egyenrangú felek együttműködésére törekedni.

Van azonban B terve szükség esetén, de erről nem árult el semmit.

Elmondta, hogy az állami forrással finanszírozásnál nem lehet probléma a felújítások kapcsán. Karácsony megvizsgálja a leállított közbeszerzést a hármas metró újabb szakaszának felújításán és a Lánchíd esetében is.

Nem az a dolgom, hogy ellenzéki pártot építsek, másik politikát kell építenem, városvezetőnek kell lennem, együttműködésre kell törekednem

– mondta politikai céljairól.

Karácsony a műsorban még arról is beszélt, hogy

- A színházak igazgatói pályáztatása is nyílt lesz, a mandátumát mindenki kitölti. Szerinte Dörner György következő pályázaton nem valószínű hogy nyerni fog.

- A patkányirtást ideiglenesen újra a Bio Bábolnára bízná, majd új közbeszerzést írat ki.

- Visszamondják a Romai Part mobilgátépítésére vonatkozó szerződéseket.

- Nem megy el a Puskás Aréna felavatására.

- Öt helyett 3-4 helyettessel tervez, 99 százalék,hogy DK-s is lesz köztük, de konkrét személyekről egyelőre nem beszélt.

- P+R parkolók bővítésére van szükség a fővárosban és arra, hogy az autók forgalma csökkenjen a belvárosban. De mindehhez csak fokozatossággal lehet kezdeni.

- A közterek átnevezését nem pártolja.

Az Index teljes műsorát itt nézheti meg:

Forrás: Index, Blikk, Portfolio

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Én azért Orbán "békülékenyebb" hangnemében nem bíznék! Annyira nem egyenes jellem ő, hogy nyíltan megmondja, ott fog betartani a kormány, ahol csak lehet és tud! Gondolja valaki is, hogy több pénzt ad a tömegközlekedésre, hogy lemond az agymacskáiról? Majd kiemelt kormányzati beruházás lesz minden beton tömb, és minden fa és park irtás!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
advocat
@maci0427: Vidékről Pestre járók! Nézz szét Páriszban, Berlinben, stb. ugyanez a helyzet. Pedig arra menetrend szerint járnak a vonatok és tiszták.
ila51
éppen azt néztem , hogy a mi vonalunkon , egyből megjelentek az ellenőrök , volt is gyalogló rendesen , már akit nem csíptek nyakon
cikicakk55
Nem irigylem Karácsony Gergelyt.Attól,hogy Budapest nagyobb része már nem Fideszes,még a kormány az. Az Uniós pénzekkel tudhat esetleg variálni,de csak akkor,ha nem a kormányon keresztül kapják meg,hanem közvetlen a fővárosi Polgármesteri hivatal. Minden esetre nem szabad bedőlni Orbán Ál kedvességének és barátságosságának. Ő soha semmit nem tesz az érdeke ellenére. Most rá jött,hogy a nép már nem vevő a félelem és a gyűlölet keltésre,már nem lehet a népet rettegésben tartani a migránsokkal,látja,hogy nem hisznek az emberek a "szárnyaló gazdaságnak" a nyugdíjasok egyre nagyobb része veszi végre észre,hogy a nyugdíjak messze nem tartják meg a vásárló értéküket. Azt is látja,hogy a népnél az erőszakos,gátlástalan politika nem nyerő. Most kicsit meghúzza magát,a belpolitikát kicsit jegeli. Ördogánnal és Putyinnal fog foglalkozni főleg és majd hírtelen ha elcsitulnak az örömfények az emberekben,újra támad. Féljünk inkább a törpétől.
csetere
@Fantomasz: Nehéz dolga lesz. 150 milliárd most a főváros vesztesége, év végére 155 milliárdot jeleztek.
csetere
@ila51: tavaly óta rendszeresen jártnak. Napi szinten ellenőriztek a buszokon, villamosokon. Volt, hogy leszálltam egyikről, a másikon útközben szálltak fel, a harmadik átszállásnál ismét jöttek. Ma is kétszer ellenőriztek.
Fantomasz
@csetere: Honnantudod ? Még meg sem számolták mi az ábra . Te vagy a pénztáros ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.