Az őszi parlamenti ülésszak kezdetétől módosulnak az országgyűlési tudósítás rendjének szabályai – tájékoztatta az MTI-t az Országgyűlés Sajtóirodája szerdán.

Kövér László megrendszabályozza az újságírókatFotó: MTI/Kovács Attila

Közleményük szerint a házelnöki rendelkezés megváltoztatását, a korábbiaknál részletesebb és egységesebb szerkezetű szabályozás kidolgozását, valamint az Országház és az Irodaház épületében a média munkatársai által munkavégzésre és tartózkodásra igénybe vehető új helyszínek kijelölését a Steindl Imre-program keretében történő teremhasználat megváltozása, a hivatali helyiségek, adminisztratív irodák áthelyezése indokolta.

Az Országgyűlés honlapján megjelent módosított rendelet szerint

az újságírók a plenáris ülés napján az Országház főemeletének a kupolacsarnoktól délre eső területén csak a sajtóiroda külön engedélyével tartózkodhatnak.

A sajtó számára biztosított üléstermi páholyt pedig csak az erre kijelölt útvonalon közelíthetik meg az Országház félemeletén nemrég kialakított sajtóterem felől.

A parlamenti sajtóbelépők kiadásának célja, hogy az Országgyűlés munkájáról, az Országházban, valamint a képviselői irodaházban megrendezett eseményekről tudósíthassanak azok tulajdonosai. Az állandó belépők a jövőben csak az Országgyűlés rendes időszakában érvényesek, azon kívül napi belépő kérhető.

A sajtótudósítással kapcsolatos új szabályok kimondják azt is, hogy

a felvételkészítés nem zavarhatja és nem akadályozhatja a képviselői vagy a hivatali munkát. Nem készíthető felvétel a plenáris üléstermet övező folyosón, az éttermekben és büfékben, ott, ahol biztonsági berendezések vannak és a hivatali szervezet számára fenntartott területeken sem. A felvétel magába foglalja a hang- és képrögzítés minden formáját.

A változtatás kitér a sajtótájékoztatók rendjére is, ami szerint sajtótájékoztató csak az Országház sajtótermében, a frakciók sajtótermeiben vagy az északi, úgynevezett kék társalgóban tartható. Ha a tájékoztató egy bizottsági üléshez kapcsolódik, akkor az az adott ülésteremben is megtartható, a bizottság elnökének döntése alapján.

A kormány képviselői csak a kék társalgóban tarthatnak tájékoztatót, máshol ez engedélyhez kötött. Ha a kormány tagjai nem az Országgyűlés munkájához kapcsolódóan tartanak tájékoztatót, azt csak a házelnök engedélyével tehetik meg.

Az interjúkészítésre kijelölt helyszínek kibővülnek az Országgyűlés Irodaházának aulájával a sajtó számára kijelölt területtel.

A rendelet – hasonlóan az Európai Parlament intézményeihez vagy a holland szabályokhoz – kimondja, hogy

az interjúalany bármikor visszautasíthatja vagy befejezheti az interjút, amit a média munkatársainak tiszteletben kell tartani.

A sajtóiroda közlése szerint a módosítás összhangban van a nyugat-európai országok parlamentjeinek gyakorlatával és az Európai Parlament intézményeiben érvényes rendelkezésekre épülnek. Az Országgyűlés Hivatala ezután is biztosítani fogja, hogy a nyilvánosság akadálytalanul követhesse a törvényhozásban zajló munkát – írták.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
volvós
Már az egy fejlődés, hogy egyáltalán beengedi a
főméltóságú bajszos pápai kölök
az újságírókat...
lampa laz
Ez a rosszindulatú mocskos komcsi patkány is inkább a szalmakazlat nyelné le ami az orra alatt lifeg.
justhpeter
Mindegyik fideSS vezetőnek más a betegsége. Kövér nem hazudozik csak hülye. Nem kicsit. Nagyon.
namihami
Lassan eljutunk oda, hogy a Bajszos félelme attól, hogy az újságírók ne tudják a haverjait állandóan leégetni, már nemcsak visszataszító, de röhejes is. Tisztán látja, hogy a fidedzeseket el kell zárni a külvilágtól, mert elkósásodnak. És mert a Füstös ebben partner, meg is teszi.
Nessy
Nincs itt egy hangyafülnyi ellent mondás Kövér elvtárs? "A nyilvánosság nyomon követhesse a törvényhozásban zajló munkát", ugyanakkor csak az általa engedélyezett média, az engedélyezett helyen kérdezhet, de választ úgy sem kap! Magyarul: tájékoztatás a szócséplők által elmondott dajka mese!
szép új világ
És az előírásokat megszegő újságírókat le sem löveti! Skandalum!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.