A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt egészségtelennek minősítették a levegőt Nyíregyházán és Székesfehérváron – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton a Facebook-oldalán.

Több magyar településen is egészségtelen a levegő
Fotó: Pixabay

További négy település – Debrecen, Kecskemét, Szeged és Tököl – levegőminősége kifogásolt a levegőhigiénés index alapján.

Kiemelték, hogy egyes településeken (Debrecen, Nyíregyháza) a nitrogén-dioxid koncentrációja is magas volt.

Az NNK azt írta: a gyermekeknél, a légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, valamint az idősebb korúaknál légzőszervi tünetek – köhögés, légúti irritáció vagy nehézlégzés – jelentkezhet. Az NNK azt kéri, hogy az érzékeny lakosságcsoportba tartozók az egészségtelen levegőminőséggel jellemezhető településeken kerüljék a szabadtéri fizikai munkát és a sportolást.

Ezen felül arra kéri a lakosságot, hogy kerüljék a légszennyezést okozó tevékenységeket (például a helytelen lakossági tüzelést és az avarégetést). A helyes fűtési módokról bővebb információ található a Fűts okosan! kampány oldalán – tették hozzá.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
és?...Budapest már smafu? Karácsony leszereltette az összes műszert (na jó, azt a négyet)? mert hogy itt is kellene gázálarc

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.