Nyolcra nőtt vasárnap a chilei fővárosban kitört zavargások halálos áldozatainak száma, a hatóságok az ország több régiójára és városára kiterjesztették a rendkívüli állapotot.

Öt ember vesztette életét vasárnap Santiago de Chile egyik kerületében egy ruházati áruházban, amelyben tűz keletkezett, miután a randalírozó tüntetők kifosztották. Korábban három ember lelte halálát két másik áruház feldúlását követően kiütött tűzben.

A fővárosban pénteken bevezetett rendkívüli állapotot vasárnap kiterjesztették az ország északi részén fekvő Antofagastára és a déli Valdiviára is, ahol – mint a rendőrségi közlemény megállapítja – számos rendbontás volt és támadás történt az állami és magántulajdon ellen.

Sebastián Pinera elnök vasárnap a parlamenti képviselők és szenátorok előtt hangsúlyozta: A demokráciának nemcsak joga, hanem kötelessége is megvédenie önmagát minden eszközzel, hogy szembeszálljon azokkal, akik el akarják pusztítani.

Chilében pénteken kezdődtek az összecsapásokkal és gyújtogatásokkal kísért zavargások a metrójegy árának emelése miatt. Santiago de Chile metróhálózata 140 kilométer hosszú, és a legmodernebb Dél-Amerikában. Pinera jelezte: felfüggeszti a tömegközlekedéssel kapcsolatos népszerűtlen politikáját, és nyugalomra intette a lakosságot.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.