Szárazföldünket északkelet-délnyugat irányban egy hosszan elnyúló frontrendszer szeli ketté, amely felhős, és több helyen csapadékos időjárást okoz.

Azt hitte ez időjárás? Várja ki, ami ezután jön!

A front előoldalán igen enyhe levegő áramlik Európa délkeleti része fölé, így ott az ilyenkor szokásosnál jóval magasabban alakul a hőmérséklet. A Balkán-félsziget, illetve a Kárpát-medence térségében is általában 23, 27 fok közé melegszik fel a levegő a délutáni órákra.

Ezzel szemben a front hátoldalán már mérsékeltebb a felmelegedés, ott általában 20, de nem egy helyen 14, 15 fok alatt alakulnak a maximumok, sőt a Skandináv-félsziget északi részén napközben is több helyen marad fagypont alatt a hőmérséklet. A front már napok óta alig változtatja helyét, ugyanis keletebbre egy markáns anticiklon helyezkedik el. Ezeken a területeken amellett, hogy enyhe, többnyire napos és csapadékmentes az idő, viszont az éjszakai órákban több helyen képződik köd, illetve rétegfelhőzet, amely van ahol tartósan is megmarad.

A Kárpát-medence időjárását egyre inkább az említett anticiklon határozza meg, így nyugodt, száraz időre számíthatunk néhol akár tartósan megmaradó ködfoltokkal.

Várható időjárás kedd estig:

----------------------------

Alapvetően derült, kissé fátyolfelhős időre készülhetünk. Éjszaka az ország északi felében párássá válik a levegő, és foltokban köd is képződik, amely kedd reggel, délelőtt hamar feloszlik, azonban az Alpokalja térségében és a Kisalföld egyes részein kiterjedtebb ködtakaró is kialakulhat, amely kedden akár tartósabban megmaradhat. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb a ködös tájakon fordulhat elő gyenge szitálás. A déli, délnyugati szelet eleinte még többfelé élénk lökések kísérik, majd estétől gyengül a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 6 és 13 fok között valószínű, de néhol ennél hidegebb is lehet a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden az ország nagy részén 23 és 27 fok között alakul, azonban a tartósabban ködös északnyugati részeken ennél több fokkal hűvösebb is lehet.

(Kép: Flickr)

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.