Nagyrészt a helytelen lakossági tüzelés felel a légszennyezettségért – hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Az Agrárminisztérium a lakosságot hibáztatja a rossz levegő miatt
Fotó: Pixabay

Rácz András a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szálló por miatt a hétvégén is több városban volt rossz a levegő minősége.

Ismertetése szerint a témában tavaly végzett közvélemény-kutatásból az derült ki: az emberek úgy vélik, hogy a szálló por (PM10 és PM2,5) nagyrészt az iparból és a közlekedésből származik. Pedig ezek valójában csak 25 százalékban "felelnek" a légszennyezettségért, mert

nagyobb részt a lakosság okozza a szennyezést. A válaszadók 14 százaléka "bevallotta", hogy hulladékkal is tüzel, miközben azt jogszabály is tiltja.

A közvélemény-kutatásból az is kiviláglott, hogy az emberek mintegy 25 százaléka szerint a légszennyezettség a legnagyobb környezetvédelmi probléma. A válaszadók úgy értékeltek, a kormánynak figyelemfelhívással, központi kormányzati tájékoztatással kell tennie a helyzet javítása érdekében – közölte az államtitkár.

Ezért is indították el a "Fűts okosan!" kampányt, amelynek célja a légszennyezettség csökkentése, valamint a fűtési költségek csökkentése. A www.futsokosan.hu oldalon egyebek mellett a helyes lakossági tüzelési módokról lehet tájékozódni.

Az államtitkár példaként említette

a háztartási és a kerti hulladék égetésének tilalmát, de azt is elmondta, hogy farostlemezzel, laminált lapokkal sem szabad tüzelni. A szénnel tüzelők figyelmét pedig arra hívta fel: kerüljék a lignittel való fűtést, az ugyanis különösen veszélyes lehet az egészségre.

A kampányban országszerte szórólapokat is osztanak, abban az Országos Polgárőr Szövetség van segítségükre.

Rácz András azt is elmondta, hogy a levegő minőségének ellenőrzése infrastrukturálisan biztosított. Az Országos Légszennyezettségi Hálózat harminckét városban, 54 automata mérőállomáson méri a levegő minőségét. Ezen felül 138 manuális mérőponttal és 12 mobil mérőautóval végeznek méréseket. Ezen eredmények megtalálhatók a www.levegominoseg.hu oldalon – közölte az államtitkár.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke hozzátette: hamarosan két újabb automata mérőállomással bővítik a hálózatukat. Emellett 2020-tól további fejlesztések várhatók, amelyek nyomán még pontosabban meg tudják mondani, milyen légszennyező anyagok találhatók a levegőben.

Azt is kiemelte, hogy a légszennyezettség nagyban függ az időjárási viszonyoktól is. Most például, mivel meleg van, kevesebben fűtenek – jegyezte meg.

Azt mondta, bár vannak települések, ahol még mindig többször meghaladja a határértéket a légszennyezettség, mind a PM10, mind a PM2,5 országos, éves átlaga csökkenő tendenciát mutat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Marczell György Főobszervatóriumánál tartott eseményen mobil mérőautó segítségével mutatták be a levegő minőségének vizsgálatát és a mérési eredményeket.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
Van megoldás! Tiltsák ki a lakosságot!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
Jól mondja egy előttem szóló...tiltsák ki a lakosságot...
...vagy...mindenhová bevezetni a gázt, és ha kell, támogatni a költségei kifizetésében.(persze ésszel)

Az LMP vadul megígérte két évvel ezelőtt, hogy méréseket végez az országban...aztán aki megígérte, bevalotta, hogy meleg. Azóta semmi nem történik...
Hogy buzi, az nem gond, de az igen, hogy nem teljesíti az ígéretét..

Hiába mérgező a levegő, ennek ellenére tüzelnek...tüzelnek...tüzelnek...méghozzá a
gazdagok is, itt Budán...spórolnak a drágáim.
Nessy
Á, nem a fűtés, a dohányzás miatt!
Ezek az agyhalottak azt hiszik, hogy inkább nem vesznek fát, meg brikettet az emberek, mert olyan olcsó??? Inkább fútenek szeméttel, ami meleget nem sokat ad, de talán megfő rajta a paprikás krumpli.
Jó, mondjuk új gazdagék a kandallófát ki tudják fizetni, de a közmunkás már a legolcsóbb, "rigó füttyös" tüzifát sem tudja egész télre megvenni!
rokker33
Sajnos ebben igazuk van! Itt Borsod megyében SAJÓSZENTPÉTER Kazincbarcika PUTNOK és ÓZDON a legszennyezettebb a levegő minősége! Nem véletlenül a sok analfabéta cigány mindent eléget a műanyagból gumiból készült dolgokat is! Van nem 1 olyan cigány család aki az adomány ruhákat cipőket bútorokat égette el,mert nem volt képes fát venni ! Büntetni kellene az önkormányzatokat, amiért ezek az emberek ellen nem tud vagy nem akar fellépni !
szép új világ
Érdekes, hogy e miatt nem Sorost és a migránsokat hibáztatják. Vagy csak elfelejtette a leckét a NERrárs?
Qqberci
"kerüljék a lignittel való fűtést, az ugyanis különösen veszélyes lehet az egészségre."

Lignitet csak Pénztáros Lőrinc Mátrai Erőműve égethet...
solidedge
Nem kellene 25 ezer forintért árulni a fa köbméterét. Falun alaphangon 5-8 köbméter fát kell felhasználni (mondom alaphangon!) ami125-200 ezer forint. No erre sokaknak nincs pénzük. Ezért fagynak meg többen a lakásukban, mint a hajléktalanok a szabadban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.