A közép-kelet európai térségben nálunk lehet az első NATO-parancsnokság.

A parancsnokságról szóló együttműködési megállapodást írt alá Brüsszelben a magyar, a szlovák, a szlovén és a horvát védelmi miniszter, a kezdeményezéshez Ausztria csatlakozását is várják.

A NATO-s védelmi miniszterek kétnapos találkozóján Benkő Tibor védelmi miniszter azt mondta, hogy a közös fenyegetésekkel szemben együttes erővel hatékonyabban lehet fellépni. A Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály Parancsnokság tervén egyébként már régóta dolgozik a magyar kormány és a NATO-ban is pozitívan fogadják az elképzelést. A parancsnokság a részt vevő államok képességeit és kapacitását koordinálná, a létesítmény Szolnokon kap majd helyet és 2021 januárjától kezdheti meg a működését.

NATO-parancsokságot tervezhetnek Magyarországon

A védelmi miniszterek a találkozón tárgyaltak még Törökország szíriai katonai beavatkozásáról is. A NATO-főtitkár, Jens Soltenberg szerint megoszlanak a vélemények a török katonai fellépésről, azzal azonban mindenki egyetért, hogy mérsékelni kell az erőszakot és politikai megoldást kell találni. A szövetségesek támogatják például azt a német kezdeményezést, hogy nemzetközi ellenőrzésű biztonsági zónát hozzanak létre.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(magyarhang.org)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
"Megszavazták a nagy “szabadságharcos” fideszes katonái az Európai Parlament török inváziót elítélő nyilatkozatát. Mindezt azután, hogy korábban megakadályozták, hogy az EU figyelmeztesse Törökországot a támadás jogtalanságára és következményeire...
Az Európai Néppárt ugyanis keményen választás elé állította Orbánt, és ha ebben a nyilvánvaló gyalázatban Orbán a török diktátor mellett áll továbbra is, akkor a Fidesz néppárti tagságának helyreállításáról szó sem lehet, és a CDU sem falaz többé neki. Ez a jogállamisággal kapcsolatos eljárások és az uniós pénzek szempontjából végzetes lehetne Orbán számára."
nepszava.us/orban-barmit-megenged-brusszelnek-ha-veszelybe-kerul/
CsipkeRózsa
"“Nem gondolom, hogy Magyarország katonai biztonságát a NATO-ra lehetne alapozni” – "

nepszava.us/orban-megsertodott-a-nato-bol-valo-kilepest-tervezi/

Akkor most visszakozunk?
advocat
Nem értem. Egyszer egy nagy magyar katonai szakember megmondta, hogy egy szuronyos magyar katona többet ér 5000 - felfegyverzett - amerikainál. Itt aludt el Viktorunk. Már nem tudja, hogy miről is beszél.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.